Even een ander pad in

Zoals ik het gister in mijn weekoverzicht schreef, had ik afgelopen zondag overleg met mijn trainer. Dit alles had te maken met het feit dat ik een beetje in een hardloopdip(je) lijk te zitten. Nu heeft dat denk ik deels ermee te maken dat ik gewoon even niet zo fit ben, maar ook met een aantal anderen zaken. Ik bedacht een plannetje samen met mijn trainer… en ik sla even een ander pad in.

Snapseed-(1)

Het afgelopen jaar stond geheel in het teken van de marathon van Rotterdam. Daar moest en zou het gaan gebeuren, mijn PR verbreken en het liefst een BostonQualifier binnen slepen. Eigenlijk alle trainingen en wedstrijden stonden in het teken van dat ene doel. Dit lukte en in september weet ik hopelijk meer of ik ECHT naar Boston mag. Want een Qualifier lopen betekent helaas nog niet dat je een startbewijs hebt. Maar goed, na Rotterdam was ik even doelloos en eigenlijk het enige hardloopevenement wat ik echt had staan was de Elfsteden estafette. Naast de estafette had ik als doel een snelle 5 kilometer staan.

De elfsteden estafette is inmiddels gelopen en eigenlijk staat die 5 voor aankomende donderdag op de planning. Helaas werd ik na de estafette verkouden en ben ik nog steeds niet helemaal fit. Ik heb amper getraind en tel daar nog de nodige kilo’s die er na de marathon (+ 2 weken Portugal) zijn bijgekomen bij op en je begrijpt… dat gaat hem aankomende donderdag niet worden. Tijdens mijn training afgelopen zaterdag kwam dan ook ineens het besef… het roer moet nu echt om, want dit gaat niet zo langer.

IMG_9028

Om dingen aan te pakken en te veranderen moet je soms bij de basis beginnen en dat is dan ook wat ik ga doen. Ik ga niet weer met de basis van het hardlopen beginnen, maar wel met het versterken van mijn lijf middels krachttraining. Ik ben door mijn hypermobiliteit iets gevoeliger voor blessures en moet daarom echt goed aan mijn core werken. En hoe stom, dit heb ik de afgelopen maanden echt amper gedaan. Ik wil daarom de komende zomer regelmatiger de sportschool in om hier aan te werken. Als ik weer iets meer spiermassa heb zal het afvallen ook sneller gaan. En nee, ik hoef geen bodybuilder worden, het is meer voor een beetje vorm.

IMG_8992
Afvallen gaat natuurlijk niet alleen met sporten, maar vooral door te verminderen wat je in je mond stopt. Hier ben ik wel al goed mee bezig, maar soms trap ik nog in een valkuil. Dan heb ik ineens alleen nog maar een lege  verpakking van de chocolade in mijn handen. Gelukkig plannen we het eten steeds beter, waardoor de verleidingen steeds minder worden. Het helpt ook mee dat vriendlief nu ook eindelijk inziet dat ook hij de nodige kilo’s kwijt moet. Je stopt het natuurlijk zelf het eten in je mond, maar toch vind ik het makkelijker om het met zijn tweeën te doen dan in mijn eentje.

Als ik deze 2 dingen aanpak, gaat mij dat al een heleboel helpen. Nu nog wat meer motivatie, want ook dat is een beetje gezakt tot een dieptepunt. Begrijp me niet verkeerd hoor, ik vind het nog steeds heerlijk om hard te lopen, zeker als ik eenmaal op pad ben…,maar op de een of andere manier lijkt het de deur uit gaan steeds moeilijker. Ik heb voor mijn idee ook nog niet een heel groot doel in de planning en dat heb ik wel nodig om de deur uit te gaan. Boston is dus nog niet zeker en voor die marathon zal het doel worden om heelhuids aan de start te komen en daar lekker te genieten. Ik zoek dus voor het najaar nog een paar mooie wedstrijden voor nieuwe ‘prikkels/uitdagingen’.

Over nieuwe prikkels gesproken… Naast het hardlopen vind het ik het onwijs leuk om te fietsen, maar sinds dat ik mijn nieuwe fiets heb heb ik dit eigenlijk nog niet veel gedaan. Deze zomer wil ik dus voor de ‘nieuwe prikkels’ ook lekker veel kilometers gaan maken. Dat is ook nog eens goed voor de vetverbranding, dus 1+1 😉

IMG_3526

Ook het zwemmen heb ik de afgelopen paar maanden ontdekt. Ik ga nog niet snel, mijn techniek is bagger, maar ik beweeg. Ik merk dat ik mijn grenzen erin probeer te verleggen en ook mijzelf er nog echt in kan uitdagen. Ik hoop nog een keer de techniek van de borstcrawl onder de knie te krijgen en ben al her en der aan het informeren voor iets van een cursus.

Als je al die sporten bij elkaar combineert krijg je een triatlon…ik heb nog geen concrete plannen, maar wie weet  komt dit ook nog wel. Maar eerst gewoon alle onderdelen los goed onder de knie krijgen 🙂 Stap voor stap!

Ik sla deze zomer dus even een ander pad in dan de afgelopen jaren. Lekker blijven bewegen en terug naar de basis. Ik ga hard werken aan mijn lijf (+ mentaal) om in het najaar sterker terug te kunnen komen. En om uiteindelijk sterk en (hopelijk) blessurevrij naar Boston te kunnen. Mijn #projectunicorn gaat dus gewoon door, maar wel even via een zijweg.

IMG_7287

Het is een beetje een onsamenhangend verhaal geworden, maar geloof dat de essentie wel duidelijk is. Ik doe het even anders en kom als het goed is sterker, slanker en lekker in mijn vel weer terug.

I don’t know where i’m going, but i’m on my way

11 Comments

 • Amanda schreef:

  Ik geef je groot gelijk! Je zal via deze weg waarschijnlijk sterker terugkomen in september dan als je nu door blijft lopen terwijl je er eigenlijk geen zin in hebt. Zwemmen, krachttraining en fietsen zijn ook allemaal heel erg leuk, dus je komt de zomer wel door!

 • Manon schreef:

  Goed besluit! Wat mij enorm heeft geholpen is een vaste sport dag uitkiezen waarop je in de sportschool bent. Zo ben ik van 0 naar 3-4x in de week sporten gegaan. Circuittraining vond ik ook fijn, maar vindt niet iedereen leuk. Zo train je wel al je spiergroepen.

  En hoe gek ook, maar rust van sociale media hielp ook

  Goed om te lezen dat je weer een plan hebt!

  • Gaby schreef:

   Hey Manon,
   Ja jij bent weer echt super fanatiek zag ik, goed hoor! 3-4x in de week naar de sportschool gaat mij niet lukken, maar een vaste dag is wel een idee. Ik vind de groepslessen vaak wel leuk, maar doordat ik met mijn wisselende diensten zit is dat niet altijd handig en kan ik ze niet consequent volgen. Ik zal er de komende zomer wel mijn weg in moeten gaan vinden en ook af en toe een personal training doen.
   Rust van social media… ik doe dat al minder, dus denk dat ik daar niet zoveel last van heb.
   Thnx en wie weet kunnen we wel een keer samen sporten?
   Groetjes

 • Dorothé schreef:

  Hi Gaby,

  Go your own way…. je zit in een web maar je kunt zelf kiezen welke draden je wilt volgen. Kies een of twee raadgevers en niet meer en doe je ding waar jij je het beste bij voelt. Zelf ‘herbron’ ik regelmatig waar ik mee bezig ben. Er zijn vaak teveel mogelijkheden en leuke dingen in het leven (ook omgekeerd helaas) en het is goed om te kiezen. Blijkt het pad later niets voor jou dan was het een leuke of leerzame omweg.

  Groetjes,

  Dorothé

 • Liset de Groot schreef:

  Hé Gaby,

  Ik kwam toevallig je vandaag tegen op Instagram doordat je een foto van je fiets hebt geplaatst en die fiets viel mij op want ik heb namelijk dezelfde en ben helemaal gek op mijn livfiets. Ik ben je blog gaan lezen en zag dat we nog meer gemeen hebben, hardlopen en in de zorg werken (Ik ben OK-assitent) wat super leuk is is dat we beide de limiet voor Boston hebben gehaald. En nu idd hopen op inloting in september . In Boston hoop ik een six star finisher te worden. Momenteel loop ik alleen niet omdat een overbelaste pees in mijn voet mij aan de kant houdt. Ik werk hard aan mijn herstel door middel van vele uurtjes fietsen op de Liv en in
  de sportschool werk ik aan mijn core en kracht om maar niet in conditie achteruit te gaan. Iemand zei tegen mij dat het soms nodig is om even niet met hardlopen bezig te zijn om er weer sterker uit te komen. Hier houd ik mij aan vast en gebruik het als mantra tijdens het fietsen en krachttraining want oh wat mis ik het hardlopen! Gaby ik hoop dat de weg die jij nu in geslagen bent dit ook voor jou gaat brengen en jij er ook weer sterker uit komt! Op naar Boston! .

  • Gaby schreef:

   Hey Liset
   Wat een superlief en leuk berichtje! En wow wat een hoop overeenkomsten zeg, want ik heb op dit moment ook een overbelaste pees in mijn voet. Gelukkig is het nog maar een lichte irritatie op 1 plekje, maar ik moet dus wel even uitkijken. En Ok-assistent, ook superleuk denk ik!. Ik heb inmiddels mijn weg redelijk gevonden die mij hopelijk naar Boston gaat brengen. Maar wow, 6 star finisher, dat is ook mijn doel voor ooit, maar zover ben ik nog niet op dit moment. Echt supervet zou het zijn als we allebei mogen! Hoever heb jij onder de limiet gelopen? Ohh en waar woon je? Zou leuk zijn om misschien keer samen te fietsen of te lopen.
   Groetjes
   Gaby

   • Liset de Groot schreef:

    Hoi Gaby, operatie-assistente is hartstikke leuk! Geen dag is hetzelfde op OK en daardoor vliegen ze voorbij. Elke dag een ander programma, collega’s, chirurg en patiënten. Dat zul je vast herkennen en beamen met de afdeling waar jij werkt. Ik werk in het Martini Ziekenhuis in Groningen en woon in Roden. Dat ligt in Drenthe op 15 minuten rijden van Groningen. Ik heb 10 minuten en 52 seconden onder de limiet gelopen. Dus dat zou toch genoeg moeten zijn! En jij hoeveel heb jij onder de limiet gelopen? Zou zeker leuk zijn om een keertje te fietsen en of hardlopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *