Hardloopschoenen, wanneer vervang jij ze?

Enige tijd geleden stond ik vol verbazing in de hardloopwinkel te wachten op mijn nieuwe paar schoenen toen er een man binnenkwam met zijn oude schoenen. Hij wilde weten of ze al vervangen moesten worden? Meneer begon wat knie klachten te krijgen namelijk. Ik keek stiekem mee en 1 korte blik op de schoenen zij mij al genoeg.. die waren al veeeeeeel te lang doorgedragen. Het profiel was ver te zoeken en eigenlijk de hele onderste laag aan de hakzijde van zijn schoen was verdwenen. Niet zo gek dat die meneer last kreeg van zijn knieeen. Maar goed… wat is nou HET moment om je schoenen te gaan vervangen? Oude-hardloopschoenen

Ikzelf hou de kilometers bij die ik op mijn schoenen loop, maar kijk ook regelmatig even naar de onderzijde van mijn schoenen. Daarnaast houd ik de ‘leeftijd’ van mijn schoenen in de gaten… want ook als ze niks staan te doen in de kast droogt de demping uit. Ikzelf haal ze na ongeveer een jaar van mijn hardloopschoenenrekje af. Hier zijn natuurlijk de meningen allemaal over verdeeld, maar dit is hoe ik het geleerd heb…

De kilometers houd ik heel simpel bij in garmin connect. Daar heb ik al mijn paren schoenen ingezet (en ja, inmiddels zijn dat er heel veel) en mogen ze maximaal 1000 kilometer mee. Maar eerlijk is eerlijk…meestal haal ik dat niet omdat ze of al eerder versleten zijn of omdat ze te oud worden. Bij elke run kan ik mijn ‘uitrusting’ waar ik op gelopen heb aanklikken en zie dan vanzelf hoeveel kilometer ik al op die schoenen heb staan. In andere apps zoals nike plus of strava kan je dit ook makkelijk bijhouden. Mocht je niet zo van de appjes zijn of deze alle 3 niet gebruiken dan kan het natuurlijk ook in gewoon iets van een schriftje of een excel bestand.Schermafbeelding 2016-07-22 om 15.38.00

Je kan je natuurlijk voorstellen dat als je altijd op geasfalteerde paden loopt je schoenen sneller slijten. Ze zijn dan ook eerder aan vervanging toe dan dat je regelmatig ook over bospaden loopt. Je profiel zal door de zachte ondergrond minder snel slijten.

Je gewicht speelt ook een rol in de slijtage. Tijdens het hardlopen is de belasting per schoen 2 a 3 keer je lichaamsgewicht. Hoe meer je weegt hoe meer ‘druk’ op de schoen. Afvallen om de levensduur van je schoenen te verlengen lijkt mij wat onnodig, maar mocht je iets zwaarder zijn dan de gemiddelde loper is het misschien wel iets om in je achterhoofd te houden. Je schoenen zullen namelijk eerder aan vervanging toe zijn.

Je loopstijl kan ook nog voor extra snelle slijtage zorgen. Ben je een neutrale loper dan is er niks aan de hand, maar heb jij net als ik een anti-pronatie schoen dan heb je de pech (of geluk als je snel op je schoenen bent uitgekeken) dat je ze nog iets eerder moet vervangen. Als je overproneert kantelt je voet teveel naar binnen. Hierdoor komt er meer druk aan de binnenkant van de voet en dus ook meer druk aan de binnenkant van de schoen te staan. Het gevolg is extra slijtage aan de binnenkant van de hiel, onder de bal van de voet en vooral ook bij de grote teen. Met het dragen van een anti pronatie schoen wordt dit probleem grotendeels al opgevangen, maar het is wel iets om even extra in de gaten te houden.

Als je meerdere keren in de week hardloopt is het sowieso verstandig om een 2e paar schoenen aan te schaffen. Je schoenen moeten namelijk ongeveer 48 uur de tijd krijgen om weer op ‘adem’ te komen. De demping moet weer de tijd krijgen om weer optimaal te kunnen presteren. Het 2e paar hoeft overigens niet precies dezelfde schoen te zijn, sterker nog… voor de afwisseling is een iets andere schoen zelfs beter. IMG_5480

Het zijn nogal punten dus waar je op moet letten bij je schoenen. Twijfel je of ze nog goed zijn? Loop dan even deze checklist na

  • Is de buitenzool (de onderste laag) tot aan de middenzool (middelste laag) versleten?
  • Kan je de middenzool makkelijk indrukken? Dan heb je kans dat die TE zacht is geworden.
  • Zie je in de middenzool vouwen over de lengte van de zool?
  • Steken je tenen door de neus van de schoen?
  • Is de slijtage aan je schoenzool bij de ene schoen meer aanwezig dan bij de andere? Of is er sprake van hele gladde schoenzolen?
  • Staan je schoenen niet meer recht wanneer je ze op een vlak oppervlak zet?

Is het antwoord op 1 of meer van deze vragen ja, dan is het hoog tijd om nieuwe schoenen aan te schaffen.

Twijfel je na het beantwoorden van deze checklist nog steeds, neem ze dan gerust een keer mee naar de lokale hardloopwinkel voor een beoordeling.

En natuurlijk zijn er verschillende meningen omtrent het vervangen van je hardloopschoenen. Ik heb mijn ervaringen verweven met de informatie die ik kreeg van keeptrack.nl . Ik hoop dat je er in ieder geval iets aan hebt. Veel loopplezier. FullSizeRender

6 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *