Vliegensvlug met de ASICS DynaFlyte

Alweer een paar maanden geleden stond niemand minder dan Robert Lathouwers ineens bij mij op de stoep. Hij kwam niet gezellig om een kop thee te drinken, maar om de allernieuwste schoenen van ASICS af te leveren. De ASICS DynaFlyte met de nieuwe Flytefoam technologie erin. De schoen die het ‘geringe’ gewicht van een wedstrijdschoen beloofd, maar met het comfort van een lange afstandsschoen. Dus veel demping met weinig gewicht, de ideale schoen op papier, maar is dit ook zo in de praktijk?

IMG_0032
Ik heb de afgelopen maanden veelvuldig op deze schoenen gelopen en kan je nu alvast vertellen.. daar ga ik de komende maanden zeker mee door! Ik moest even aan de pasvorm wennen, want ze leken in het begin een beetje smal voor mijn brede voeten, maar na een paar loopjes waren ze goed ingelopen en loop ik er nu zo op weg. Laat je dus niet afschrikken door een eventuele strakkere pasvorm aan het begin. Nu loop ik erop of het pantoffeltjes zijn.

Wat mij meteen opviel aan deze schoen is de stabiliteit van deze neutrale schoen. Waar ik eerder op neutrale schoenen klachten kreeg van mijn enkel doordat ik teveel naar binnen zakte (ik loop eigenlijk op anti-pronatie schoenen) had ik daar bij deze schoenen totaal geen last van. Ik kan er met gemak ruim 15 kilometer op lopen. De echt hele lange afstanden durfde ik er niet mee te lopen, aangezien ik bang was om toch door het anti-proneren een blessure op zou lopen. Maar van diverse mensen om mij heen die ook deze schoenen hebben weet ik dat zij er zonder problemen halve en hele marathons erop hebben gelopen.

De demping in de schoen wordt bewerkstelligd door het nieuwe Flytefoam. Deze tussenlaag zit van voor tot achter in de schoen en weegt een stuk lichter dan de andere vormen van demping (volgens de wetenschappers 55% lichter). Je hebt dus 1 laag demping erin met nog een extra ‘gel’ kussentje bij de hak. De Flytefoamlaag neemt na elke landing weer zijn oorspronkelijke vorm aan en daardoor heb je dus bij elke pas die zet een optimale vorm van demping. Je kan je daardoor vliegensvlug over de weg verplaatsen. Asics bloggers event 11 aug Zout Fotografie (88 van 154)

De zool van de Dynaflyte is iets stugger, maar daardoor ook wel weer heel reactief. Daardoor kan je sneller voorwaarts bewegen. Met de zool heb je genoeg grip op het asfalt, ook als deze erg nat is. Hoe de schoenen zich buiten het asfalt om gedragen durf ik niet te zeggen, aangezien ik bijna nooit buiten het asfalt om loop. Voor mijn gevoel laat deze zool wel iets sneller gebruikerssporen zien dan bij mijn andere hardloopschoenen. Ik heb hierover wisselende verhalen gehoord en is dus heel erg persoonsafhankelijk. Hoe loop je op de schoenen? Wat is je gewicht? enz.

De bovenlaag van de schoen bestaat uit 1 geheel. Dit heeft als voordeel dat je geen vervelende naden en drukplekken krijgt, maar ook een nadeel… je krijgt er hele warme voeten in. Zeker in de zomer kan dit best wel vervelend zijn. De schoen had dus voor mij wel iets meer mogen ‘ademen’.

Het gaat bij hardloopschoenen natuurlijk niet om het uiterlijk, maar het is wel iets wat tegenwoordig een belangrijke rol speelt. Het blijft natuurlijk om hoe de schoen loopt gaan, maar ja… je wilt er natuurlijk ook een beetje leuk bij lopen toch? De schoen is voor mannen en vrouwen in 2 verschillende kleurstellingen verkrijgbaar. Voor allebei een iets heftigere kleur, maar ook een iets meer neutralere, maar toch stoere grijs/zilvere variant. Schermafbeelding 2016-11-29 om 14.46.04

De drop van de schoen is 8mm, maar op de een of andere manier merk ik het verschil nauwelijks met mijn andere loopschoenen die een drop van 10mm hebben.

Een hardloopschoen aanschaffen blijft natuurlijk een persoonlijk iets en wat voor de een fantastisch loopt, loopt voor ander voor geen meter. Voor mij zouden deze schoenen echt perfect zijn als er nog een anti-pronatieblok in verwerkt zou zijn. Ik zou er daardoor nog meer langere afstanden op durven lopen. Nu beperk ik het tot ongeveer 15 kilometer, maar voor deze afstand en het snellere werk zijn de schoenen perfect voor mij. IMG_5199

Of dit voor jou de perfecte schoen is? Ga even langs 1 van de vele hardloopwinkels en test ze uit. Zo weet je of deze schoenen passen bij jou voeten en loopstijl.

De verkoopadviesprijs van de ASICS Dynaflyte is €160,-

DynaFlyte: don’t run, fly!

Zout Fotografie

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *