Trainen met onregelmatige diensten is geen kattenpis

Ik krijg vaak te horen, maar hoe doe je dat dan? Een fulltime baan die onregelmatig is, trainen voor een marathon en dan ook nog eens 2 keer per week fitnessen in de sportschool. Ik vraag het mijzelf soms ook wel eens af, maar over het algemeen lukt het vaak dan toch.

Maar hoe je het ook went of keert, soms is het wel een beetje veel en probeer ik ook echt goed naar mijn lijf te luisteren als hij zegt.. ‘nu even niet’. Dat luisteren er naar heeft bij mij een aantal blessures geduurd, maar inmiddels (even afkloppen) lijkt dat nu echt wel goed te gaan.

Voor diegene die voor het eerst op mijn blog belanden of niet weten wat voor werk ik doe… ik ben werkzaam als verpleegkundige op een intensive care. Een soms heftige baan, maar vaak ook wel weer heel dankbaar. IMG_5618

Maar nu even verder met waar deze blog mee begon.. hoe deel ik het lopen dan in?

Allereerst kijk ik wat voor dienst ik heb, heb ik een dagdienst dan ren ik net als de meeste andere mensen direct na mijn werk (soms ook gelijk vanaf mijn werk, maar meestal rij ik eerst naar huis). Dat is ook echt het moment dat ik het allerlekkerst loop. Vaak overdenk ik dan nog even de dag en kom ik met een ‘opgeruimd hoofd’ thuis. Soms kan het door de warmte of geplande baantraining niet en dan probeer ik al met de lunch warm te eten. Ik kan namelijk heel slecht na een warme maaltijd nog lopen en zo zit er iets meer tijd. Als avondeten eet ik dan mijn lunch en dan gaat het vaak wel goed. En mocht er echt een bloedhitte voorspeld zijn, dan wil ik heel soms nog wel eens voor mijn dagdienst gaan hardlopen, maar dan moet het wel echt heeeeeel heet worden.

Als ik een avonddienst heb loop ik ervoor, maar liefst niet al te lange afstanden, maar soms ontkom je hier niet aan. Zeker nu niet met de marathon in het vooruitzicht. Het is dan wel een lange dag, maar dan is eigenlijk het ‘uitlopen’ op werk ook wel weer lekker. Voorkomt een hoop spierpijn 😉 .

En met nachtdiensten is het altijd een gepuzzel, maar daar heb ik 1 vaste regel bij.. de dag na mijn 1e nachtdienst wordt er NIET gelopen, sterker nog ik doe helemaal niks. Tenzij het voor iets speciaals is, maar in principe loop ik dan niet. Op de dag dat mijn nachtdienstreeks begint (meestal heb ik er 3 achter elkaar) ga ik meestal lopen en probeer ik ook op die dag geen 20+ kilometers te lopen. Dit omdat ik vaak probeer uit te slapen op deze dag en dan eigenlijk de hele dag en nacht doortrek totdat ik de volgende dag rond 9:00 uur in mijn bed beland. Meestal zet Henny in mijn schema voor na mijn 2e nachtdienst een anti-brakloopje. Gewoon een loopje voor als ik wakker wordt, vaak 5 a 6 kilometer. En de dag dat ik de nachtdienst uitkom doe ik het liefst wederom niks of niet meer dan 6 kilometer, aangezien ik vaak dan maar 3,5 uur slaap.

Op mijn vrije dagen staan vaak de lange duurlopen gepland, maar aangezien ik niet altijd weekend heb als iedereen weekend heeft kan ik dus ook zomaar mijn lange duurloop op een maandag  doen. Net wanneer het uitkomt.

Naast het gemiddeld 4x per week lopen probeer ik ook nog eens 2x per week een bezoekje aan de sportschool te brengen. Dit vind ik, nu de kilometers richting Berlijn weer oplopen, wel iets lastiger dan 2 maanden geleden. Het is iets meer puzzelen en het lukt ook niet altijd zoals ik graag zou willen, maar dan probeer ik in ieder geval 1x te gaan.

Henny maakt mijn schema en die houdt ook rekening met mijn diensten, maar regelmatig moet ik het dan toch nog aanpassen omdat er weer van alles tussenkomst of omdat mijn lijf even aangeeft dat een dagje rust ook wel even goed is. Zeker na een paar nachtdiensten is mijn lijf echt even van slag en ben ik extra brak. De ene keer is dit erger dan de andere keer dus het is elke keer kijken hoe ik mij voel.

Het is dus soms een flinke puzzel, maar uiteindelijk is het wel allemaal te doen. Het vergt alleen soms wat creativiteit om alle puzzelstukjes op de juiste plaats te laten vallen. Ik ben ervan overtuigd dat onregelmatig werken vermoeiender is dan het hebben van een regelmatige baan en het vergt daarom soms wat wilskracht om te gaan, maar als je echt iets wilt bereiken dan moet het geen issue zijn. Toch?

Dit is dus mijn manier om alles te combineren. Er zijn ongetwijfeld mensen die het anders doen… het is meer om even een inzicht te geven hoe ik het doe en misschien is het handig voor als je nog zoekende bent hoe je nou al het sporten moet combineren met het onregelmatige werken.

Heb jij ook onregelmatige diensten? Of heb je gewoon vaste tijden? Ben benieuwd hoe jij het lopen en sporten met werken en eventueel kinderen combineert.IMG_5585

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *