Snel op pad met de Garmin Edge 830

Wie mij al een tijdje volgt weet dat ik best wel een fan ben van de producten van Garmin. Niet alleen voor het hardlopen, maar ook voor het fietsen. Al enige tijd heb ik de Garmin Edge 820 in mijn bezit, maar sinds kort de opvolger van deze fietscomputer: ‘De Garmin Edge 830’. De hoogste tijd om eens wat over deze fietscomputer te schrijven.

Waarom een fietscomputer?

Vanaf het moment dat ik een racefiets had wilde ik graag weten hoe ver en hoe hard ik fietste. Dit kon ik natuurlijk wel met mijn horloge doen, maar hoe fijn is het als je die gewoon vóór je neus op je stuur ziet. Je kan snel met 1 blik zien hoe ver je al gefietst hebt of wat je gemiddelde snelheid is. Reden 2 was voor mij variatie in routes. Ik vind het heerlijk om te fietsen en om plekken te komen die ik nog niet ken, maar toch doe ik dit niet zo snel in mijn eentje. Bang om te verdwalen enz (gelukkig heb ik nog een mond om te vragen waar ik ben en lang leven Google maps, maar goed). Aan het begin had ik mijn telefoon aan mijn stuur met een app die leuke routes voor mij kon verzinnen, maar ik merkte dat daardoor mijn telefoon heel snel leegliep. Niet echt handig dus als je je telefoon zou willen gebruiken in een noodsituatie of voor het maken van een leuke foto. Ik besloot te investeren in een fietscomputer van Garmin en heb daar nog nooit spijt van gehad. Je spaart batterij van je telefoon, het reageert snel, hij kan zelf routes maken en je ziet dus in 1 overzicht de waardes die je wilt weten.

Mijn ervaringen en een aantal uitgelichte features

Dat ik dus fan ben van voor het hebben van een fietscomputer is dus wel duidelijk, maar goed nu ik al een paar ritjes met de de Edge 830 heb kunnen maken is het tijd om er wat over te schrijven. Door mijn zwangerschap heb ik wel helaas wat minder ritjes kunnen maken dan dat ik had gewild, maar ik denk dat ik een aardig goed beeld ervan heb om er wat over te kunnen zeggen. Zeker doordat ik bekend ben met de voorganger en daarmee duidelijke verschillen merk.

Bij het openen van de doos valt mij meteen 1 ding op, hij heeft een ander formaat dan zijn voorganger. De 830 is een stukje groter en heeft met name een groter scherm dan de 820. Het scherm is een touchscreen en werkt al bij geringe aanraking. Naast het touchscreen zitten er ook nog 3 fysieke knoppen op de Garmin. Aan/uit knop, start/stop en handmatig een ronde maken.

Bij het aanzetten valt mij ook meteen op hoe duidelijk het kleurenscherm is en vooral hoe snel die opstart. Het installeren is supersimpel en via een connectie met je telefoon en garmin connect kan je alles naar wens instellen. Binnen een poep en een scheet is de computer geïnstalleerd en kan ik een eerste rondje gaan rijden. De Edge 830 heeft diverse ‘voorgeprogrammeerde’ programma’s voor de diverse fietsomstandigheden. Je kunt kiezen tussen: wielrennen, mountainbike, indoor, gravelriding, veldrijden, woon/werk, toerfietsen, ebike en e-mountainbike. Zo kan hij passende routes bedenken en alles op de verschillende fietsomstandigheden aanpassen.

 

De Edge 830 is wel een meer prestatiegerichte computer dan zijn voorganger. Zo geeft het het inzicht in je VO2 max (mits je een hartslagband eraan gekoppeld hebt), hersteltijd en trainingsbelasting. Dit ken ik al vanuit mijn Garmin Fenix 5s, maar het is ook fijn dat het nu met deze kan.Het geeft toch een wat meer completer beeld, zeker als je echt beter wilt worden met het fietsen.

Het belangrijkste voor mij aan een fietscomputer is uiteindelijk toch gewoon de navigatie. Tuurlijk vind ik het leuk om progressie met het fietsen te zien, maar voor mij is het puur een heerlijkheid en ontspanning naast het hardlopen. Daar waar het bij de Edge 820 nog wel eens duurde voordat hij een alternatieve route had gevonden (als ik toch een keer de verkeerde afslag had genomen) is deze echt heel snel als je een keer verkeerd rijdt. Ook kan je jezelf laten verrassen en vanaf de plek waar je staat de Garmin een route laten bedenken. Uit ervaring weet ik dat dit soms echt de mooiste routes kan opleveren, maar helaas gaan ze soms ook midden door een stad met veel verkeerslichten. Je kan dan wel (als je de route een beetje kent in die desbetreffende stad) natuurlijk her en der een alternatieve route verkiezen waarbij de Garmin zich gewoon aanpast. Vlak voor een afslag geeft de Garmin een piepje (kan je als je dat fijner vindt) dat de afslag eraan komt. Zo hoef je niet de hele tijd op je scherm te kijken, wel zo veilig en mis je als het goed is geen afslag. Het scherm kan je zo instellen dat hij automatisch de helderheid aanpast aan de lichtomstandigheden en zo is het mede door de heldere kleuren eigenlijk altijd goed te zien.

Een andere nieuwe feature bij de navigatie is dat de Edge 830 het aangeeft als er bijvoorbeeld een scherpe bocht aankomt. Zo kom je iets minder snel voor verrassingen en onveilige situaties tijdens het fietsen.

Over veiligheid gesproken, je kan bij de Edge 830 (kon ook al bij de voorganger) ongevaldetectie installeren. Mocht je vallen dan monitort de Edge dat en mocht er dan binnen zoveel tijd geen ‘reactie’ vanuit jou zijn (ook niet nadat de Edge wat herrie heeft gemaakt) dan stuurt hij automatisch een noodoproep naar de door jou ingestelde contactpersoon. Je Edge moet dan wel verbonden zijn met je telefoon op dat moment, dus het kan alleen als je je telefoon mee hebt.

Tijdens het fietsen vergeet ik vaak om te drinken. Pas als ik ergens stil sta denk ik ineens ‘goh ik heb best wel dorst’. Je kan nu op de Edge 830 instellen dat je een ‘seintje’ krijgt als je wat moet drinken. Ook na afloop zie je hoeveel geschat vochtverlies je hebt verloren. Zo weet je hoeveel je ongeveer weer bij moet drinken en geloof mij, dat is dus echt meer dan je zou denken. Voor mij een enorm toegevoegde waarde, zeker omdat drinken niet altijd mijn sterkste kant is en ik dan verbaasd ben dat ik in de avond hoofdpijn of andere klachten heb hahahaha. Daarnaast kan je dit ook instellen voor het eten, dus mocht je daar niet zo’n ster in zijn, dat kan dus ook 😉

De batterij van de Edge 830 gaat weer een stukkie langer mee dan die van zijn voorganger. Hij kan bij normaal gebruik tot wel 20 uur mee. Mocht je ergens tussendoor gaan lunchen o.i.d. dan kan je hem met gemak in de spaarstand zetten, dat scheelt nog meer batterij.

Conclusie

Ik was al fan en ben nu nog meer fan! De Edge 820 heeft echt een hele mooie upgrade gehad wat tot stand is gekomen in de Edge 830. Hij reageert sneller, gaat langer mee qua batterij en heeft een duidelijker scherm. Daarnaast heeft dus een aantal handige nieuwe features mbt waarschuwingen en trainingsopties. Een volwaardige fietscomputer en trainingsmaatje in 1. De verkoopadviesprijs is €399,99. Een flinke investering, maar als je het mij vraagt geen weggegooid geld als je ziet wat je er allemaal voor krijgt. Wil je meer weten over de Garmin Edge 830 en eventuele eraan te koppelen accesoires? Klik dan hier.

*ik heb deze Edge 830 van Garmin gekregen, dat veranderd echter niks aan mijn mening*

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *