De sfeervolle Q-santarun dwars door de Winter Efteling

10497303_889268547758443_1583599062519825441_o

Na het grote aftellen samen met Mattie en Wietze naar de Q-santarun op vrijdag was het gister eindelijk dan zover. De dag van de grootse santarun van Nederland, met ruim 2500 lopers, was aan gebroken! Deze dag begon met het kopen van nieuwe hardloopschoenen bij de hardloopwinkel in Alphen aan den Rijn (dinsdag meer hier over). En toen…gewapend met een mooi paar nieuwe hardloopschoenen op naar de Winter Efteling! Rond 13:45 uur kwamen wij (vriendlief, mijn moeder, haar vriend en ik) daar aan en zag ik al menig hardloper lopen….. Tja… Die zijn ook niet lastig te herkennen met al die felgekleurde hardloopschoenen.

Door de speciaal ingerichte Q-music ingang het park in. Gelijk maar richting de Fata Morgana want daar zouden wij onze startnummers en kerstmannenpak krijgen. Hoe meer we richting de Fata Morgana kwamen, hoe meer mannen en vrouwen we al in kerstmannenpak zagen. Snel omkleden, kerstmannenpak aan en lekker het park in. De run begon pas om 20:30 uur maar we mochten al eerder het park in, maar dus wel met de vraag of wij het pak alvast aan wilde doen.

Nadat wij meerdere attracties hadden gedaan was het bijna 16:00 uur. Om 16:00 uur zou er een fotomoment zijn op het perron bij station Oost en dat wilden wij natuurlijk niet missen. Toen wij daar aankwamen stond Q-dj Joep al te wachten om het een en ander te regelen. En voordat wij het wisten kwam de trein aan en was het de bedoeling om deze rood mogelijk te laten kleuren. Dus hup.. alle kerstmannen en vrouwen erin en leuk doen voor de camera. Daarna een ritje met de trein, langs de cameraman van Q-music voor mooie beelden. Q-trein

Na de treinrit hadden wij nog genoeg tijd voor wat attracties en hebben we onze buiken gevuld met de lekkerste poffertjes van Nederland. Daarna zijn we nog even de Pagode in geweest en wat was dat een mooi gezicht met al die lampjes! Hierna terug naar de Fata Morgana om rustig de loopkleding, inclusief kerstvrouwenjurkje, aan te gaan trekken. Lampjes om en op naar het podium. Daar zouden Mattie en Wietze hun kerstsingel ‘hang die bal in de boom’ ten gehore gaan brengen, maar doordat er een huwelijksaanzoek plaats vond was hier helaas geen tijd meer voor. Daarna was er een optreden van de winnaressen van the Voice O’G3ne en werd het al snel tijd voor de warming-up. Deze werd gedaan door Sam de sportman samen met alle Q-dj’s. Omdat ik wist dat er heel veel mensen zouden gaan wandelen en wij in een rustige hardlooppas de route wilde gaan doen waren wij alvast richting te start gelopen.

Voordat ik het wist werd er afgeteld 3-2-1 en mochten we starten. Ik zou samen met mijn vriend lopen en hij zou het tempo aangeven. Langs het spookslot en de bobslee op naar de Aquanura. Daar begon net de show met de prachtige fonteinen, maar omdat we deze al eerder op deze dag hadden gezien besloten wij om rustig door te lopen. Even een handjeklap met de prinses en toen de hele vijver rond. Richting de Fata Morgana en toen naar de Foute straat. Q-dj’s Joep en Eva hadden dit al heel de week aangekondigd in hun programma en jawel hoor… het was 1 groot feest. Handjeklap met de prins en met aanmoedigingen van Eva ‘succes kerstvrouw’ door naar Joris en de draak. Dwars door deze attractie heen richting de Vliegende Hollander waar 4 mannen a capella stonden te zingen. Langs het schommelschip richting de Vogelrock. Onderweg naar de Vogelrock stond ineens de Kerstman en tja… daar moesten wij natuurlijk wel mee op de foto. Een stukje verderop stonden Hans en Grietje ons aan te moedigen… fotomomentje!! gaby met hans en grietje  Na wat succeswensen van hun kwamen bijna bij de Vogelrock en waren we al halverwege. Toen dwars door het land van Laaf richting het plein van de Droomvlucht. Daar stonden ook weer 4 mensen te zingen, heerlijk bij een kampvuur. De droomvlucht door en toen was het tijd om richting het sprookjesbos te gaan. Daar was het op sommige stukken best donker dus dat was even extra oppassen. Bij het plein waar de munten-poepende-ezel staat stonden Sneeuwwitje, Roodkapje en de Fakir…je raadt het al… Foto!! En toen waren wij er al bijna, nog langs Rapunzel en toen het sprookjesbos uit en in 1 lijn richting de finish! Daar stonden Pardoes, Pardijn en nog een prins en prinses om ons binnen te halen. De finish passeerde wij na ongeveer 33 minuten en daar kregen een mooie medaille en een heerlijk verfrissend flesje water.

Mattie en Wietze stonden nog steeds op het podium en dat betekende dat zij niet hadden gelopen, tenzij zo snel waren geweest, maar ik heb ze niet voorbij zien komen. Ze zouden eerst wel gaan lopen, maar uiteindelijk hadden ze  toch besloten om dit niet te doen omdat er dan geen entertainment bij het podium zou zijn (vertelde zij later aan mij toen ik nog even met hun op de foto ging). Niet lang daarna waren de meeste mensen binnen en er werd er bekend gemaakt dat er door deze santarun 12.300 gezinnen geholpen konden worden door de voedselbank. Na deze bekendmaking kon het feest echt losbarsten met de muziek van Q-dj Menno en bleef het nog lang onrustig in de Efteling.

Q-santarun 2014

Afgelopen vrijdag had ik alvast een exclusief interview met Mattie en Wietze over deze Q-santarun. Ik kreeg de mogelijkheid om hun een paar korte vragen te stellen.

Doen er aan de Q-santarun meer kerstmannen of meer kerstvrouwen mee?
Mattie: Er lopen meer vrouwen mee met deze funrun dan mannen

Lopen alle Q-dj’s mee? En zo ja, is er al een onderlinge strijdt over wie er als eerste zal gaan finishen?
Wietze: Niet alle Q-dj’s lopen mee. Joey, Michiel en Marieke maken live radio vanuit de Winter Efteling. En ook een aantal andere Dj’s staan langs de route om de mensen aan te moedigen en te entertainen.

Ik heb gehoord, Wietze,  dat je al enige tijd aan het hardlopen bent. Hoe gaat het ermee? Heb je nog bepaalde doelen voor 2015? En heb je nog een bepaald doel in je hoofd voor deze loop? En zo ja, wat is deze?
Wietze: Met het lopen gaat het goed. Ik wil graag de halve van Egmond uitlopen en mijn doel hierbij is om hem uit te lopen binnen de 1 uur en 50 minuten. Ik ben keihard aan het trainen en loop nu 4x in de week. Bij de Q-santarun wil ik gewoon genieten en ik heb dan ook geen tijdsdoel in mijn hoofd.

Tijdens de ruilweek heb ik gezien dat jij, Mattie, fanatiek aan het fitnessen bent gegaan. Sta je daarbij ook weleens op de hardloopband, of loop je daar juist hard bij weg? Mocht je helemaal niet hardlopen, ben je nog wel van plan om dit in de toekomst te gaan doen? Loop je bij deze loop ook mee hard of ga je wandelen?
Mattie: Ik sta nooit op de hardloopband en doe eigenlijk alleen aan de krachttraining. Wel doe ik 1x per week mee met bootcamp en vaak moeten wij daarbij stukjes hardlopen, maar ik vind dit echt niks en zwaar. Ik heb wel gezegd mee te lopen met de Q-santarun, maar of ik dit vol ga houden, dat zie ik wel.

Ik heb met mijn hardlooptrainingen en wedstrijden altijd muziek opstaan. Ik heb hiervoor een eigen Spotify afspeellijst gemaakt. Lopen/sporten jullie ook met muziek? En zo ja… wat is jullie top 3?
Beiden antwoordde meteen muziek hoort erbij en gezamenlijk stelden zij onderstaande top 3 samen.

  1. Swedish House Mafia – One
  2. DVBBS & Borgeous – Tsunami
  3. Fat Man Scoop – Put Your Hands Up

Ik hoop dat er volgend jaar weer een Q-santarun zal gaan plaatsvinden, mocht dat zo zijn… dan ben ik zeker weten weer van de partij! Jij ook?

Hieronder vind je een kleine impressie van de afterparty van de Q-santarun 2014!
[vimeo http://vimeo.com/115101735]

7 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *