Ruim twee weken geleden was ik aanwezig bij een avond wat in het teken stond van het hardlopen en dan specifiek over het lopen van een marathon. Ik heb over deze avond al eerder een blog geschreven en hierin heb ik geschreven dat orthomoleculair specialist en sportconsultant Jack van Dijk vertelde het over belang van goede voeding en het gebruik van voedingssupplementen voor sporters. Ik had hierin geschreven dat ik nog een aparte blog hierover zou wijden…. Dus tadaaa hier is ie dan. Het heeft dus even geduurd voordat ik alle aantekeningen verwerkt had tot een enigszins leesbaar verhaal. Aan jou nu de eer om te beoordelen of dit gelukt is. Wel even 1 kanttekening….. het is de presentatie van Jack van Dijk en niet mijn mening. Mijn mening zit er soms wel tussendoor, maar het is meer als informatief bedoeld. Veel leesplezier.
Orthomoleculaire geneeskunde….. een chique woord, maar wat is het eigenlijk??? Orthomoleculaire geneeskunde is een vorm van geneeskunde die werkt op celniveau. Bij deze vorm van geneeskunde willen ze de juiste molecule op de juiste plaats in de juiste hoeveelheid hebben. Dit om de perfecte balans te vinden, om je zo fit en gezond mogelijk te laten zijn en om ziek zijn te voorkomen. Dit doen zij niet met medicijnen maar met eten van de juiste voeding. Maar wat is nou volgens hun de juiste voeding? En wat zijn veelvoorkomende fouten met betrekking tot voeding? En wat heeft sporten voor invloed?
Bij het hardlopen gaat het vooral om:
- het hebben van een goed uithoudingsvermogen
- is het belangrijk om snel te herstellen
- en er vindt gedurende een bepaalde tijd een maximale belasting plaats
Dit alles bereik je door te trainen, maar de juiste voeding erbij is de sleutel tot succes.
Het lopen van een marathon wordt door het lichaam als ‘topsport’ gezien. En topsport wordt in de orthomoleculaire geneeskunde als iets ongezonds gezien. Omdat er namelijk schade op celniveau plaatsvindt.
Wat zijn de gevolgen van een slechte basisvoeding?
Slechte toestand van de darmen
Maar hoe zit dat dan met de darmen? 60 á 70 % van het immuunsysteem zit in je darmen. Het is dus belangrijk om deze in een goede conditie te houden om zo een zo optimaal immuunsysteem te creëren.
Geen goede energievoorziening
Ja leuk…., maar hoeveel heb je dan nodig? Je energieverbruik hangt af van of je man of vrouw bent. Mannen verbruiken gemiddeld meer energie dan vrouwen. Verder hangt je energieverbruik af van je gewicht, lengte, leeftijd en hoe actief je bent. Als Sporter heb je dus meer nodig. Dus je moet meer eten anders kom je energie tekort, maar de meeste eten te weinig. Onvoldoende herstel waardoor blessures Te weinig rust tussendoor. Maar ook de verkeerde voeding kan je herstel belemmeren. Wist je namelijk dat….Als je veel suikerrijk voedsel eet je bloed dikker wordt? Hierdoor is er een minder goed transport van onder andere zuurstof en andere belangrijke voedingsstoffen naar je cellen. Maar ook een verminderde afvoer van bijvoorbeeld lactaat (melkzuur). Maar ook als je te weinig goede vetten tot je neemt wordt je bloed dikker.
Gewichtsproblemen
Ja, dat lijkt mij logisch… 😉 Mentale problemen Als gevolg van een slechte basisvoeding kan je eerder depressief worden dan wanneer je een gezond voedingspatroon hebt. De precieze achtergrond hiervan weet ik helaas niet, maar ik vond dit wel indrukwekkend. Ik ben nog op zoek gegaan op internet naar meer hierover, maar kon alleen maar vinden dat er diverse onderzoeken naar gedaan zijn die bewijzen dat dit zo is.
Slechte nachtrust
Een slechte nachtrust door te weinig slaap… ja duhhhh hoor ik je zeggen. Jack van dijk was er van overtuigd dat wij 6x per dag moeten eten waarvan de laatste maaltijd ongeveer een half uur voor het slapen is. Deze maaltijd bestaat uit 2 glazen water en een licht verteerbare ‘snack’ zoals een handje noten, een stukje kaas, banaan of een ei. Hierdoor vindt er een kleine stijging plaats van bijvoorbeeld tryptofaan en serotonine. Deze stoffen zorgen voor een plezierig, rustig en slaperig gevoel. Hierdoor kan je rustig in slaap vallen. Ik twijfel alleen zelf bij de glazen water…. Lijkt mij dat je dan net slaapt en dan moet plassen, maar goed… ik ga het proberen 😉
Slechte totale biochemie
Op den duur kan je last krijgen van je organen, denk bijvoorbeeld aan je alvleesklier. Hierin zit het regelcentrum voor de productie van insuline. Als deze op den duur niet goed meer werkt kan het diabetes (suikerziekte) veroorzaken.
Voedingsfouten van sporters
Koekoek ben je er nog bij?? Oké mooi…. Dan gaan we snel verder ;-). Jack van Dijk had het daarna namelijk over de meest voorkomende voedingsfouten van sporters… en yep… ik beken, ik maak mij ook schuldig aan een aantal van deze punten. Maar ik ben zelf van mening dat dit soms (mede door mijn werk) ook niet altijd anders kan….oordeel zelf over de volgende punten die hij benoemde.
Niet of onvoldoende ontbijten
Hierdoor start je nog niet de verbranding en heb je minder energie om de dag te starten.
Grazen of snaaien
Dit komt mede doordat wij vaak niet vaak genoeg eten, niet de 6x per dag waardoor je enorme wisselingen in je glucose (bloedsuiker) krijgt en daardoor enorme trek. Als je regelmatiger eet voorkom je dit.
Junkfood nuttigen
uhmmmm tja…. Oordeel zelf, maar ik vind het soms best even lekker om een patatje en kroketje te eten. We gaan dus maar snel door met dit puntje 😉
Consumptie van melk
De meeste mensen zijn opgevoed met dat melk gezond voor jou en je botten is. Binnen de orthomoleculaire geneeskunde zijn ze het hier niet mee eens. Hun zeggen dat melk de verkeerde verhouding van calcium en magnesium heeft waardoor er juist botontkalking plaatsvindt. Je hebt namelijk in principe alleen genoeg aan vitamine D en magnesium voor je botten. Niet dat ik superveel melk dronk, maar af en toe een glaasje vind ik toch wel lekker en zal ik ook zeker niet laten staan na deze avond.
Magnetrongebruik, BBQ, Frituur en Kant & klaar maaltijden
Vitamine en mineralen kunnen niet tegen temperaturen hoger dan 40 graden, tenzij het heel kort gebakken wordt. De frituur en BBQ spreekt daarom al vanzelf waarom het afvalt in het rijtje gezonde voeding. Kant en klaar maaltijden zijn vaak veels te zout en zitten veel onnodige calorieën in. De magnetron gebruik ik echter wel regelmatig om mijn zelfgemaakte maaltijden op mijn werk tijden een avonddienst op te warmen. Maar dit is blijkbaar ook niet goed omdat je door heropwarmen minder voedingswaardes overhoudt.
Haastig eten en onvoldoende kauwen
Doordat wij vaak in haast leven kauwen wij niet genoeg het eten. Daardoor wordt het eten minder goed verteerd en minder voedingsstoffen uit je voeding opgenomen. Daarnaast duurt het vaak even voordat het ‘ honger’ centrum bereikt is tijdens het eten met als gevolg dat je mogelijk veels te veel eet.
Te weinig of verkeerd drinken
Teveel koffie, frisdranken, alcohol en de verkeerde sportdranken. En daarnaast drinken wij te weinig water. Gemiddeld zou je als persoon, afhankelijk van hoeveel je sport, 1,5 a 2 liter vocht moeten innemen.
Te weinig of geen eieren
Voor het spierherstel is het belangrijk om genoeg eiwitten tot je te nemen. Dit kan natuurlijk in de vorm van poeders, maar ook mede door regelmatig een ei te eten. Jack van Dijk vertelde dat je eigenlijk elke dag 1 a 2 eieren per dag zou moeten eten (ik weet alleen niet of dit dan weer goed is voor je cholesterol vanwege het eigeel). En hij zelf nam de eieren rauw….. ieeeeeeeuuwww daar ga ik maar helemaal niet aan beginnen.
Onvoldoende biologisch voedsel en teveel gemanipuleerd eten
Teveel eten met veel E-nummers, kleur en smaakstoffen. Te weinig puur voedsel. Hoewel ik denk dat er steeds maar naar de basis wordt teruggegaan dus meer en meer naar het pure voedsel.
Maar wat mag je dan wel?
Het lijkt nu net namelijk of je bijna niks mag. Maar je mag juist nog een heleboel, als je maar bewust bent van wat je eet. Hij verdeelde de voeding voor duurlopers in 5 groepen… te weten:
Koolhydraten
Goede granen, groente, fruit, rijst, pasta
Vetten
Roomboter, olie, vlees, vis, noten, avocado, zaden, pitten en kaas
Eiwitten
Eieren, vlees, vis, kaas, kwark, yoghurt, biogarde en noten
Vocht
Water, kruidenthee en een goede sportdrank (uit zijn eigen lijn de energy een isotone dorstlesser)
Voedingssupplementen
Multivitamine, vitamine C, vitamine D en magnesium
hoooo wacht even??? Voedingssupplementen??? Je zou dit alles toch al uit je eten moeten halen? Het blijkt dat onze dagelijkse voeding te weinig voedingsstoffen bevatten. En deze zijn onmisbaar voor het herstel en de verbetering van je prestatie. Daarnaast is het ook belangrijk voor het behoud van een goede gezondheid voor tijdens en na je sportcarrière. Hij heeft een specifieke lijn ontwikkelt genaamd Beyuna.
Even een korte samenvatting na dit uitgebreide verhaal….. Een goede voeding kan 2 a 3 % van de prestatie bepalen en verbeteren. Dus een goede basisvoeding is essentieel en deze moet eerst op orde zijn voordat je moet gaan denken aan voedingssupplementen en sport specifieke voeding. Dit laatste is het beste om dit in overleg met een deskundige te starten.
Wat je vandaag eet, drinkt, denkt en doet, bepaalt jouw sportprestatie voor vandaag en morgen!
Dit was de Quote waar Jack van Dijk mee afsloot. Het is een heel verhaal geworden, ik ben het niet overal mee eens, maar er zit zeker wel ten dele een kern van waarheid in. Ik hoop dat je er iets mee kan en ben benieuwd wat je ervan vind.
Leave A Reply