Lekkerder in mijn vel

Jij aan de lijn??? waarom?? Je bent al hartstikke slank meid! Heb jij toch niet nodig?? Pas je op dat je niet doorslaat, anorexia enz!…

Bovenstaande zinnen zijn een aantal uitspraken die ik de laatste tijd heb gehoord….Iets wat je niet wilt horen als juist goed en lekker bezig bent met gezond eten.

Afgelopen jaar plaatste ik de blog ‘oei ik groei‘ daarin vertelde ik dat ik de afgelopen tijd niet lekker in mijn vel zat en letterlijk aan het groeien was. Ik pakte het daarna redelijk serieus op, dat ging een tijd goed (ongeveer tot aan de marathon van Berlijn), maar verviel alweer vrij snel in mijn oude patroon. Zonde! Dit sluimerde een paar maanden door totdat ik er schoon genoeg van had. Ik moest een grotere maat sportkleding kopen, kon niet alles meer aan. Ik schrok daarnaast van mijzelf op foto’s, was ik dat? oh oh ik begin weer echt richting mijn oude ik te gaan… De maat was vol! Ik was er klaar mee! motivatie-afvallen

Zoals de vaste volgers wel hebben gelezen heb ik dit keer de hulp ingeschakeld van diëtiste en tevens hardloopmaatje Everdien van der Leek. Ik kwam er namelijk niet meer uit… Ik weet van mijzelf dat ik snel aan kom van koolhydraten, maar ik heb ze ook wel weer nodig om te kunnen lopen enz. En hoe zit het met mijn verhouding spiermassa en vetpercentage?? Na een eerste intake waarbij Everdien mij de hemd van het lijf vroeg kreeg ik een mooi persoonlijk document opgestuurd. Daarin zaten naast een voorbeeld-dagmenu (afgestemd op mijn behoeften)  ook allerlei goedgekeurde recepten en handige aanvullingen voor als ik ga sporten. Het document las ik goed door en ging er na mijn verjaardag mee aan de slag.

Een week later had ik een bio-impedantie meting. Tijdens deze meting werd mijn vetpercentage, spiermassa en alles gemeten en mijn gevoel klopte… ik had een veel hoger vet-percentage dan bijna een jaar daarvoor. En weet je… mijn vetpercentage viel zelfs nog maar net in het ‘normale’ en zat dus zelfs al bijna in het te hoog vakje. Oeps! Mijn gewicht was wel al iets naar beneden gegaan, maar nog lang niet genoeg… Werk aan de winkel!

En nu zijn we een paar weken later en merk ik dat mijn lijf verandert, in positieve zin, ik krimp weer en zit beter in mijn vel! Ik kan aan mijn broekriem merken dat deze weer een gaatje strakker kan en dat mijn buikje gewoon bijna weg is. Vorige week had ik een weegmomentje bij Everdien en was er volgens de weegschaal niks van af, maar qua omvang is er dus al wel verandering te merken. Tuurlijk vond ik het jammer dat het op de weegschaal niet terug was te zien, maar ik voel dat mijn lijf in positieve zin verandert en dat is eigenlijk nog wel veel belangrijker dan die getallen op de schaal. IMG_4873

En hoe grappig, eigenlijk is deze verandering gekomen door maar een paar kleine aanpassingen in mijn eetpatroon. Zo eet ik gewoon nog brood (I LOVE Brood!), maar dan wel koolhydraatarmer brood. Dat vult een stuk meer doordat er meer vezels inzitten en smaakt gewoon ook nog eens superlekker. Ik eet veel meer kwark, wat niet alleen vult, maar ook heel goed is voor het spierherstel met alle trainingen. En tja, elk pondje gaat nou eenmaal door het mondje, dus ik probeer echt te letten om gewoon veel minder te snoepen. En het lijkt nu dus echt zijn vruchten af te werpen.f68f3c0b9c13d4b8da61e574a624fcf9

Zo fijn dat Everdien mij hierin begeleid, want door de frisse blik van haar ben ik weer tot een hoop inzichten gekomen. Inzichten die ik nog niet wist, of gewoon even kwijt was en die gewoon eigenlijk als heel ‘normaal’ voelen en niet als lijnen of dieeten.

Het is al eerder gelukt om af te vallen en nu de knop goed om is weet ik ook gaat het lukken om die laatste paar kilo’s er weer af te krijgen! Want 1 ding weet ik voor 100% zeker, ik wil Nooit meer terug naar de Gaby die ik ooit geweest ben, de dikke ongelukkige en onzekere Gaby van 90KG! IMG_3237

Waarom ik dit alles schrijf? Geen idee, maar soms is het fijn om je gedachtes te delen. Lekker onsamenhangend verhaal hahahaha, maar misschien is de boodschap van deze blog wel… oordeel niet te snel als je hoort dat iemand aan de lijn doet, luister eerst naar zijn/haar verhaal. Of… lukt het afvallen/aankomen niet hoe jij het wil, laat dan een diëtiste is eens kijken naar je voedingspatroon. En laat de mensen lekker zeggen wat ze denken, als jij iets doet waar jij je goed bij voelt dan lekker doen!

Ik zit in ieder geval al een stuk lekkerder in mijn vel, maar ben nog niet waar ik wezen wil en ga dus lekker op deze manier door. Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust.

4 Comments

 • Wendy schreef:

  Good for you girl! Oh zo herkenbaar hoor. Ik ben zelf niet aan de dikke kant, maar toen ik bijna de 70 kilo aantikte (nu 2 keer gebeurd, de eerste keer voordat ik ging hardlopen, en de 2e keer in januari na een jaar geblesseerd te zijn) ben ik ook op mijn eten gaan letten.

  En dat kun je dan bijna niet verkopen aan de “rest” van Nederland die vindt dat je een prima gewicht hebt. Ook ik krijg dat soort opmerkingen. Dat ik er een paar kilo af wil omdat ik dat mooier vind, ik dan lekkerder in mijn vel zit, mijn buikje kwijt ben, schijnt er niet veel toe te doen. En dat ik het op een gezonde manier doe (gewoon wel alles eten, maar bewustere keuzes maken en minder snoepen) en mijn streefgewicht nog keurig binnen een “normaal” BMI valt, lijkt ook niet uit te maken.

  Dus, I feel ya! Gewoon dat doen wat je fijn vindt – en fijn dat je al resultaat ziet!

 • Suus schreef:

  Mooi geschreven, Gaby 🙂 Lijkt me echt ontzettend moeilijk om steeds weer die ‘knop om’ te moeten zetten. Dus heel knap dat je dat doet – en ook verstandig dat je het onder begeleiding doet. En wat betreft de mensen die dingen zeggen over ‘doorslaan’… volgens mij voel je zelf best heel goed aan wanneer het nog gezond is wat je doet (en anders vertelt je omgeving je dat vast). Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat je een leefstijl vindt die bij je past, die je de rest van je leven vol kunt/wilt houden en waar je blij van wordt. Klinkt alsof je goed bezig bent daarmee. <3

 • Scarlet schreef:

  You go girl! Super knap! En nog fijner dat je weer beter in je vel zit.

 • Renée schreef:

  ik ben heel lang aan het vechten voor mijn gezondheid (en tegen de kilo’s). 10 jaar geleden woog ik 101KG en 9 jaar geleden begon ik weer proberen af te vallen. Daarom ben ik eigenlijk begonnen met hardlopen! Sindsdien ben ik dichtbij mijn doelgewicht maar ik heb het nog nooit bereikt. Het is een constant “work in progress”. Ik ben heel lang lid van de Weight Watchers (nu niet meer) en naar meerdere diëtisten geweest maar nooit zo’n geluk met iemand gehad als ik het alleen doe. Dus. Ik snap het. En wellicht ben ik boven mijn streefgewicht, zit ik eigenlijk lekker in mijn vel. Dat scheelt. Dat betekent, denk ik, wanneer ik mijn doel bereik, zal het makkelijker zijn om daar te blijven. Het is, volgens mij, 80% mentaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *