Review Garmin Forerunner 225

Ongeveer 5 en een halve week geleden besloot ik om mijn spaarpot om te kieperen om de allernieuwste Garmin met geintregeerde hartslagmeter, de Garmin Forerunner 225, aan te schaffen. Inmiddels heb ik hem uitgebreid kunnen testen en is het tijd om mijn mening erover te geven.

Oké, ik ga er geen doekjes om winden…. wat een fijn hardloophorloge is dit! Niet te uitgebreid, makkelijk te bedienen, communiceert snel met je telefoon en vooral heel fijn dat je geen losse hartslagband meer nodig hebt.

De Garmin is makkelijk in te stellen en eigenlijk heb je bijna geen boekje meer nodig. Zeker als je al bekent bent met de ‘structuur’ van Garmin is het een koud kunstje. De Garmin is verkrijgbaar in 1 kleur, namelijk zwart met wat rode details, mocht dit niet helemaal jou kleur zijn dan hoop ik voor  je dat ze snel met een andere kleursamenstelling komen ;-). Wel kan je uit 7 verschillende kleurthema’s kiezen voor het scherm van je Garmin.

Garmin_2

Garmin ingesteld? Hardloopschoenen aan en gaan!

De Garmin vind over het algemeen snel het GPS signaal, binnen een paar seconden hoor je piep piep en ben je klaar om te gaan. Hij springt dan vanzelf op het 1e scherm met informatie. Ikzelf heb daar 3 gegevensvelden ingevuld, namelijk afstand, tijd en gemiddeld tempo. Precies datgene wat ik in 1 oogopslag wil zien tijdens het lopen van bijvoorbeeld een duurloop of een wedstrijd. Je hebt nog een 2e scherm met info, daar heb ik rondeafstand, rondetijd en rondetempo ingesteld. Op het 3e scherm heb ik mijn hartslag ingesteld en ook welke hartslagzone ik zit. Deze zones verschillen natuurlijk per persoon en kan je of in het horloge zelf instellen, maar ook via de computer. Het 4e scherm is eigenlijk hetzelfde als het 3e scherm, maar dan ingedeeld met kleuren voor elke zone. En het 5e scherm is gewoon de tijd (de kloktijd). Je kan zelf door deze schermen heen scrollen tijdens het lopen, maar als je wil dat die automatisch door deze schermen heen ‘loopt’ dan is daar ook een functie voor. De gegevens velden kan je zelf invullen. Wil je liever het aantal verbrande calorieën zien om te kijken of je al genoeg gelopen hebt om die reep Tony’s Chocolony te verorberen dan kan dat natuurlijk ook. Er zijn heel veel opties om in de gegevens velden te zetten, denk verder bijvoorbeeld aan de cadans, en de gemiddelde hartslag.

Ga je in het donker trainen? Hop lampje op de Garmin aan en gaan. Vind je het vervelend om de gehele tijd het lichtje een te hebben dan kan je instellen dat die bijvoorbeeld alleen oplicht bij een melding. Maar je kan er ook voor kiezen dat je gewoon helemaal zelf bepaald wanneer je hem aan en uit zet

Mocht je een keer niet buiten kunnen trainen doordat het bijvoorbeeld onweert…. geen nood…. Met deze Garmin kan je ook makkelijk binnen op de hardloopband lopen. Je hebt hiervoor geen losse footpod of andere accessoires nodig zoals bij sommige andere merken en oudere types van Garmin. Horloge aan, hardloopband aan en go go go.

Op mijn vorige Garmin zat een virtuele partner/pacer, deze functie zit niet op deze Garmin, maar je kan wel ‘alarmen’ instellen als je boven en/of onder een bepaald tempo of snelheid komt. Dit lijkt er aardig op, dus tot nu toe heb ik mijn virtuele pacer nog niet heel erg gemist.

Als ik ergens enorm enthousiast over ben zijn het de intervalmogelijkheden. Je kan alles instellen in Garmin connect en dan ‘plop’ via het snoertje overzetten op je garmin (of verzenden via Bluetooth vanuit de app). Stel je wilt 2km een warming up doen in hartslagzone 1…. Dan 4x1500m op 13 km/uur en dan tussendoor 500m rust op 6:15min/km. Als cooling down weer 2km in hartslagzone 1….. Dan kan dat allemaal. Je Garmin draait dan dit programma af en telt middels ‘piepjes’ af naar de volgende ‘stap’. Superfijn en zo hoef je niet met een volgekalkte hand de deur uit. Ook kan je een interval in je toestel zelf maken, maar dan ben je wel meer beperkt qua mogelijkheden.

Klaar met trainen?

Dan heb je 2 opties om je loop te uploaden naar Garmin connect. Of via Bluetooth naar de garmin connect app op je telefoon of via het snoertje naar de computer. Beide opties werken snel en tot nu toe geen haperingen hierbij gehad. In garmin connect zie je naast grafieken van je hartslag en tempo ook de hoogtemeters en de cadans (hoeveelheid stappen per minuut). Daarnaast staat ook alles in een tabel en kan je je gehele training van begin tot eind analyseren.

Schermafbeelding 2015-09-16 om 17.59.11

Maar er is meer….

Naast dat je ermee kan hardlopen kan je hem ook prima als horloge gebruiken en zelfs als activity tracker. Hij houdt dan je aantal stappen die zet bij en je kan zelfs een doel instellen om een x aantal stappen per dag te behalen. De stappen rekent hij uiteindelijk ook om naar kilometers, dus dan zie je zelfs hoeveel kilometer je al gelopen hebt op een dag. Dit slimme apparaat verteld je ook nog eens hoeveel calorieen je verbrand hebt op een dag.

Heb je een zittend beroep en vergeet je daarbij te vaak om af en toe eventjes de benen te strekken? Dan zit er zelfs de mogelijkheid om een seintje te geven als het tijd is om te gaan bewegen.

Ben je benieuwd hoe je slaap patroon is, hou hem dan een nacht om en hij meet precies wanneer je wakker bent geweest, je diep in slaap was en wanneer je iets minder diep hebt geslapen. Wil je dit allemaal niet? Dat kan je het gewoon ook uitzetten.

Schermafbeelding 2015-09-16 om 18.10.44

De tijd staat niet verkeerd ingesteld, deze is van tijdens mijn nachtdienst (als ik dus overdag slaap)

Niks negatiefs?

Heb ik dan helemaal niks negatiefs op te merken aan dit hardloophorloge?? Uhm jawel… 1 klein dingetje… het ‘piepje’ is erg zacht. Zeker als je met muziek loopt is het echt te zacht. Gelukkig zit er ook een ‘trilfunctie’ op, dus mocht je het piepje net zoals mij ook te zacht vinden kan je ook de tril aan zetten, dan merk je het wel als je Garmin je iets wilt vertellen ;-).

Conclusie

Pluspunten:

 • duidelijk leesbaar
 • makkelijk in te stellen
 • geen borstband nodig voor de hartslag
 • prima mee binnen te trainen
 • uitgebreide intervalmogelijkheden
 • activitytracking opties

Minpunten:

 • zachte ‘piepjes’

Kortom, een fijn trainings/hardloop ‘maatje’ die van alle gemakken is voorzien.

De verkoopadviesprijs van deze Garmin is €299,00.
Wil je meer info over de technische zaken, klik dan hier

6 Comments

 • Mooie review! Ik ben ook fan van de 225 en beetje verslaafd geworden aan de stappenteller. Ik zit al “ja ja ja, ik ga al bewegen” als ik te lang op mijn bureaustoel zit en 225 begint te piepen/trillen met de melding “BEWEEG!”

  Volgende week wil ik mijn video-review gaan maken (eerst nog even een marathon lopen met de FR225). Ik ben het eens met het nadeel van de zachte piep. Een ander nadeel is de verlichting. Als je kiest voor “altijd aan” kies je zelf of je je verlichting aan of uit zet. Dat werkt prima ’s avonds maar als je die optie aan hebt staan gaat je verlichting ook aan als je 225 een melding geeft en blijft dan ook aan! Overdag’s heb je niet in de gaten dat je verlichting dus automatisch aan is gegaan en dat hij dus aan blijft. Gevolg: accu sneller leeg en dat is jammer.

  Link met de telefoon is supercool, net als bij de FR620 en zelfs op de 225 zit live monitoring. Dat moet je eens uitproberen, is echt grappig!

  groeten van deze FoReRunner Expert :)

 • o ja, nog één nadeeltje, weet niet of jij dat ook ondervonden hebt maar in het begin van de run (soms zelfs de eerste twee kilometers) is de hartslagmeting soms van slag af en geeft, net als bij een HF band een te hoge waarde

  gr
  RR

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *