Throwback thursday ‘Q- santarun 19-12-2013’

Het is weer donderdag dus dat betekend dat we weer een verslag uit de oude doos erbij gaan pakken. Even terugblikken op een mooie loop. Dit keer heb ik ervoor gekozen om terug te blikken op de Q-santarun van 2013. De sprookjesachtige loop dwars door de mooie Winter Efteling waarbij ik mijn 1 jarig hardloopjubileum heb gevierd. Ben je nieuwsgierig geworden naar mijn verslag? Lees dan snel even verder. Veel leesplezier.

Gaby runs the worldEnige tijd geleden kwam de oproep van mijn favoriete radiostation Q-music om voor het goeie doel, de voedselbank, mee te rennen met de Q-santarun in de Winter Efteling. Aangezien de Q-santarun in 2012 mijn eerste officiële hardloopevenement was, wilde ik deze mooie kans om mijn ‘jubileum’ te vieren niet missen. Samen met Sigita gelijk ons opgegeven voor deze 5km en moeders zou ons komen supporten. Gaandeweg schreven steeds meer bekenden van mij zich in en begon de voorpret met het bedenken wat aan te trekken enz. Je zou wel een kerstmannenpak krijgen, maar het zou een one-size-fits-all zijn, dus mijn lengte kennende zou ik daar in verzuipen. Uiteindelijk vonden ik en de andere dames een kerstvrouwenjurkje en was het wachten op 19 december.

Eindelijk was het dan zover, 19-12. We mochten met het speciale ticket al vanaf 13:30 uur de Winter Efteling in (de run zou pas om 18.10 uur starten) dus gingen we er al op tijd naar toe om eerst nog lekker te kunnen genieten van het park. Eenmaal aangekomen bij de Efteling konden wij eerst al ons startbewijs en kerstmannenpak ophalen. Hierbij kregen we de vraag of we meteen dit pak aan wilde trekken, uhhhh nou vooruit dan maar. In de gecreëerde kleedkamers, de loopkleding aangedaan, kerstmannenpak aan en hop het park in met zijn allen. Wat een tof gezicht was dat, je zag steeds meer mensen in kerstmannenpak lopen en je kon jezelf al snel niet meer herkennen op de foto’s die gemaakt werden in de diverse attracties. De tijd ging snel en na een fotomoment met een heleboel ‘kerstmannen’ in het schommelschip te hebben gehad nog snel de laatste attracties gedaan. Om half 5 moest vriendlief even wat ophalen bij de ingang (hij deed al heel de tijd geheimzinnig over iets dat hij geregeld had) en gingen wij terug naar het plein waar een groot podium was en de studio van Q-music stond. Op het podium stond Dj Menno Barreveld iedereen te vermaken met gezellige muziek en in de studio waren Jeroen van Inkel en Eva Koreman bezig met hun dagelijkse show. Sigita en ik zijn toen terug gegaan naar de kleedkamer om ons rustig aan om te toveren van kerstmannen naar kerstvrouwen. Daarna weer terug naar het plein en daar stond inmiddels Roel van Velzen op te treden. Wat een geluid komt er uit dat kleine ventje! Supergoed! Nadat Roel klaar was kwamen er 2 mensen een lekkere stevige warming-up verzorgen en was het tijd om richting de start te vertrekken.

Het startschot werd door Christina Curry onder begeleiding van Mattie & Wietze verzorgd. Het duurde even voordat wij onder de start door konden, maar toen we er eenmaal doorheen waren kon de ‘sprookjesachtige’ loop beginnen. Na een paar honderd meter begon dit al met Aquanura (de prachtige fonteijnen show met licht en geluid), daarna langs een gezellig kampvuur met live muziek richting joris en de draak. Ondertussen zigzaggend tussen de wandelende kerstmannen en vrouwen en handjeklap gevend aan de sprookjesprins kwamen we aan bij de volgende attractie. Bij Joris en de draak stond iemand vuur te spuwen en gingen we over de smalle paadjes, langs de vliegende hollander, door richting de vogelrock. Tussen de poten van de grote vogel door op naar het land van laaf. Dwars door de speeltuin en het land van laaf, richting villa Volta. Daar werd heel mooi met muziek beelden van het vervloekte huis op het huis geprojecteerd. Op het pleintje daar werd glühwein geserveerd en zag ik menig kerstman afhaken om daar even op ‘adem’ te komen. Hier was het wel gelukkig al een stukje rustiger en kon ik in een lekker tempo doorlopen naar het sprookjesbos. En toen zag ik daar een hoop lampjes langs de kant staan en wist ik, ohw daar staat mijn moeder (ze had een lampjessnoer om) en vriendlief. Even gezwaaid, foto gemaakt en weer door. In het sprookjesbos langs de diverse sprookjes met her en der ook ‘real-live’ sprookjesfiguren was het lekker rustig. Al lopend en genietend weer het bos uit en weer terug richting het plein van de vogelrock. Hierna richting de pagode en daar zag ik het bord staan met nog 500m. Shit… ik ben er alweer bijna, de 5km zaten er alweer bijna op. Hierna was het aftellen, nog 200 meter en ja hoor daar was de finish! In 28:09 (eigen geklokte tijd) ging ik de finish over.

Bij de finish een flesje AA water en een aandenken en daar zag ik ineens een spandoek en een grote bos bloemen. Op het spandoek stond ‘Gefeliciteerd Gabriëlla 1- jarig hardloop jubileum’ . Dat had vriendlief dus geregeld, de stiekemerd. Een enorme verassing, echt superleuk! Vlak achter mij kwamen Sigita en Ruben ook binnen en gingen we richting het podium. Daar werden we vermaakt door muziek van DJ Wouter van der Goes en entertainment van Mattie & Wietze. Al vrij snel begon het plein weer vol te stromen met rode pakjes en werd er bekend gemaakt dat er door deze loop meer dan 12.000 mensen geholpen konden worden bij de voedselbank. Wat een supermooi aantal!! Omdat we toch wel een beetje begonnen af te koelen gingen we op tijd richting de kleedkamers. Daar kwamen we loopmaatjes Diana en Marije ook tegen en was ik blij om mijn warme en droge kleding aan te kunnen trekken. Hierna lekker in een restaurantje in Kaatsheuvel gegeten en toen was het echt tijd om naar huis te gaan.

Het was een supertoffe dag en mocht deze loop er volgend jaar weer zijn, dan ben ik er zeker weten weer bij!

Running in a winter wonderland

En deze loop gaan ze dit jaar weer organiseren, op zaterdag 20 december. Dus wil jij nou ook dit jaar, als kerstman of kerstvrouw, deze gave loop dwars door de winter Efteling meemaken? Klik dan snel hier en schrijf je in! Wil je alleen komen aanmoedigen of geld doneren voor de voedselbank? Dat kan natuurlijk ook…. klik dan hier.

11 Comments

 • Joanna schreef:

  A great read!
  Magical Efteling, awesome Santa run & romantic ending. Perfect!

  I have to convince my family to come along with me! Hahaha The first & last time we were in Efteling was Summer 2010. We need a Winter edition. 🙂

 • chantal schreef:

  leuk verslag ik ga dit jaar voor het eerst meedoen heel benieuwd! en leuke blog heb je ik ga je volgen. ikliep afafgelopen maand 1 jaar hard. en zou net als jij niet anders meer willen.

  • Gabriëlla schreef:

   Hey Chantal, wat leuk dat je mijn blog gaat volgen en ook supergaaf dat je de Q-santarun gaat doen. Hihihi hardlopen is een ‘goeie’ en zo’n fijne verslaving. Nog mooie doelen of lopen in het vooruitzicht?
   Veel liefs

   • chantal schreef:

    hoi, Ik ben op dit moment al aan het plannen voor 2015, met de run into the sea, zevenheuvelenloop, eindhoven airport run en zo veel meer in het vooruitzicht kan mijn jaar eigenlijk al niet meer stuk. Ik vind het leuk om ook een hoop funruns te lopen. Dit jaar nog 2 santaruns (waalwijk en oss) en als allerlaatste de night run van runnersworld in tilburg. En dit jaar wil ik de 10km onder het uur lopen. (hoop dat dat gaat lukken) En jij wat zijn jouw doelen, plannen?

    • Gabriëlla schreef:

     Klinkt als een hoop leuke loopjes inderdaad! Run into the sea ken ik helemaal niet? Ohh zevenheuvelenloop vond ik helemaal te gek! Ik deed hem dit jaar voor het eerst en wil hem zeker in 2015 weer doen! Heb je ook al eens een colorrun gedaan?
     Mijn doelen/plannen zijn de halve van Egmond, dat gaat met dat strand een pittige uitdaging worden. Een P.R. op de marathon van Rotterdam (dit jaar voor het eerst gelopen). en ik hoop dat ik naar de marathon van New York kan. Om daar onder andere geld voor het goede doel op te kunnen halen (zie de pagina N.Y.C. marathon). Verder natuurlijk proberen om mijn diverse P.R’s aan te kunnen scherpen. 10km binnen het uur is een mooi doel! Wat is je tijd nu op de 10km?
     Groetjes

 • chantal schreef:

  colorrun heb ik vorig jaar voor het eerst gedaan, superleuk. De run into the sea is in Renesse, wel een eindje weg voor mij maar ik maak er meteen een weekendje van. De snelste 10 km tot nu toe is 1:14. Maar ik weet zeker dat ik sneller kan, want ik heb de 5km pas in 28:55 gerend, was wel redelijk zwaar 🙂 Ga je trouwens dit jaar ook weer in de Efteling rennen?

  • Gabriëlla schreef:

   De run into The sea ken ik niet maar ga ik even opzoeken, klinkt erg leuk! Weekendje weg is altijd goed, toch ;-). Oké dus er zit wel progressie in… En ach… 2015 is 365 dagen lang… 365 dagen om je PR van 1:14 te verbeteren en hopelijk onder het uur. Komt vast goed! Hoeveel keer per week train je?
   De Q-santarun is wel weer de bedoeling, mijn vriend heeft al een startbewijs via zijn werk dus ik moet er nog even 1 regelen

 • chantal schreef:

  Ja het gaat zeker vooruit, ik train 3x per week + vaak 1km op de loopband bij de fitness, en trainde de afgelopen tijd voor de 7heuvelennacht (7km) vanaf gisteren begonnen met een nieuw schema bij mijn atletiekclub om in maart de 10km bij de Stevensloop in Nijmegen te lopen. Stuk pittiger dat schema, maar moet te doen zijn. Misschien zien we mekaar dan nog bij de Santarun, ik heb mijn man zover gekregen om mee te doen. Gelukkig maar want om nu alleen in de Efteling te lopen van 13.30 uur zag ik niet zo zitten:)

  • Gabriëlla schreef:

   dat klinkt goed!!! Soms is een nieuw schema erg wennen, maar als je het eenmaal gewend bent valt het vaak best mee. Heel veel succes in ieder geval alvast. Jaaaa dat zou leuk zijn :-). Misschien even ergens af spreken. Ik weet wel dat het vorig jaar erg druk op een gegeven moment was, maar wie weet lukt het wel! Leuk dat hij mee gaat doen!!

 • chantal schreef:

  Is wel zo gezellig, het idee van ik draag een rood kerstmannenpak zal wel niet zo opgaan haha. Ik mail je mijn nummer wel even, kunnen we altijd op de dag zelf even appen. Hoe meer zielen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *