Hey Gaby, maar uhm vertel… hoe zit dat nou met Boston? Je gaat er toch sowieso heen? Je hebt toch ruimschoots de tijd gelopen die je voor deelname moet lopen? Waarom die onzekerheid? Hoe zit dat dan met het inschrijven voor Boston? En waarom Boston? Dit is even een willekeur aan vragen die ik de laatste heb gekregen als ik het over Boston heb. Hier het hele verhaal en hoe de inschrijfprocedure verloopt.
Waarom Boston?
Laten we bij het begin beginnen, de drang om Boston te lopen komt voort uit het feit dat ik heel graag de 6 world marathon majors. Waarom? Omdat het mij zo vet lijkt om uiteindelijk na het lopen van te gekke marathons in 6 wereldsteden die grote medaille in ontvangst te mogen nemen (ja i know, ik ben een medaillegek). De 6 marathons die er onder vallen zijn Chicago, New York, Londen, Berlijn, Tokio en Boston. NYC en Berlijn heb ik al gelopen en toen ik met mijn marathontijden steeds dichterbij de limiet kwam om Boston te lopen heb ik dat idee niet meer losgelaten. Daarnaast is Boston 1 van oudste marathons en heeft het al en behoorlijke geschiedenis. En last but not least… je krijgt een marathonmedaille met een unicorn 😉
Maar hoe zit dat dan met het inschrijven?
Om de marathon van Boston te lopen kan je je niet zomaar inschrijven of meedoen aan een loting. Nu ik dit schrijf bedenk ik mij, dat er wel een aantal goede doelen zijn waardoor je wel op die manier mee kan doen, maar dan moet je een hoop geld meenemen. Maar goed, je kan je dus niet zomaar inschrijven, want je moet eerst een bepaalde tijd op een gecertificeerd parcours (dus niet alle marathons zijn geschikt). Deze tijd is afhankelijk van je geslacht en leeftijd. In onderstaande tabel zie je de limieten.
Zoals je ziet zijn de limieten vrij scherp. Voor mij geldt de limiet van 3:35:00 uur. Nu liep ik afgelopen april 3:29:00 uur en dat betekend dat ik mij mag inschrijven, maar het betekend nog niet automatisch dat ik mee mag doen. Dit is namelijk weer afhankelijk van de hoeveelheid snelle mensen die zich inschrijven. Hoe meer snellere mensen uit mijn categorie meedoen, hoe kleiner de kans is dat ik mee mag doen. Het lopen van de limiet is dus helaas geen garantie voor deelname, maar bij mij wel garantie voor onzekerheid.
De inschrijving opent aankomende maandag en iedereen die vanaf 16 September 2017 een tijd heeft gelopen die sneller is dan de limiet moet dan gaan opletten. De inschrijving opent namelijk wel maandag, maar nog niet iedereen mag zich dan inschrijven. Alleen de mensen die 20 minuten of meer sneller dan de limiet hebben gelopen mogen zich op maandag 10-9 vanaf 10:00 a.m. ET (16 uur NL tijd) inschrijven. Dan op woensdag 12-9 mogen de mensen die 10 minuten of meer zich inschrijven, mits er plekken over zijn. Op vrijdag 14-9 mogen de mensen die 5 minuten of meer (eindelijk mag ik dan) inschrijven, mits er plekken over zijn. Op zaterdag 15-9 om 16 uur NL tijd sluit de registratie voor week 1. Op maandag 17-9 gaat de registratie dan weer open (tenzij het maximum aantal deelnemers al is bereikt) en is deze toegankelijk voor iedereen die de limiet heeft gelopen. Hierbij geldt wederom hoe sneller hoe meer kans totdat het maximum aantal is bereikt. Op woensdag 19-9 sluit de registratie weer en gaat dan (tenzij de max al is bereikt) pas op maandag 24-9 weer open. Dan is de inschrijving wederom voor iedereen open en geldt wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Wil je weten of en wanneer jij jezelf kan inschrijven? Klik dan hier voor de officiële boston marathon calculator.
De inschrijfprocedure is dus best een gedoe en hou er rekening mee dat je je alleen kan inschrijven als je een visa of martercard creditcard hebt. Als je je eenmaal hebt ingeschreven krijg je eerst een bevestigingsmail van de inschrijving, LET OP… dit is nog geen bevestiging van deelname. Ze controleren namelijk eerst alle gegevens nog en dat kan tot wel 3 weken duren. Hoe secuurder je alles invult bij het inschrijven, des te sneller heb je (volgens de website) de bevestiging of je wel/niet mee mag doen.
En dan het verhaal over de onzekerheid…
ik heb tijdens de marathon van Rotterdam 6 minuten sneller dan de limiet gelopen. Voor deelname aan de afgelopen jaren Boston marathon had dit genoeg geweest, maar je weet dus nooit hoeveel nog snellere mensen zich gaan inschrijven. De mensen die dit jaar meededen was de limiet min een tijd van 3:23 minuten snel genoeg. Als je naar de ‘cut off’ tijden kijkt op de website zie je dat deze tijd steeds meer oploopt, ofwel je moet steeds meer minuten onder je limiet lopen om mee te kunnen doen. Zet deze trend zich dit jaar ook voort? Of is er dit jaar weer een dipje? Is die 6 minuten speling dan wel genoeg? Waarschijnlijk wel, maar ik ga pas alles boeken en keihard juichen van geluk als ik de definitieve bevestiging zwart op wit heb. En om die bevestiging te krijgen, daar is maar 1 manier voor en dat is om mijzelf op vrijdag 14 September in te gaan schrijven!
#projectunicorn is on fire!
Wil je meer info over het inschrijven, klik dan hier.
5 Comments
Heel interessant om te lezen. Ik duim voor je.
Dankjewel
Ohhhhhh spannund ik ga voor je duimen x
Thnx
[…] een waslijst aan klussen die ik in huis moet doen en besluit eerst dit maar te doen. Ik schrijf een blog over de marathon van Boston en doe uiteindelijk de boodschappen. Eenmaal terug van de boodschappen […]