Review STOX energy Running Socks

Enige tijd geleden werd mij de vraag gesteld of ik de compressiekousen van het merk STOX Energy socks wilde testen. Aangezien ik regelmatig met compressiekousen loop wilde ik deze natuurlijk wel proberen.

_MG_0246

STOX?

De compressiekousen van STOX zijn sinds 2012 op de markt en is een Nederlands merk. STOX heeft niet alleen compressiekousen voor het hardlopen ontwikkelt, maar ook herstelkousen, kousen voor naar het werk, sokken voor als je gaat reizen en medische kousen voor als je last hebt van beginnende spataderen. Ze hebben zelfs voor dames een werkpanty. Dit alles wist ik niet, totdat ik eens op de website ging kijken.

De kousen van STOKS heb ik al regelmatig tijdens diverse hardloopevenementen gezien. Ze zijn ook best opvallend en daardoor ook eigenlijk niet te missen 😉 . Voor heren zijn ze in de kleurcombi donkerblauw met knalgeel/groen en voor vrouwen in de kleurcombi donkerblauw met roze. Andere kleuren zijn niet beschikbaar, maar wie weet komt dit te zijner tijd nog wel op de markt. Maar goed, het gaat uiteindelijk niet om de kleur, maar om of ze genoeg compressie geven.

Schermafbeelding 2016-01-18 om 17.43.21
Meten is weten.

Voor het bepalen van de maat moet je je schoenmaat opgeven en de omtrek van het breedste gedeelte van de kuit (dit staat echter niet op de website vermeld, maar uit ervaring weet ik inmiddels dat dat wel zo werkt). Door mijn schoenmaat viel ik automatisch al in de maat L, ongeacht de omtrek van mijn kuit. Oké dat is niet helemaal waar, als ik nog bredere kuiten had gehad dan had ik maat XL gekregen, maar had ik smallere kuiten gehad dan was het eigenlijk alsnog maat L of niks. Nu heb ik stevige kuiten en kan het daarom ook wel kloppen, maar mocht je schoenmaat 39 hebben en smallere kuiten denk ik dat ze toch echt te ruim zullen zijn.

Run like a Cheetah

De kousen worden geleverd in een vrolijk gekleurd doosje met een uitgbreide handleiding. Op het doosje staat de tekst ‘Run like a Cheetah’, be as quick, be as responsive, be as sharp. Oke dus door het lopen met deze kousen krijg ik al deze kwaliteiten… hmmm dat wekt natuurlijk meteen mijn nieuwsgierigheid.
811FZHjgsLL._SL1500_

De kousen trekken redelijk makkelijk aan en ik heb inmiddels wel geleerd, dat als je compressiekousen te makkelijk aan kunt trekken ze niet heel veel compressie geven. Maar goed, je moet niet altijd vooraf al oordelen voordat je het helemaal uitgeprobeerd hebt… dus met een neutrale blik ging ik op pad.

Aan? Testen maar!

Tijdens het lopen merkte ik wel iets steun ten opzichte van helemaal zonder kousen lopen, maar het is wel minder dan de steun die ik ervaar tijdens het lopen met de kousen van Herzog (de Herzog Pro’s). Ik hou ervan om de druk te voelen, maar dat is natuurlijk wel een persoonlijk iets. De stof van de kousen is iets dikker dan die van Herzog, maar ademt wel goed. Hierdoor kreeg ik geen zweetvoeten, alleen wel warme voeten. Dit is in de winter niet zo heel erg, maar kan mij voorstellen dat dit in de zomer misschien iets minder fijn is.

Ik heb de kousen ook een keer tijdens een dienst op het werk aangehad en merkte dat ik minder vermoeide benen had als normaal. Ze helpen dus zeker wel, maar voor mij is de compressie te weinig voor tijdens het hardlopen. Dit omdat ik nu waarschijnlijk ook wel gewend ben aan de compressie van de Herzog pro’s. Maar vindt jij de compressie van de Herzog’s te sterk dan zijn deze kousen van STOX zeker een aanrader.

Ik voel mij niet echt een cheetah met deze kousen, maar misschien jij wel 😉

IMG_1570

De verkoop adviesprijs van de Running Socks van STOX is €34,95

4 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *