Tips van Mr. Speedy Gonzales

Vrijdagavond was ik aanwezig in de kantine van atletiekvereniging Phanos bij een avond speciaal voor hardlopers.  Een erg leuke avond waarbij ook nog een startbewijs voor de marathon van New York werd verloot. Ben je benieuwd naar wat er nog meer werd verteld op deze avond en of ik het startbewijs heb gewonnen? Lees dan snel verder ;-). Veel leesplezier.

De vrijdag begon voor mij eerst met een paar uurtjes slaap, aangezien ik om 7:45 uur uit de nachtdienst kwam. Rond 12:30 uur ging de wekker en na er een beetje brandstof ingegooid te hebben was het tijd om mijn hardlooptraining te doen. Deze ging zoals ik vrijdagochtend in de blog al voorspelde in slakkentempo, maar het was in ieder geval heerlijk weer en kon er heerlijk van genieten. Daarna snel onder de douche en op naar Amsterdam. Ik had namelijk met Joan afgesproken om wat eerder te komen om even te helpen met het opbouwen. Joan zat in de organisatie van deze avond en kon nog een extra paar handen gebruiken. Rond 17:30 uur was ik bij het olympisch stadion en niet lang daarna kwam Joan mij ophalen bij de Hardloopwinkel. Daar ontmoette ik meteen twee-voudig winnaar van de New York marathon, German Silva. German zou later op de avond ook een praatje houden. Mijn eerste indruk toen ik hem zag… een vriendelijk klein mannetje (geloof mij… hij is echt klein…. 1m60 hoogstens) vol met passie voor sport in zijn ogen.

Daarna was het tijd om richting de kantine van atletiekvereniging te gaan. Daar konden we alvast wat tafels klaar zetten en werd ik uiteindelijk bij de ingang geïnstalleerd om als gastvrouw te fungeren. Ik mocht de mensen ontvangen en loten voor het startbewijs verkopenIMG_0117. De personen die een lot voor het startbewijs kochten, kregen naast een waardebon voor de hardloopwinkel ook nog een armbandje. Dit armbandje was gemaakt door de Tarahumara indianen uit het noorden van Mexico. Deze stam staat bekend om hun goede uithoudingsvermogen en het lichtvoetige hardlopen. Misschien dat deze naam je niks zegt, maar zij spelen de hoofdrol in het boek ‘de geboren renner’, misschien dat er nu wel een lampje gaat branden?

Rond 19:30 uur was het tijd om te beginnen aan de avond en beet Joan de spits af met de vraag waar kennen jullie German Silva van? Het antwoordt wat meteen werd geroepen was ‘twee-voudig winnaar van de NYC marathon’ en ook dat hij de halve van Egmond heeft gewonnen. Dit klopte allemaal en toen liet Joan een filmpje zien, waar je hem misschien ook van zou kunnen herkennen. En toen wist ik het weer… deze beelden had ik inderdaad eerder gezien. Misschien herken jij hem ook na het zien van dit filmpje?

German deed een korte introductie en toen was het tijd om het woord te geven aan orthomoleculair specialist en sportconsultant Jack van Dijk. Hij vertelde het belang van goede voeding en het gebruik van voedingssuplementen voor sporters. Ik heb op deze avond een heleboel aantekeningen gemaakt en ga over dit verhaal nog een keer een aparte blog wijden.

Hierna was het de beurt aan German, deze vertelde een verhaal waar de passie voor het hardlopen vanaf spatte. Hij vertelde dat je door een combinatie van diverse factoren een succesvol hardloper kan worden. Dit noemt hij zelf de ‘Key Elements’. Er moet een verlangen zijn om iets te gaan doen. Zo had hij het verlangen om op de Olympische spelen te komen. Om dit te laten gebeuren moet er een sterke wil zijn. Je moet mentaal sterk genoeg zijn om de lichamelijke pijn te weerstaan. Je moet bereid zijn om te leren. Leer van elke training, persoonlijke groei is namelijk belangrijker dan een overwinning. En fouten maken is niet verkeerd, als je er maar een les uit leert. Een andere belangrijke eigenschap is dat je verantwoordelijk bent voor je gewoontes.  Je moet consequent zijn in alles wat je doet. Om succesvol te zijn moet je nooit je doel opgeven voor iets minders, je moet vasberaden zijn om het verschil te maken. Als je je vasthoudt aan je gewoontes zal dit je visie voor een bepaald doel versterken. Naast dit alles moet je systematisch te werk gaan.. Zijn visie is dat talent niet aangeboren is  maar dat het een resultaat is van een systematische ontwikkeling van een bepaalde kwaliteit.  Hij had uitgerekend dus vooraf uitgerekend dat als je een marathon wilt winnen je op zijn minst 10.000 uur moest investeren aan training. En zo ging hij dan ook aan de slag. Als je dan uiteindelijk net zo goed wordt als hem mag je wel stellen dat je een soort van leider bent. Een leider geeft het voorbeeld en zo zullen velen volgen. Maar misschien het allerbelangrijkste element is toch wel… Geloof in jezelf! Eigenlijk kan je wat mij betreft stellen dat deze elementen niet alleen opgaan voor het sporten, maar voor het gehele leven.

Na dit inspirerende verhaal waarbij hij mooie bijpassende quotes van onder andere Napoleon en Ghandi gebruikte en filmpjes liet zijn van hemzelf, was het tijd voor de loting. Want je.. heel stiekem was denk ik 90% van diegene die in de zaal zaten daarvoor uiteindelijk aanwezig. De winkans was 1 op 40 aangezien er maar 40 loten verkocht waren.

IMG_0119Ik zelf had er 4 (en nee ik had ze niet allemaal zelf gekocht, maar ook 3 gekregen). De spanning steeg… German ging met zijn hand in de glazen pot met loodjes….en het nummer eindigde op een 9…. (shit… ik viel al af) en begon met een 2.. Nummer 29 had gewonnen. Helaas niet ik of iemand die ik kende, maar wel een dolgelukkige meneer. Deze kreeg uit de handen van German de medaille van 2014 uitgereikt en hij mag deze pas teruggeven op het moment dat hij zelf die van 2015 in zijn handen had.

Daarna was het nog even tijd om met German zelf te praten en om op te foto te gaan met hem. Helaas is de foto niet helemaal gelukt, maar ik hoop stiekem dat ik nog een keer deze legende mag tegenkomen, want wat een brok inspiratie is deze man. Van een kleine hardloper uit een dorp in Mexico waar niet eens elektriciteit was heeft hij zichzelf door hard te werken opgewerkt naar een wereldberoemde hardloper.

DSCN1894-690x517

4 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *