Musical ‘De marathon’ nu in Amsterdam

Vanaf vandaag is de musical ‘de marathon’ in het Amsterdamse DeLaMar theater te vinden. De jongens durven het aan om het geliefde Rotterdam even tijdelijk in te ruilen voor het Amsterdamse. Enkele weken geleden waren ze ook al aanwezig in Amsterdam bij het typisch Amsterdamse Café Nol om de hoofdstad alvast voor te bereiden op het Rotterdamse geweld ;-). Daar kreeg ik (met nog een aantal genodigden) alvast een voorproefje op wat je kan verwachten tijdens de musical. En ik kan je vertellen, ik ben enthousiast!

Na de succesvolle film ‘ de marathon’ die in 2012 uit kwam is er sinds Maart dit jaar ook een musicalvoorstelling. Deze voorstelling heeft al avond aan avond uitverkocht in Rotterdamse Luxor theater gestaan en staat dus sinds vandaag ook in Amsterdam. IMG_9814

Voor diegene die het verhaal nog niet kennen (bestaan die mensen eigenlijk??) volgt hier een korte samenvatting. ‘De marathon’ gaat over Gerard, Nico, Kees en Leo (vier Rotterdamse garagemonteurs) die tot voor kort hun dagen sleten met bier, broodjes bal en sigaretten. Als Gerards garage failliet dreigt te gaan, komen de mannen op het lumineuze idee om gesponsord de marathon te lopen. 42 kilometer voor de heren met een conditie van nul en een instelling van likmevestje… Gaat dat lukken? De vrienden gaan in ieder geval bloedserieus in training onder leiding van hun collega Youssef, oud-marathonloper, om de garage te redden. Onderweg blijkt er meer op het spel te staan dan alleen het halen van de finish. Een ontroerend verhaal vol humor over vriendschap, liefde en de sores van vier underdogs met het hart (maar vooral de tong) op de juiste plek.

De musical is geregisseerd door Job Gosschalk, ook wel bekend van Alles is Liefde, ’t Schaep met de 5 Pooten en De Zevende Hemel. De muziek is onder andere gemaakt door Thomas Acda en ook hij was zelf aanwezig in Café Nol. Wist je trouwens dat Thomas Acda zelf ook hardloopt en zelfs een aantal keer de NYC marathon heeft gelopen.

Even terug naar de avond in Café Nol… Nadat iedereen binnen was volgde er eerst een speech van niemand minder dan bekend Nederlands acteur Geza Weisz. Geza vertelt zijn relatie met de film en de musical ‘de marathon’ en probeert een beetje orde in chaos te houden.IMG_9975
Nadat Geza klaar is met zijn verhaal knalt de muziek uit de speakers en zit ik in een live voorstelling van de musical. Wat blijkt, een heleboel mensen die al aanwezig waren toen ik binnen kwam spelen mee in de musical. Na een paar nummers gaan de bitterballen rond en wordt er door de cast flink wat biertjes getapt.

IMG_9823 (1)

Ik raak zelf in gesprek met Gürkan Küçüksentürk, hij speelt Youssef (ook wel bekend als ‘Kameel’) in de musical en hij vertelt al eerder in een theatervoorstel die over de marathon ging te hebben gestaan. Daarin stond hij avond aan avond op een loopband voor een monoloog over het echte verhaal achter de marathon (die van Athene). Superknap, want als ik hardloop, moet ik vaak enorm inkomen en kan ik ongeacht het tempo de eerste kilometer niet echt lekker babbelen. We hebben het over de marathon en ik heb voor deze gelegenheid mijn medaille van de Rotterdam marathon meegenomen. Als ik deze laat zien en hij mijn gegraveerde tijd erop ziet staan krijg ik 1 en al respect van hem. Hij vindt dat ik het wel verdiend heb om met de cast op de foto te gaan en niet veel later sta ik met de gehele cast achter de bar en verteld hij aan de anderen mijn gelopen tijd. IMG_9974Dit is gelijk het beginpunt van het gesprek met acteur Kees Boot. Ik vertel aan Kees dat ik ze heb zien staan bij het 10 kilometer punt tijdens de marathon, maar dat ik het niet durfde om te stoppen, bang om niet meer op gang te komen. Hij vertelde het verbazingwekkend te vinden hoeveel mensen dit wel deden. Hij vertelde dat hij echt kon merken dat ‘de marathon’ echt een fenomeen is geworden voor hardlopend Nederland. Zelf loopt hij niet hard, maar staat hij zo nu en dan in de sportschool. Kees vertelde dat de musical veel overeenkomsten heeft met de film, maar dat het niet 1 op 1 is gekopieerd. En waar de regisseur van de film jou dwingt om ergens naar te kijken, heb jij als kijker bij de musical zelf de regie in handen en bepaal jij waar je naar kijkt op het toneel.

IMG_9841

Ondanks dat de acteurs zelf verder niet hardlopen of echt fanatiek sporten, staan ze wel avond aan avond op het podium. Ze hebben namelijk geen understudy’s die invallen dus ze moeten elke keer knallen op het podium, is eigenlijk kan je het toch wel als een soort van topsport zien ;-).

De musical ‘de marathon’ is nog t/m 14 Mei in het DeLaMar theater te zien en zal na 14 Mei verder het land door reizen. Meer info over de musical en hoe je kaartjes kan reserveren vind je op www.de-marathon.nl xlarge_7e661fbf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *