Afstandmeten.nl een handige Tool!

Vaak als ik ga lopen bedenk ik vooraf al welke route ik ga lopen. Als het om een korte afstand gaat weet ik vaak de afstanden per ‘rondje’ hier in de buurt wel, maar als ik wat langere afstanden ga lopen stippel ik ze vaak op voorhand uit. Ik heb namelijk wel eens gehad dat ik dacht dat het een veel langere afstand was dan dat ik in mijn hoofd had zitten. Maar ook als ik naar ‘onbekend’ gebied ga, vind ik het fijn om een rondje uit te zetten om zo niet voor al te veel verassingen te staan.

In het begin ging ik de route fietsen met mijn endomondo sportapp om te kijken hoe lang een route was, totdat ik erop geattendeerd werd dat daar gewoon een hele handige website voor bestaat (ja uhhh wist ik veel hahahahaha). Namelijk de website afstandmeten.nl. Veel lopers kennen deze website al, maar er zullen ongetwijfeld nog lopers bij zitten die deze site niet kennen. Dus speciaal voor hun…. afstandmeten.nl

Ik zal in deze blog stap voor stap uitleg geven over deze website en hoe je een route kan maken. Daarna leg ik je ook uit hoe je deze route ook onderweg kunt bekijken, zonder dat je een papiertje hoeft uit te printen.

ga naar www.afstandmeten.nl en je komt dan op de volgende website Schermafbeelding 2016-02-20 om 09.19.35

Aan de linkerzijde staat een kader met ‘mijn afstandmeten’. Het is handig om even een account aan te maken zodat je je routes kan opslaan en ook via de bijbehorende app kan terugvinden. Je kan ook een route maken zonder een account aan te maken, maar dan kan je hem dus niet opslaan.

Schermafbeelding 2016-02-20 om 09.18.49

En dan gaat het route maken beginnen. Zoals je op het plaatje hierboven al ziet kan je bijvoorbeeld de straat vanwaar je wilt beginnen intypen. De postcode werkt ook. Als je dat invoert en op enter drukt zal er een pointer op de kaart neergezet worden op de plek waar je wilt beginnen. Vanuit daar kan je dan beginnen met je route te maken. Schermafbeelding 2016-02-20 om 09.25.39

Ik maak dit keer even een korte route van ongeveer 5 km, maar je kan dit natuurlijk zelf zo lang maken als je wilt. En mocht je een keer een foutje hebben gemaakt door een lijntje te hebben getrokken naar een straatje waar je eigenlijk niet in wilt… klik dan op het pijltje ongedaan maken en hij verwijdert het laatst getrokken lijntje. Bij mij staat ie automatisch op ‘volg voetpaden’, maar je kan daar ook voor fietspaden en autowegen kiezen (maar dat laatste lijkt mij niet heel handig).

Schermafbeelding 2016-02-20 om 09.30.43

Ik ben al aardig onderweg met de route en heb nu zoals je kan zien een route van 3,73km.

Schermafbeelding 2016-02-20 om 09.35.22De route is klaar en nu wil ik hem opslaan. Aan de linkerzijde staat sla op, als je daar op klikt opent ie het onderstaande scherm. Bij titel doe ik voor het gemak even 5km ‘test’. Je kan er zelfs nog een tekst bij opslaan, maar dat doe ik zelf eigenlijk nooit.

Schermafbeelding 2016-02-20 om 09.36.32

Mocht je dan in het vervolg deze route nog een keer willen bekijken op de website en dan eventueel wat aanpassingen aan doen, kan je aan de linkerzijde in het menu op ‘zelfbejaarde routes’ klikken. Dan komt er een lijst met de routes die je gemaakt hebt.

Schermafbeelding 2016-02-20 om 09.38.27
Schermafbeelding 2016-02-20 om 09.39.51

En wat ik dus sinds ongeveer een half jaar weet is dat er ook een bijbehorende app van is. En laat die nou echt megahandig zijn! Oké je moet wel je telefoon meenemen tijdens het lopen, maar die heb ik standaard mee. Maar je hoeft niet de gehele tijd de route in je hoofd te onthouden of met een briefje met straatnamen op zak te lopen. Je kan met deze app gewoon zien waar je staat op de route (maar als je per ongeluk van de route bent afgeweken zie je dat ook meteen)

De app heet afstand meten en is in ieder geval voor IOS en Android beschikbaar. Als je je inlogt bij de app (met dezelfde gegevens als het webaccount) kan je je eigen gemaakte route daarin terugvinden bij ‘eigen routes’. IMG_4289

Hij opent dan de lijst met alle gemaakte routes in je account.

IMG_4292
Als je dan op de route klikt (deze keer dus op de 5km test) dan krijg je 2 opties ‘toon route’ en ‘maak training’. Je kiest dan voor ‘toon route’.

IMG_4295
Hij opent dan het kaartje met de bijbehorende route.

IMG_4293
Zoals je ziet zie je een blauw bolletje, dat ben jij. Nou ja.. je telefoon. En je zal zien als je van locatie verandert dat het bolletje mee verandert. Je kan dus op deze manier mooi zien of je nog op de juiste route zit. Je kan het scherm gewoon inzoomen voor als je even iets meer detail wilt zien.

IMG_4294

Zoals ik al eerder schreef gebruik ik deze tool vooral bij langere routes, om zo te kijken of ik een beetje op het kilometeraantal uitkom wat ik wil lopen. Maar je kan hem dus ook gebruiken om vooraf ergens een route uit te stippelen in onbekend gebied. Erg handig!

Ik hoop dat jij er ook iets mee kan, mocht je nog vragen hebben… stel ze gerust door een reactie hieronder dit bericht te plaatsen.

Have fun! e0e9dcff36a4156d8b61c7591a1d9b17

p.s. wist je al dat ik een eigen Facebook pagina heb waar ik meer interessante hardloopdingen deel…

10 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *