Lekker stuiteren met de ASICS Kayano 25

Alweer een paar weken geleden, zelfs vóór de officiële lancering van 1 juni,  kreeg ik de allernieuwste kayano’s aan mijn voeten. Een klein feestje, want met de ASICS Kayano 25 wordt er een jubileum gevierd. Het 25e model van deze populaire anti-pronatieschoen heeft alle goede eigenschappen van zijn voorganger meegenomen en dit verder uitgebreid met de allernieuwste technieken. De afgelopen tijd heb ik er de nodige kilometers op kunnen lopen en nu is het tijd voor een oordeel over deze schoen. Maar eerst, heel kort, een technisch verhaal over de 2 nieuwste technieken in deze schoen.
De ASICS Kayano 25 bestaat uit 2 soorten flytefoam in de tussenzool. Allereerst het vernieuwde Flytefoam Propel wat met name onder de voorvoet voor extra demping zorgt en ten tweede het Flytefoam Lyte onder de hak. Het Flytefoam Propel zorgt voor een hoge energieteruggave en de Flytefoam Lyte (de naam zegt het al) is het lichtste foam wat er op de markt op dit moment te vinden is. IMG_2240

Dat deze schoen anders is ten opzichte van de ASICS Kayano 24 voel je al vanaf het eerste moment dat je hem aantrekt. Daar waar de 24 al meer ruimte had bij de tenen ten opzichte van de 23, is de 25 nog weer een stukje ruimer. Het bovenwerk is iets veranderd waardoor er meer ruimte is gekomen voor de tenen. Het bovenwerk bestaat grotendeels nog steeds uit mesh en daardoor blijven de voeten lekker cool. De nieuwe OrthoLite X-40 sockliner aan de binnenzijde voelt niet alleen heel comfortabel, maar houdt je voeten ook nog eens lekker koel en droog.

Als je de ASICS Kayano 24 gewend bent voelen de eerste stappen op deze opvolger best wat onwennig. Waar de voorgaande editie’s behoorlijk hard en stug waren, is deze door de nieuwe foamlaag (Flytefoam Propel) onder de voorvoet een stuk zachter en soepeler. Ze wikkelen soepeler af en door de flytefoam propel lijkt het wel of je een soort van ‘stuiterd’. De energie die je erin stopt, krijg je dan ook grotendeels weer terug. Het guidance trusstic system zorgt ervoor dat er nog wel genoeg stijfheid in de schoen zit om de over-pronatie op te kunnen vangen.

Zoals je ziet, er zitten al enige gebruikerssporen op

Zoals je ziet, er zitten al enige gebruikerssporen op

Ondanks dat er nieuwere technieken inzitten is de schoen er niet lichter op geworden, maar ik moet zeggen… ik voel dat niet tijdens het lopen. De schoen voelt soepeler en ruimer en dat vind ik belangrijker dan die 15 gram dat de schoen nu meer weegt. Wel hoop ik dat de makers met de volgende modellen iets langere veters erin gaan doen. De huidige veters zijn redelijk kort, als je net als ik, het bovenste oogje gebruikt met het veteren van je schoen.

Tijdens mijn vakantie heb ik op diverse ondergronden gelopen, van bos tot strand, van weg tot kiezels en ik moet zeggen hij kwam overal glansrijk door de test heen. Toch zou ik niet adviseren om er echt mee te gaan trailen of door de blubber ermee te gaan lopen, want daar zijn ze gewoon niet voor geschikt. Niet alleen qua zool, maar ook niet qua kleur 😉 .

Mocht je nou niet zo van de witte hardloopschoenen zijn, dan heb je geluk. De ASICS Kayano 25 is verkrijgbaar in 5 verschillende kleurcombinaties. 5 kleurcombi’s voor de dames en 5 andere kleurcombi’s voor de heren.

Deze schoen is een mooie opvolger van mijn favoriete Kayano 24 en ik denk dat ik er nog heel veel mooie en fijne kilometers op ga maken.

IMG_2078

De ASICS Kayano 25 is verkrijgbaar voor een verkoopadvies prijs van €180 en zijn onder andere hier verkrijgbaar, damesheren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *