Zoals jullie misschien weten ben ik sinds 2 weken aan het trainen bij de atletiekbaan. Afgelopen woensdag kwam de trainer na afloop bij mij met de vraag of ik misschien last had van mijn enkels. Nou daar had hij wel een punt. De laatste paar weken had ik namelijk wel een klein beetje last van vooral mijn linkerenkel. Ik was hier dan ook al wat oefeningen voor aan het doen, want de kracht links was een stuk minder dan rechts. En niet alleen mijn linkerenkel was af en toe aan het zeuren, maar ook mijn linkerknie en heup. Maar ja… na een dag rust was het weer verdwenen dus ik dacht… het zal wel vanzelf weer over gaan en ik kijk het nog maar even aan. Hij vroeg deze vraag omdat hij had gezien dat ik heel erg met mijn enkels naar binnen zakte tijdens het lopen. Er ging in mijn achterhoofd nog een lampje branden, want mijn vriend had dit in de zomer ook al geobserveerd. Hij is van de zomer een paar keer mee geweest op de fiets tijdens mijn trainingen en had hier zelfs een filmpje van gemaakt. Ik had er toen echter geen last van en dacht nog.. ‘ het zal wel’ . Maar goed, nu zei deze trainer het ook al en ik had ook klachten die erbij pasten, hmmmm misschien toch maar even langs de plaatselijke hardloopwinkel. Toevallig zou Asics langskomen met hun Foot ID scan en had ik daar al een plekje bij gereserveerd. De Asics Foot ID analyseert je voet met behulp van laser en microcamera’s. Het resultaat is een 3D-scan van je voet. De scan meet onder andere je voetlengte de wreefhoogte, maar laat ook zien hoe je staat. En of je eventueel onder of overproneert.
Afgelopen zaterdag ging ik gewapend met mijn hardloopschoenen (schoenen voor de neutrale lopers, de Brooks Glycerin 11) naar de plaatselijke hardloopwinkel om de scan van mijn voeten te laten maken. Ze bekeken eerst de zool van mijn schoenen, om te zien wat het slijtageprofiel hiervan was. Deze was eigenlijk vrij normaal. Wat wel opviel was dat de vorm van mijn schoenen al aardig naar binnen was gezakt. Daarna werden er allerlei kleine plakkertjes op mijn voet geplakt en mocht mijn voet in de scanner. Een soort van grote schoenendoos met een glas/spiegelplaat onderin. Eerst mijn ene voet en daarna de andere. De uitkomst was eigenlijk niet verassend. Want wat ik vooraf verwachte bleek te kloppen, maar dat het zo erg was had ik niet verwacht. Ik bleek met mijn linkervoet 7,7 graden naar binnen te zakken en met mijn rechtervoet 4,4 graden. Het was duidelijk… kom maar op met die anti pronatieschoenen!
Nu kon het grote paswerk beginnen. Ik heb op diverse anti-pronatie schoenen gelopen in de winkel, waarbij filmopnames werden gemaakt en deze beeld voor beeld werden geanalyseerd. Hierbij werd onder andere gelet op de afwikkeling van de voet en de stand van het been tijdens de diverse fases van een loopcyclus. Ik heb zelfs nog even op mijn ‘oude vertrouwde’ Brooks gelopen en ik merkte meteen verschil. Ze liepen ineens een stuk minder fijn als wat ze daarvoor deden. Uiteindelijk is de keus gevallen op de Asics Kayano 19 lite show. Een heerlijke schoen met nog eens een extra ‘gelkussentje’ bij de tenen. En deze zagen er door de vele reflectiepatroontjes ook nog eens megagaaf uit. De andere optie was de Asics GT 2000, ook een heerlijke schoen, maar omdat ik nu weer richting de marathon van Rotterdam ga trainen wil ik iets meer demping voor de langere afstanden.
Ik heb meteen afgelopen zaterdagavond tijdens de Q-santarun op deze schoenen gelopen en ze liepen heerlijk. Ik voelde meteen verschil ten opzichte van mijn oude schoenen. Omdat mijn beenspieren nu wel moeten gaan wennen aan deze vorm van correctie zal ik nog wel wat loopjes op mijn ‘oude’ schoenen gaan lopen, maar in de toekomst zal ik zeker nog een paar antipronatie schoenen gaan aanschaffen.
Because a girl can’t have too many runningshoes
Maar wat is nou eigenlijk pronatie en wat zijn de verschillende vormen van pronatie?
Pronatie is kortgezegd de manier waarop je voet naar binnen kantelt tijdens het wandelen en het hardlopen. Pronatie maakt deel uit van de natuurlijke beweging die het onderbeen helpt om de schokken op te vangen. De 1 proneert echter wat meer dan normaal, dan spreek je van overpronatie. En de ander juist weer wat minder en dan spreek je van onderpronatie. Dit is op zich geen probleem, maar het heeft wel invloed op de manier waarop je hardloopt. En het kan de kans op blessures vergroten. Zeker als je bijvoorbeeld zoals mij overproneert en op neutrale (dus zonder correctie hiervoor) schoenen loopt. Het pronatiepatroon is dus een hele belangrijke factor bij het kiezen van de juiste hardloopschoen. Daarom is het juist ook zo belangrijk om bij een gespecialiseerde hardloopwinkel je schoenen te kopen. Het liefst 1 met video opnames waarbij ze naar de afwikkeling en de stand van het onderbeen tijdens de loopcyclus kijken.
Overpronatie
Men spreekt van overpronatie als de voet overmatig kantelt of kantelt op momenten waarop dit niet moet, bijvoorbeeld aan het eind van de standfase van de loopbeweging. Je voet kantelt dus heel erg naar binnen. In dit geval wordt veel gewicht verplaatst naar de binnenkant van de voet en naarmate de loper verder naar voren beweegt, wordt het gewicht gedragen door de binnenkant van de voet in plaats van door de bal. Hierdoor raakt de voet uit balans, die op zijn beurt de stabiliteit probeert te herstellen door de binnenwaartse beweging te compenseren. Als een soort kettingreactie beïnvloedt dit weer de beweging van het been en vooral de knie en heup.
Onderpronatie
Onderpronatie is wanneer de voet niet veel proneert. Je loopt dus heel erg naar buiten met de voet. De buitenkant van de hiel komt in een grotere hoek op de grond neer en er is weinig of geen normale pronatie, waardoor de schok grotendeels wordt doorgevoerd naar het onderbeen. Deze vorm van het belasten van de voet gaat tijdens de volledige standfase van de loopcyclus door, waardoor men minder efficiënt loopt.
Het kan dus gebeuren dat je in de loop van de tijd toch ineens een ander pronatiepatroon blijkt te hebben, dit heb ik nu zelf ondervonden. Het blijft dus belangrijk om je looppatroon te laten filmen bij het aanschaffen van nieuwe schoenen.
Bron: Asics.nl
5 Comments
Hoi Gaby, leuke blogs schrijf over je hardloopavonturen! Ga daar zeker mee door:-).
Wat betreft de pronatie daar zou ik graag een andere beeld aan willen toevoegen. Ik ben namelijk van mening dat wanneer je de voet zijn vrijheid geeft in combinatie met de juiste looptechniek, je helemaal geen schoenen nodig hebt die deze ‘corrigerende’ elementen bevat. Je voet is namelijk een technisch hoogstandje en zelf heel goed in staat om de juiste weg te vinden. En qua juiste looptechniek doel ik op de voorvoetlading (natural running) in plaats van de haklading. Deze zorgt naast minder impact op het lichaam, ook dat (over)pronatie niet van toepassing is. Kijk maar eens op internet naar Daniel Lieberman. En de ACSM heeft onlangs ook nog een interessante publicatie gedaan naar het zoeken van de juiste schoenen: http://naturalrunningcenter.com/2014/04/04/selecting-running-shoes/.
Dit zijn my two cents en ben benieuwd of je er iets aan hebt:-)
Sportieve groet, Jeroen
Hey Jeroen
Leuk dat je mijn blogs hebt gelezen en leuk vindt.
Ik snap dat natural running natuurlijk het beste is en dat je voet zelf die correctie moet gaan doen, maar bij mij ging dat niet meer. Ik ben in het verleden aan beide enkels geopereerd waarbij er dmv een peesomlegging meer stabiliteit is gecreeerd in het enkel gewricht is gecreeerd. Echter is dit met hardlopen op schoenen zonder correctie ruim 2 jaar goed gegaan maar nu is sinds een tijdje de kracht in mijn linkerenkel een stuk minder en waardoor ik dus klachten kreeg. Aangezien ik geen zin heb in echte blessures heb ik dus vroegtijdig aan de noodrem getrokken. Ik zeg ook niet dat iedereen aan de correctie schoenen moet maar het was meer als iets informatief bedoeld. Deze tekst gaat ook meer uit van een ‘normale’ voetlanding dus meer hak of middenvoet en niet van voorvoetlanding. Ik ben zelf een klein beetje bezig met voorvoetlanding maar dit gaat niet over 1 dag ijs. En wie weet als ik dat eenmaal onder de knie heb dat ik ook geen correcie meer nodig heb. Thnx iig voor het artikel en je reactie.
Groetjes gabriëlla
Wauw, dat is me een verhaal! Wel heel cool van je dat je dus zoveel km’s loopt inclusief marathons! En ik snap dat je voorzichtig bent en tijdig aan de noodrem trekt. Zou ik zelf ook doen. Heb je een idee hoe het kan dat je kracht is afgenomen in je voet?
Zelf heb ik een aantal jaar geleden tijdens een festival(!) mijn rechterenkel zo hard verzwikt dat het wel 2 jaar heeft geduurd voordat de mobiliteit weer helemaal terug was bij het oude. Pas toen ik veel op blote voeten ben gaan lopen is het herstel snel de goede kant opgegaan. Ik denk dat mijn voeten daardoor ook sterker zijn geworden, wat weer heeft geholpen in het herstel van de enkel. Daarnaast heb ik ook korte afstanden blootsvoets hardgelopen en dat had weer postieve bijdrage aan de voorvoetlandingstechniek. Hardlopen op je blote voeten geeft direct aan of je goed bezig bent of niet.
Prettige feestdagen gewenst en veel gezonde hardloopkm’s in 2015!
Vriendelijke groet, Jeroen
Herkenbaar van dat verzwikken…. Dat was bij allebei mijn enkels ook het gevallen alleen bij mij bleven ze extra zwak. Wat ik ook trainde of iets. Maar ik ben hypermobiel in beide enkels en knieeen en als je dan eenmaal wat verrekt is het net een uitgelubberd elastiekje. En een uitgelubbert elastiekje veert ook nooit meer terug dus bij mij moest dat helaas via een operatie dus gedaan worden. Ik ben pas jaren later gaan hardlopen (loop nu ong 2 jaar en haatte het daarvoor, lees de pagina wie is gaby maar mocht je dat nog niet gedaan hebben). En heb er inderdaad 1 marathon opzitten. Gelukkig is dat allemaal goed gegaan en heb ik er tot op heden geen last van gehad. Dat de kracht is afgenomen weet ik helaas geen oorzaak van, maar ben wel met oefeningen bezig om hem weer wat sterkter te krijgen.
Respect hoor voor blote voeten! Maar ikzelf zal dat echt nooit gaan doen. Maar knap dat je het kan.
Fijne feestdagen iig!
Groetjes gabriëlla
[…] bij de Hardloopwinkel. En dan denk je, oké?? Wat heb je nu dan voor schoenen…. Ik heb diverse anti-pronatie schoenen aangehad in de winkel, maar vond ze eigenlijk allemaal niks. Uiteindelijk vertelde ik de […]