Van ’t padje af

Afgelopen woensdag plaatste ik snel nog even een blog voordat ik naar de baantraining ging. Deze baantraining liep echter iets anders dan dat ik vooraf had verwacht…. We hebben namelijk geen tartan aangeraakt met onze loopschoenen, maar werkte dit keer een baantraining buiten de baan af. Natuurlijk geen route van A naar B op 1 tempo, maar heerlijk met diverse soorten sprintjes en intervalletjes. De trainer mee op de fiets en gaan. Erg leuk om een keer zo de baantraining te doen. Ze doen dit wel vaker, maar tot nu toe heb ik elke keer deze training misgelopen. De tempo’s liepen lekker ondanks de toch wel behoorlijke spierpijn van de bootcamp de dag ervoor.

IMG_5850

Op donderdag liep ik een soort training waar ik aan de ene kant wel naar uitkeek, maar aan de andere kant toch ook wel een beetje spannend vond…. Want ja.. wat als ik zou verdwalen? In mijn eentje in het bos? Ik werd namelijk door mijn trainer het bos ingestuurd… ik moest een 12 kilometer trail doen. Goed voor de afwisseling en goed om mijn beenspieren sterker te maken. Leuk! Maar in Alphen heb je geen bos. Ik besloot om uiteindelijk naar de Amsterdamse Waterleiding Duinen te gaan. Bos en duin in 1… prima plek. Gewapend met een uitgeprinte route van 12 kilometer, mijn telefoon, Garmin en camelbag (tja het is maar 12 kilometer, maar het was A warm en B stel dat ik zou verdwalen had ik in ieder geval genoeg vocht mee) verliet ik mijn werk gehuld in hardlooptenue. Op naar de duinen!

Na ongeveer 40 minuten rijden was ik op plaats van bestemming, kocht een kaartje en ging het duingebied in. Je gelooft het of niet, maar ik was meteen al de weg kwijt hahahahha, maar na even goed lezen en zoeken vond ik het juiste begin van de route. Ik volgde de route en jaaaaaaa een hertje… aaahhhhhh even stoppen… ‘klik’ foto en weer door ;-)…. ‘IMG_5873

langs het water, bruggetje over enz enz’… uhhhh oké tot dusver ging de route goed. En wat is het hier mooi!!! Op een gegeven moment snapte ik niks meer van de route en zag ik gelukkig een blauw paaltje staan. Ik wist echter niet hoeveel kilometer de blauwe paaltjesroute zou zijn, maar gelukkig… lang leve internet op je telefoon … had ik het zo gevonden 6,8km. Mooi! Ik ga niet verder zoeken naar die andere route, ik ga op blauwe paaltjesjacht!

DSCN4850

Heerlijk liep ik door en zocht ik naar de blauwe paaltjes. Genietend van het prachtige landschap en de hertjes en vogeltjes. Van bos, naar duin en weer terug naar bos… heuveltje op, heuveltje af… prachtig! Bij het einde van de route moest ik nog ongeveer 4 kilometer en ik had op een gegeven moment al gele paaltjes gezien. Even kijken hoeveel de gele route is….3,6 kilometer… komt dat even goed uit! Ik zocht het begin van de route op en begon mijn speurtocht naar de gele route…. De kilometers volgden elkaar snel op en voor ik het wist stond ik weer bij het bezoekerscentrum… nog even de laatste paar honderd meters uitlopen richting de uitgang en piep piep… dat waren 12 prachtige kilometers!

DSCN4886

12 kilometers waarin ik wel regelmatig gestopt ben om in het begin de route te zoeken en om later toch ook wel een paar foto’s te maken ;-)… Na de loop rammelde ik van de trek en was over een week mag ik een trail van 24 kilometer lopen… Ik vond de Amsterdamse waterleiding duinen prima om te lopen dus als iemand nog een goede en vooral duidelijke routebeschrijving heeft van dat gebied… dan hou ik mij aanbevolen 😉

IMG_5881

Op vrijdag stond een rustdag op het programma en dat vonden mijn benen stiekem ook wel heel lekker. Ik had een beetje een zeurend linkerbovenbeen waar ik tijdens het fietsen geen last van had maar met lopen wel. De dag erna stond een lange duurloop op het programma van 30 kilometer. Aangezien ik nog geen route had uitgestippeld, stippelde ik even samen met mijn college tijdens de avonddienst een route uit. Een route aan de andere kant van Alphen richting Boskoop. Een kant waar ik eigenlijk nooit naar toe loop omdat ik dan eerst Alphen door moet… en daarmee ook wat stoplichten tegen kom. Maar omdat ik ook wel eens een keer wat anders wilde zien besloot ik er toch voor te gaan. Ik legde snel na mijn avonddienst de loopkleren en benodigdheden klaar en zette mijn wekker om 6:30 uur.

Na een korte, maar gelukkig wel goede nacht stapte ik rond 6:45 uur mijn bed uit. Snel 2 mueslibollen erin, loopkleding aan..nog wat laatste voorbereidingen en ongeveer een uurtje later stond ik buiten.IMG_5900

Toch wel een tikkie gespannen, want er stond 30 kilometer op het programma… 30 kilometer vind ik toch altijd wel een ‘machtige afstand’ en het was best een tijd geleden dat ik zooooooooo’n lange duurloop had gelopen. Bij mijn voorbereiding voor de marathon van Rotterdam dit jaar (onder leiding van een andere trainer) had ik namelijk maximaal 26 kilometer gelopen. Maar goed.. vol goede moed ging ik op pad en ik merkte dat het meteen goed voelde. Omdat het nog zo rustig op de weg was kon (ssstttt niet tegen ome agent zeggen) mooi een paar keer door het rode licht lopen en was ik voordat ik het wist verlost van het eerste deel met stoplichten. Het tunneltje van de snelweg de N11 onderdoor en hop het ‘spookverlaat’ in. Een prachtig natuurgebied waar echt bijna geen kip te zien was. Doordat ik mijn route had opgeslagen op afstandmeten.nl en nu ook de app op mijn telefoon heb kon ik precies zien of ik nog ‘ op de route liep’. Het ging allemaal goed en ik liep heerlijk verder. Ik moest van de weg af en kwam bij een schattig boerderijtje uit…Volgens de app moest ik daar voorbij.. maar huh? Waar is de weg dan? Ineens zag ik een bord staan die het ‘papenpad’ aangaf… oke?? Dat smalle paadje met hoog gras is dus het pad? Ben ik even blij dat ik mijn Herzog compressiekousen aan heb ;-).

Ik volgde het pad en al vrij snel kwam ik uit bij een hekje… Even de app checken en uhhh ja ik moet dus blijkbaar toch over het hekje. De ‘ klimgeitmodus’ ging aan en ik stapte het eerste hekje over…IMG_5907

ik volgde het pad en denk dat ik een stuk of 5 hekjes ben over gegaan voordat ik aan het einde van het smalle paadje was. Ik plukte na het laatste hekje even wat distelbolletjes van mijn kousen af en liep richting jaja een voor mij nieuwe molen ;-).

IMG_5913

Even een foto en weer door. Maar hey… wat is er gebeurd met mijn hartslag?? De band weer opnieuw natgemaakt, op en af… maar echt goed werken deed ie niet. Hmm balen, want ik liep de run op tempo, maar met een schuin oog op mijn hartslag. Nou ja dan maar op gevoel en tempo verder.

De route ging verder langs diverse kweekerijen en zo belande ik in Boskoop. Bij 13 kilometer begon ik ineens mijn blaas te voelen… huh? Ik moet bijna nooit plassen onderweg… hmmmm stoppen of doorgaan?? Ik liep nog even door en zag een schattig oud mannetje het gras maaien. Gelukkig mocht even gebruik maken van zijn toilet en niet veel later liep ik opgelucht verder. Loopt toch lekkerder met een lege blaas ;-).

De hefbrug van Boskoop kwam langzaam in zicht… deze moest ik over en dan zou de route langzaam weer teruggaan naar Alphen. Het middendeel van de route was veel door woonwijken en was niet echt mijn ding…. Ik probeerde mij te focussen op lekker relaxt lopen en een heerlijk muziekje in mijn oren. Langzaam veranderde mijn omgeving van woonwijk naar hier en daar wat kassen en verderop weer veel groen met koeien. Meer mijn ding ;-). Het tempo wat ik liep was eigenlijk iets te snel dan wat ik moest maar voelde ondanks de al ruim 20 kilometer nog prima. Een viaduct kwam in zicht…. Even kijken hoe de beentjes dit vinden… soepeltjes liep ik er op en eigenlijk voelde het prima… ik was weer de N11 over en het aftellen was begonnen ;-).IMG_5925

Het aftellen naar het laatste stukje van deze duurloop, want tijdens de laatste 5 kilometer moest ik gaan versnellen. Van 5:50 min/km wat ik de eerste 25km liep naar 5:10 min/km…. de 25 kwam in zicht en mijn benen voelde eigenlijk nog prima. Het versnellen ging prima en merkte dat ik zelfs met de rem erop moest lopen… ze gingen dan ook bijna allemaal te snel (oeps)…toen de 30 kilometer in beeld kwam was ik nog ongeveer 1 kilometer van mijn huis af. Ik had geen zin om te wandelen dus liep ik in een iets rustiger tempo (gevoelsmatig, maar achteraf viel dit wel mee) uit naar huis. BAM! 31 kilometer! Dat voelde even heel goed en woeshhhh dat geeft vertrouwen!

Wel baalde ik van mijn haperende Garmin. Dit was namelijk niet de eerste keer… heb regelmatig diverse problemen ermee… Ik had heel veel postieve geluiden gehoord over de forerunner 225 gehoord (met ingebouwde hartslagmeter, dus geen gedoe met een apparte band) en besloot mijn spaarpot om te gooien… Het prijzengeld van de stoomtramloop erbij en kwam tot een mooi bedrag uit ;-)… Je begrijpt het… een paar uur later stapte ik het huis in met een tasje van de plaatselijke hardloopwinkel (oeps).

IMG_5936

Vandaag heb ik de Garmin meteen getest… niet met een rondje hardlopen, maar met een rondje fietsen. Ik moest namelijk even een uurtje uitfietsen. Omdat het prachtig weer was ging mijn vriend gezellig mee en hebben we er een mooi tochtje van gemaakt. Heerlijk een rondje Braassemermeer gefietst. 2 keer met een pondje over en tussendoor lekker geluncht. Echt even genieten en stiekem kon ik zo ook even kijken of ik dit een geschikte route zou vinden om een keer te gaan lopen ;-). En yes! Hij is goed gekeurd ;-). Het horloge vooralsnog overigens ook, had dit keer iig een hartslag ;-).

IMG_5994

Hoe waren jou trainingen afgelopen dagen? Veel succes de aankomende week 🙂

En mocht je nog een mooie route van ong. 24 kilometer in de duinen/bossen weten hoor ik het graag. Thnx!

p.s. heb je al gestemd op mij?
p.p.s mocht je als eerste van mijn laatste avonturen op de hoogte willen blijven dan kan dat… ik zou het tof vinden als je mijn FB pagina liked (zo krijg je alle updates), maar mocht je liever een mailtje willen als er een nieuwe blog verschijnt dan kan dat ook. Plaatst dan onder deze (of een andere blog) een reactie en zet een kruisje in het hokje ‘ email me als er nieuwe berichten zijn’.

1 Comment

  • Peep schreef:

    Hoi Gaby, als je de route-app van natuurmomumenten download en zoekt op hardlopen vind je diverse trailroutes door bos en duinen van verschillende wat langere afstanden.
    Groeten Peep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *