Review TomTom Spark cardio + music

Alweer enige tijd geleden ontving ik de TomTom Spark cardio + music, een sporthorloge met ingebouwde hartslagmeter en muziek! Na deze uitgebreid getest te hebben de afgelopen maanden is het dan ook eindelijk tijd voor een oordeel.

_MG_0727

Hoe het begon

TomTom lanceerde begin 2014 al een sporthorloge met ingebouwde hartslagmeter, de TomTom cardio (met als onderverdeling de runner, voor alleen hardlopen, of multisport, voor meerdere sporten). Een horloge dat om vele polsen tijdens het hardlopen prijkt. Er is aan dit model het een en ander gesleuteld en zo werd de TomTom Spark eind 2015 geboren.

In de vitrine

Er zijn 4 verschillende modellen van de TomTom Spark. Alle 4 de modellen hebben standaard een multisport functie, hardlopen, fietsen, zwemmen, hardlopen op de loopband, indoor fietsen, sporten in de sportschool en stopwatch. Hij kan het allemaal bijhouden. Daarnaast heeft hij 24/7 activity tracking. Dus elke beweging die je maakt kan hij bijhouden, zo kan je precies zien of je wel genoeg beweegt, hoeveel calorieen je op een dag verbrand en hoeveel stappen je zet. Dit zie je niet alleen van die dag, maar ook van de gehele week. Heb je hem om tijdens het slapen? Dan kan hij ook je slaapritme monitoren.

 • De ‘simpelste’ versie van de TomTom Spark heeft al het bovenstaande en is verkrijgbaar voor €149,-
 • De TomTom Spark cardio heeft als extra een ingebouwde hartslagmeter en is verkrijgbaar voor €199,-
 • De TomTom Spark Music heeft zoals de naam het al zegt… muziek! Er zit een opslag voor 3GB aan muziek (ongeveer 500 nummers) in. Deze is via Bluetooth te koppelen aan een daarvoor geschikte draadloze koptelefoon, dus geen gedoe met snoertjes. Deze is verkrijgbaar voor €199,-
 • En dan de meest uitgebreide versie.. De TomTom Spark cardio + music… die combineert de 2 bovenstaande modellen in 1. Dus EN muziek en hartslag… deze is verkrijgbaar voor €249,- en dit is het model die ik heb getest.

Naast het horloge zat er ook een TomTom Bluetooth headset bij, deze kan je met verschillende maten oordopjes aanpassen aan de grote van de gehoorgangen van je oren. Deze wordt geleverd met een USB lader en is simpel te koppelen met je TomTom. Deze is verkrijgbaar voor €50,-

Got the looks!

Het horloge lijkt qua uiterlijk erg op zijn voorganger, wederom bediening met 1 grote knop en hij is verkrijgbaar in meerdere kleuren. Toch zijn er ook aanpassingen aan het ‘uiterlijk’ gedaan. Zo is het bandje iets aangepast waardoor deze meer gestroomlijnder is geworden en makkelijk om en af gedaan kan worden. En bij dit model is gedacht aan de mensen met smalle polsen, want er is keuze uit 2 soorten bandjes… small en large. Qua uiterlijk vind ik hem best stijlvol en daarom draag ik hem regelmatig ook als gewoon horloge.

_MG_0696

Plug & play

Het instellen van de TomTom is supersimpel, een gevalletje ‘een kind kan de was doen’. Even een account aanmaken op mysports, de software downloaden en installeren op je computer. Eventueel de bijbehorende app downloaden op je telefoon zodat je na het lopen, fietsen of iets dergelijks meteen via Bluetooth kan uploaden naar je account. Alles wat je met je TomTom doet kan je terugvinden in het account van MySports. Maar ook gebeuren de updates via dit platform. En wil je dat je horloge altijd snel een GPS kan vinden, moet je hem regelmatig even koppelen met de app of via de computer om het ‘Quickgps’ up to date te houden. Mocht je een TomTom Spark met ingebouwde hartslagmeting hebben of willen aanschaffen dan kan je sinds de laatste update 24/7 je hartslag meten. De gegevens hiervan kan je dan ook weer terugvinden in je my sports account. Zo kan je zelfs zien wat je hartslag is tijdens het slapen (let op, deze dag en nacht harstlag meting heeft natuurlijk wel invloed op de batterijduur van je horloge).

Horloge en koptelefoon opgeladen?? Veters gestrikt? Ready?.. set.. Go!

Ik had zelf nog nooit eerder gelopen met een TomTom en moest daarom even wennen aan het feit dat je alles met 1 knop moet doen. Maar ook hiervoor geldt… eigenlijk is het heel simpel en kan een kind de was doen. 2x klikken naar rechts vanuit het basisscherm is je activiteit starten, 1x naar links is pauzeren en 2x naar links is stoppen van de workout. Door de Quickgps heeft het horloge over het algemeen heel snel het GPS signaal ontvangen en sta je niet minutenlang voor je huis naar je schermpje te staren om te kijken of hij al een signaal heeft ;-). Kom je er vlak voor je run nog achter dat er geen Quickgps is? Geen nood je kan het heel simpel even updaten door nog even voor het lopen de app van My sports te koppelen met je TomTom.

_MG_0695

Het scherm van de TomTom is heel duidelijk en door 1 simpele druk op de knop naar boven of beneden scroll je door alle gegevens velden. Er staan elke keer 3 gegevens op een schermpje. Door een verhoogd contrast van het scherm is het scherm ook goed af te lezen als er een fel zonnetje op schijnt. Loop je veel in het donker dan zit er natuurlijk ook verlichting op die je kan aanzetten.

_MG_0734

Voordat je gaat lopen kan je uit diverse menu’s kiezen wat je wilt doen. Wil je bijvoorbeeld gewoon lopen zonder doel, dan zie je gewoon de gegevens maar je krijgt geen piepje aan het einde van elke kilometer. Dit krijg je echter wel als je hem op het menu rondes zet. Je kan dan kiezen om de hoeveel kilometer je een melding krijgt, of na hoeveel tijd. Zet je hem op zones, dan kan je bijvoorbeeld instellen dat je in een bepaalde hartslagzone wilt lopen en kom je daarbuiten dan krijg je een melding. Hierbij kan je ook kiezen uit snelheid of tempo. Een andere optie is een race tegen jezelf, versla je tijd op bepaalde afstand die je eerder hebt gelopen of nog even instelt op je horloge. Als laatste kan je kiezen voor interval, dit is een functie waar ik erg geïnteresseerd in was omdat ik zelf heel vaak intervallen loop. Helaas vind ik de functie hiervan erg beperkt. Je kan alleen kiezen voor een recht toe, recht aan interval (bijvoorbeeld 2 kilometer warming up, 3x 1 kilometer met 500 meter rust tussendoor en dan 2 kilometer cooling down). En niet bijvoorbeeld een pyramide of iets. Ik weet dat ze deze zelfde interval ook in hun vorige TomTom hadden, maar ik had ergens gehoopt dat ze dit wel iets meer uitgebreid zouden hebben voor deze TomTom Spark. Want ik vind dit wel een groot gemis. Maar wie weet komt het nog een keer via een update. Het betekent natuurlijk niet dat je geen pyramide interval of iets ermee kan doen, alleen moet je hem dan op geen doel zetten en dan handmatig (door je hand kortdurend over je scherm heen te leggen) een ‘ronde’ aanmaken en zelf in de gaten houden wanneer je moet gaan versnellen enz.

En dan.. de cijfertje

Na afloop van je training kan je heel makkelijk je loop uploaden via Bluetooth naar my sports via de app. Heel af en toe haperde het een beetje op deze manier, maar dan even opnieuw koppelen en hoppa je loop staat in je my sports account. Mocht je niet de app hebben kan je het natuurlijk ook via het oplaadkabeltje en de computer naar je account uploaden. Staat je loop eenmaal in je account kan je hem helemaal analyseren. Je kan de gegevens ook uploaden (vaak via een automatische koppeling) naar andere platform’s zoals Strava, Nike plus, Looptijden, Endomondo en Runkeeper.

+ Music

_MG_0723
De draadloze koptelefoon die ik erbij kreeg heb ik natuurlijk ook getest. Op de TomTom zit al standaard een mix van ministry of sound van ongeveer 25 minuten. Daarnaast kan je heel makkelijk mp3’s erop zetten via de computer (in totaal is er ruimte voor ongeveer 500 nummers)
. Wat ik echter wel jammer vind, in deze tijd waarin bijna iedereen ongeveer muziek ‘streamt’, dat er geen koppeling mogelijk is via Bluetooth met je telefoon (om bijvoorbeeld muziek af te spelen via Spotify). Ik heb namelijk wel wat moeite moeten doen om ergens mp3’s vandaan te halen die ook nog eens ‘running proof’ waren.

Je kan makkelijk door de muziek 'scrollen'

Je kan makkelijk door de muziek ‘scrollen’

De koppeling met het horloge is zo gepiept, wel moet je lang genoeg het knopje ingedrukt houden anders koppelt die hem niet. Eenmaal gekoppeld kan je de muziek makkelijk via de koptelefoon bedienen. Je kan je muziek harder/zachter zetten… vooruitspoelen en ook een nummertje terug via de afstandbediening die aan de koptelefoon zit. Je moet echter wel deze ‘afstand’ bediening aan dezelfde kant dragen als je horloge want anders stoort ie enorm. Bij de koptelefoon worden 4 maten dopjes geleverd, dus voor bijna iedere gehoorgang de juiste maat. Helaas had ik tijdens mijn testronde iets te grote in, waardoor ze elke keer na zoveel meter ermee gelopen te hebben uit mijn oren vlogen. Ook het lusje waarmee je de koptelefoon strakker kan zetten (dus dat die goed rondom je hoofd zit en dus goed blijft zitten) leek bij mij te verschuiven. Kortom bij mij geen groot succes. Ik heb daarna de dopjes verwisseld waardoor die wel iets beter in mijn oren bleef zitten als die keer daarvoor, maar toch geef ik dan liever de voorkeur aan het het lopen met muziek met een snoertje vanaf mijn telefoon.

De batterij

De gebruiksduur van de batterij is natuurlijk niet geheel onbelangrijk. Want hoe irritant is het als je horloge tijdens het lopen uitvalt omdat de batterij leeg is. Niet ben je alleen je gegevens van de kilometers die je daarna nog loopt kwijt (en zo kom je minder hoog in het klassement bij nikeplus 😉 ), maar heb je ook geen idee hoe snel je loopt. Volgens de fabrikant zou onderstaande moeten gelden:

 • alleen bij activity tracking tot 3 weken
 • bij gebruik van GPS tot 11 uur
 • Als je GPS, met hartslag en muziek aanhebt zou je er tot 5 uur mee kunnen lopen.

Ik heb er natuurlijk geen stopwatch op na gehouden, maar voor mijn gevoel loopt de batterij wel een stukje sneller lees. Zeker als je ook nog eens met de verlichting op de achtergrond aanloopt.

Mijn gebruik

Ikzelf heb het horloge vooral tijdens het hardlopen, fietsen en tijdens lessen in de sportschool getest. Ik heb er nog niet mee gezwommen, dus ik kan daar nog niks over zeggen. Wel weet ik dat je tijdens het zwemmen geen hartslagmeting kan uit laten voeren.

_MG_0699

Conclusie

Kortom, een prima sporthorloge als je gewoon wilt zien wat je doet. Ook kan je er prima een ‘simpele’ interval variant mee doen. Wil je echter meer en vooral ook langer lopen? Dan is het misschien niet helemaal een geschikt horloge voor jou.

De TomTom is bij de diverse hardloopspeciaalzaken te koop en ook online via de website van TomTom zelf.

11 Comments

 • Veronique schreef:

  Griffoendor teamgenoot!

  Precies wat je zegt over die intervaltrainingen: dat is de reden waarom ik erover na zit te denken om over te stappen naar een andere horloge. Bij Garmin kun je dit dus wel helemaal instellen naar je eigen wil?
  Nuttige review in elk geval, thanks!

  Liefs, Veronique

 • Wouter schreef:

  Geeft de tomtom ook via de Bluetooth koptelefoon statistieken door bijvoorbeeld bij elke km een gemiddelde snelheid ofzo?

 • Wout schreef:

  IK had jarenlang de Forerunner 405. Helaas is deze nu kaduuk, ik vermoed batterij. Deze is bij de Garmin niet te vervangen. Die kan dus in de prullenbak. Ben nu op zoek naar een vervanger en deze TomTom staat hoog op de lijst. Kan je bij de TomTom wel de batterij vervangen?
  Overigens kan je bij de Garmin hele geavanceerde loopjes uploaden. Eerst aanmaken in de Training Center en dan uploaden naar je Garmin.
  http://www8.garmin.com/fitness/getting_started_ant_tc_mac.jsp

  • Gabriëlla schreef:

   Hoi Wout,
   Bij deze TomTom kan je naar mijn idee ook niet de batterij vervangen, want je laadt hem ook gewoon op met een lader. Maar mocht je dat zeker willen weten zou je even contact op moeten nemen. Bij de TomTom kan je geen geavanceerde loopjes uploaden, bij Garmin inderdaad wel. Ik loop zelf ook eigenlijk altijd met een Garmin, dus ben er bekend mee. En heel eerlijk… als je gewend bent aan Garmin… stap dan niet over naar deze TomTom, zeker niet als je geavanceerde trainingen erin wilt zetten. Je gaat dan echt een stap terug. Ik kan je dan beter de Garmin FR 225 of 235 aanraden.
   Veel succes

 • Andy Verhoeven schreef:

  Hoi Gaby, ik las dat jij graag intervallen traint. Ik heb zelf de eerste TomTom multisport en nu ook de runner 3. Ik heb op de site van TomTom maar ook op onze Milasite volgend probleem voorgelegd: bij handmatige interval, bijvoorbeeld 4(300-100-600), zoals wij die allemaal op de baan lopen zie ik geen tussentijd bij het indrukken. Alleen maar tempo. Heb ik niets aan. Ik wil ongeacht de afstand altijd mijn tussentijd zien. Op het forum van TomTom in 2015 kreeg ik veel bijval. TomTom zelf geeft niets prijs over de ontwikkelingen. Nu de Runner 3: weer hetzelfde probleem. Of zie ik iets over het hoofd? Elk simpel sporthorloge met gps en cardio laat de rondetijd zien. TomTom niet.

  • Gabriëlla schreef:

   Ik weet zelf heel weinig van tomtom en ben er ook niet zo enthousiast over mbt intervallen. Wat ik nog weet met de spark was dat je handmatig een ronde kan maken door je hand over het scherm heen te leggen. Bedoel je dat?

 • Andy Verhoeven schreef:

  Dat bedoel ik, gaat inerdaad middels hand op scherm leggen. De spark is exact gelijk aan de Runner. Alleen zie je bij de registratie van een ronde dan geen rondetijd maar het tempo. Eigenlijk van wezenlijk belang voor een atleet, maar blijkbaar valt dat niet bij TomTom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *