Even terug en weer vooruit!

Het is rijkelijk laat, maar eindelijk is daar dan de terugblik op 2016. Het jaar wat ik afsloot met 1843 kilometer een mooi aantal, maar niet het aantal kilometers wat ik vooraf als doel had gesteld. Het doel was om minimaal 2016 kilometer te lopen, daar was ik de afgelopen 2 jaar immers ook makkelijk aangekomen. Helaas raakte ik eind januari geblesseerd aan de peesplaat onder mijn linkervoet en moest de rem erop. Het bleef helaas niet bij de peesplaat links, ook mijn achillespees rechts begon problemen te vertonen waardoor ik pas in April weer durfde te zeggen dat ik hersteld was. Ik mocht in die tijd gelukkig wel hardlopen, maar met een behoorlijke rem erop. Waar ik aan het begin van de blessureperiode nog dacht ‘ ik kan de marathon van Dusseldorf in april nog wel lopen’ hakte ik 9 maart toch de knoop door dat dat niet verstandig zou zijn. Een paar dagen daarvoor liep ik eindelijk weer 5 kilometer aan 1 stuk tijdens de 20 van Alphen (zonder problemen), maar om nou 1,5e maand later een marathon te gaan lopen zou gekkenwerk zijn. Al mijn pijlen gingen op 1 doel.. de marathon van Berlijn in September.

Ik ging aan de slag met een personal trainer voor mijn spierkracht en bouwde gestaag de kilometers weer op. Ik maakte leuke evenementen mee, stond op de cover van de Runner’s World, mocht trainen met Dafne Schippers, boksen met Christina Hammer, Sprinten met Robert Lathouwers en kreeg tips van Lornah Kiplagat. Verder liep ik hard op het Griekse eiland Kos, was vrijwilliger tijdens het EK atletiek in Amsterdam en mocht kennismaken met het fenomeen ‘racefietsen’. Ik kocht samen met mijn vriend een huis en een racefiets, liep hard over de dodelijk saaie afsluitdijk en verbrak op een donderdagavond tijdens de VU polderloop mijn P.R. op de 5 kilometer. IMG_2037
Het trainen ging lekker, alleen die lange duurlopen en de lange intervals waren regelmatig een drama. Ik haalde meer niet dan wel de beoogde tempo’s en leek steeds meer tegen die trainingen op te zien en had een soort van hardloopschema faalangst. HO… wacht even, maar dat is niet goed. Ik ging bij mijzelf te raden en kwam er uiteindelijk achter wat mogelijk het probleem kon zijn… ik had teveel een tijd in mijn hoofd. Een tijd die voor de marathon van Berlijn niet reëel zou zijn gezien mijn trainingsachterstand door de blessure. Ik liet de tijd voor Berlijn los en het trainen ging steeds een beetje beter. En toen was het ineens zover…zondag 25 September ‘de marathon van Berlijn‘… Bloed, zweet en tranen kwamen op die dag samen en resulteerde in een tijd waar ik megatrots op ben 3:35:13, een dik P.R. van bijna 6 minuten. IMG_8289

Een week later kregen mijn vriend en ik de sleutel van ons nieuwe huis en volgde er een klusmarathon van ruim 3 weken. Eat, sleep, work, klus and repeat. Na 4 weken trok ik mijn schoenen weer aan en had ik nog 2 weken om te trainen voor de marathon van Terschelling. Ik heb deze plannen heel lang stil gehouden, omdat ik niet zeker wist of ik hem zou lopen en dat pas last-minute wilde beslissen. Uiteindelijk liep ik hem en ben ik achteraf zo blij dat ik hem gelopen heb, want hij was fantastisch. Ik liep hem lekker op gevoel, finishte in 4:03:37 en heb ik nog nooit zo weinig spierpijn na afloop van een marathon gehad.IMG_5497

Terwijl ik op Terschelling zat kreeg ik de uitnodiging om 2 weken later naar de marathon van Valencia te komen en omdat je maar 1 keer leeft besloot ik om het te doen! Gelukkig kon vriendlief mee en zaten we 2 weken later in ruim 20 graden in Valencia. De marathon van Valencia was fantastisch, wat een goede sfeer en gave finish! Ik liep ook deze op standje genieten en kwam uiteindelijk nog in een verassende 3:49:55 binnen. GabBerlijn_2172

En zo liep ik in 2 maanden tijd 3 marathons, iets wat ik aan het begin van het jaar niet gedacht had. Het was een onvoorspelbaar jaar waarin ik leerde om goed naar mijn lichaam te luisteren en niet een slaaf te zijn van mijn loopschema. Ik heb een heleboel mooie en lieve mensen mogen leren kennen, waarvoor ik enorm dankbaar ben. Ik heb met de winacties hier op mijn blog meerdere mensen blij mogen maken en ben zelf door mijn blog op geweldige evenementen geweest. Iedereen die daarvoor verantwoordelijk is geweest BEDANKT! bcd869bdc8176d21aa2dd50a092e5168

Dag 2016, Halllloooo 2017!

681e82a4f854b973dab52c4b58b408e2
En dan nu… 2017… Een jaar waarin ik toch, ondanks dat ik eerst heel hard riep in 2017 geen marathon, aan de start van de marathon van Rotterdam zal staan. Dit om hopelijk de marathonperiode wel met een goed gevoel af te kunnen sluiten en niet zoals in Berlijn met een heeeeeeeel dubbel gevoel. Ik heb inmiddels het trainen in de sportschool weer opgepakt en probeer de kilometers weer op te bouwen evenals de snelheid. En met het opbouwen bedoel ik dan natuurlijk vooral ook het zonder een soort van ‘angst’ de deur uit te gaan voor een lange duurloop of stevige interval. Zodat ik weer kan genieten van deze lopen zoals 2 jaar geleden.

Lekker cliché, maar ik wil dit jaar ECHT wat aan mijn toenemende gewicht en kledingmaat doen (in 2016 schreef ik er al een blog over, maar dat lukte niet helemaal zoals ik had gehoopt), want ik schrik als ik foto’s van mijzelf zie in vergelijking met 1,5 jaar geleden. Tuurlijk mag ik trots zijn op wat ik al eerder heb bereikt qua gewichtsverlies, maar ik heb nou eenmaal aanleg om snel aan te komen en wil liever niet weer 90 kilo op de weegschaal zien.

Het trailrunnen blijf voor mij nog redelijk onbekend, maar die keren dat ik over de onverharde paden heb gelopen vond ik heerlijk. Ik zou dan ook  heel graag eindelijk in 2017 mijn allereerste officiële trail willen lopen. Dus mocht iemand nog een goede beginnerstrail weten.. dan hoor ik het graag 😉

2017 zal ook in het teken staan van persoonlijke ontwikkeling middels een nieuwe baan. Zoals jullie hebben kunnen lezen ben ik per 1 januari begonnen op de SEH van het ziekenhuis waar ik al werkte en zal ik vanaf April (als het zo goed blijft gaan als nu) starten met de opleiding tot SEH verpleegkundige. Ik ga dus weer de studieboeken in en zal minder tijd hebben, helaas, voor mijn blog. Natuurlijk blijf ik wel updates geven en schrijven waar kan, maar het zal wel minder worden.

Maar goed… we gaan zien hoe het allemaal gaat lopen, want 2016 liep ook anders dan vooraf gepland. Het loopt zoals het gaat en het gaat zoals het loopt… Ik heb er in ieder geval zin in!IMG_1708

 

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *