Al veel te lang loop ik het met het idee om deze blog te schrijven, maar al veel te lang stel ik het uit. En waarom? Geen idee. Misschien omdat ik zie dat de meesten het netjes wel doen? Ergens weet ik ook niet zo goed hoe ik het op papier moet zetten, maar het blijft knagen, want ik vind het wel iets heel belangrijks. En zeker als verpleegkundige op een spoedeisende hulp vind ik ook dat ik er wat van moet zeggen. En ik hoop ergens dat door deze blog minstens 1 persoon die het nog niet doet, het wel gaat doen… Voor diegene die het wel al doen, jullie zijn toppers! Voor diegene die het nog niet doen, denk er asjeblieft eens over om het wel te gaan doen. En i know… het is niet echt een fashion item, maar toch… het kan echt levensreddend zijn.
Het halve fietsseizoen is al voorbij, maar toch kan ik niet laten om dus deze blog te schrijven. Iets van beter laat dan nooit. En yes.. je leest het goed, het gaat dit keer niet over het hardlopen, maar over het fietsen. En dan heb ik niet over de ‘gewone’ fiets, maar over de racefiets en mountainbike (en stiekem ook voor de mensen op een e-bike) . Helaas zie ik namelijk nog te vaak mensen fietsen ZONDER helm. En geloof mij, een ongeluk zit in een klein hoekje en een helm kan niet alles voorkomen, maar wel een heleboel ellende.
Gelukkig is het tegenwoordig bij eigenlijk alle fietsevenementen verplicht en wordt er ook steeds strenger gekeken of de helm wel goed zit enz. Want zeker bij de fietsevenementen met drukte, in elkaars wiel rijden, vaak hogere snelheid en een onbekende route is de kans op een valpartij een stuk groter dan dat je in je eentje een rondje door de polder fietst. En dan kan je nog zo getraind zijn… ook die mensen vallen. Hardlooptopper en tevens duatloner Dennis Licht viel in 2018 tijdens een belangrijk duatlon evenement. Hij zat onder de schaafplekken en viel behoorlijk hard op zijn hoofd. De helm heeft hem echter wel behoedt voor ernstiger letsel dan de lichte hersenschudding die hij nu had.
Maar ook als je in je eentje fietst is er nog steeds een aanzienlijke kans. En dat kan sneller dan je denkt. Dus denk nou niet, ‘nouuuuu ik doe maar een klein stukje en ik fiets heel zachtjes,’ want je zal zien.. juist dan val je.
Enige tijd geleden ving ik een man op de spoedeisende hulp op die met 20km/uur over een boomstronk was gevallen. Gelukkig had hij een helm op, want hoewel deze behoorlijk gehavend was, had de man zelf wonder boven wonder niks. Maar aan de impact op de helm te zien moest het een behoorlijke klap zijn geweest. De man vertelde sinds een ongeluk een paar jaar daarvoor nu altijd een helm te dragen met het fietsen en we waren allebei heel blij dat hij dat deze keer ook had.
De helm is nou niet echt het mooiste onderdeel van een fietsoutfit, dat erken ik helemaal. Maar gelukkig zijn ze tegenwoordig in alle kleuren en soorten te vinden. Maar welke moet je dan hebben? Ikzelf draag er op dit moment gewoon 1 van de Lidl/Aldi. Een prima helm, met zelfs een lichtje achterop mijn hoofd. Het is zeker niet de mooiste en allerveiligste helm die er is, maar op het moment dat ik een racefiets kocht was het qua budget even genoeg. En het was op dat moment beter iets dan niets.
Met of zonder MIPS?
Echter ben ik wel aan het kijken voor een nieuwe helm en dan 1 met het MIPS systeem. Misschien heb je deze term weleens voorbij zien komen en vroeg jij je, net als ikzelf, af wat het was. MIPS staat voor Multi-Directional Impact Protection System en is eigenlijk niets anders dan een extra beschermingsmaatregel in de helm. Je kan het het beste zien als een airbag in je helm. Daar waar de buitenkant van je auto al de grootste klap opvangt, zorgt de airbag voor een betere verdeling van de krachten en voorkomt nog een heleboel letsel. Het MIPS systeem in een helm is een extra laag binnenin je helm. Die laag kan, los van je helm zelf, licht meedraaien op het moment dat je helm contact maakt met de grond. De buitenlaag van de helm vangt de grote klap op. MIPS zorgt ervoor dat je hoofd een klein beetje mee kan bewegen binnen in de fietshelm. Met MIPS wordt de schok voor je hersenen dus aanzienlijk verminderd. En dat helpt hersenschade te voorkomen. MIPS kan ongeveer 10 tot 15 millimeter bewegen ten opzichte van de helm. Dat klinkt niet veel, maar dat is dus al genoeg om een groot verschil te kunnen maken.
De helmen met het MIPS systeem zijn over het algemeen wel een stukje duurder, maar dus wel veiliger. En eerlijk is eerlijk, je hebt maar 1 hoofd en daar moet je zuinig op zijn. Ikzelf ben aan het kijken voor een nieuwe en mooiere helm en dan gelijk 1 MET het MIPS systeem.
Een goed passende helm is essentieel, dus mocht je een helm gaan aanschaffen let dan niet alleen op de kleur, maar ook op de maat. Je kan dus het best naar een winkel gaan om hem ook daadwerkelijk te passen. Dit geldt natuurlijk voor alle helmen.
Het voelt een beetje als een blog met een wijzend vingertje, maar ik hoop echt dat er nagedacht gaat worden over dit onderwerp. Mocht je iemand in je nabije omgeving hebben die standaard zonder helm fietst, schuif hem/haar dan eens deze blog onder zijn/haar neus of ga de discussie eens aan. Ikzelf ga in ieder geval verder speuren naar een mooie nieuwe en goed zittende helm MET MIPS 😉
Zorg goed voor je kop, zet een helm op!
2 Comments
Een hele goede blog .. Ik ga niet met mensen fietsen die geen helm dragen. De huidige generatie helmen zijn zeer comfortabel (zelfs bergop met weinig rijwind en 30 graden). Bij de club waar ik fiets is het verplicht maar we zien nog vaak mensen zonder (vooral oudere renners). Las paar jaar geleden in blad verhaal van iemand die als hij met groep ging een helm droeg maar alleen nooit. Toen hij alleen was kreeg hij een klapband bij z’n voorwiel en hij vloog over de kop. Schade… Korte termijn geheugen kwijt, opnieuw moeten leren praten en schrijven, nog steeds concentratie en coördinatie problemen, ondertussen werkeloos omdat hij niet goed kan functioneren en gescheiden (mss ook andere oorzaak ). Als je dat leest hoef je toch niet lang na te denken?
[…] voor wielrenners in de koers en dat is niet voor niets. Gaby schreef er een goede blog over klik. Zelf heb ik er ook een gekocht. Ik reed eerst met een MTB-helm die ik had gekregen en die veel te […]