Kilometersvreten met de ASICS Kayano 24

De ASICS Kayano is één van de bekendste anti pronatieschoenen in hardloopschoenen land, al 25 jaar lang staat deze schoen aan de top. De afgelopen 25 jaar is er behoorlijk aan deze schoen gesleuteld, maar wel steeds met als doel om een steeds lichtere, maar wel comfortabele langeafstands schoen te maken.
Daar waar het in 1993 ooit begon met de ASICS gel-Kayano trainer zijn we dus inmiddels alweer aanbeland bij de ASICS gel Kayano 24. Deze schoen is alweer ruim 8 maanden op de markt en heb ik er behoorlijk wat kilometers op gelopen. Tijd voor een oordeel. 
IMG_5764
Er zijn ten opzichte van voorganger, de Kayano 23, niet heel veel veranderingen doorgevoerd. Heel kort door de bocht gezegd, er zijn eigenlijk alleen maar veranderingen aan het bovenwerk en de hielfixatie. Geen veranderingen aan de zool, demping of guidance line. Toch hebben deze ‘kleine’ veranderingen voor mij grote gevolgen. Op beide onderdelen kom ik verderop in deze review terug, maar eerst even kort naar de basis.
De allereerste Kayano's

De allereerste Kayano’s

Het belangrijkste doel van een anti-pronatieschoen is (even heel basic uitgelegd) het voorkomen van het naar binnen kantelen van de voet tijdens het lopen. Waar ik 5 jaar geleden op een neutrale schoen begon met hardlopen, had ik na 2 jaar ineens toch de neiging om naar binnen te zakken met vooral mijn linkervoet. Helaas kreeg ik daardoor klachten aan mijn enkel, knie en heup en moest ik overstappen op de anti-pronatieschoen (toentertijd de Kayano 19, een topschoentje). Op de korte afstand kan ik nog prima af met een neutrale schoen, maar met name op de lange afstanden heb ik goede ondersteuning nodig. Want ondanks een goed getrainde  core heb ik door vermoeidheid toch de neiging om in te zakken en dan is de stabiliteit vanuit de schoen voor mij heel belangrijk. En ik kan je vertellen, met die stabiliteit zit het bij de Kayano 24 wel goed. Ik heb de afgelopen maanden flink wat afstanden gelopen en heb geen last gehad van inzakken en de bijkomende pijntjes daarvan. De afwikkeling gaat, ook na ruim 25km, nog steeds zoals het zou moeten en dat is voor mij een hele belangrijke graadmeter.

Daar waar ik ooit een paar schoenen heb aangehad waar ik het anti-pronatieblok letterlijk onder mijn voet voelde zitten heb ik daar met deze totaal geen last van. De ondersteuning is aanwezig middels het dynamic duomax blok. Doordat deze zo geleidelijk in de schoen is verwerkt voel je totaal geen blok erin zitten, maar gewoon een fijne steun in het ‘holletje’ van je voet.

En nu we het toch over comfort hebben, voor mij is ruimte bij de tenen heel belangrijk. Ik heb helaas geen poezelige smalle voetjes, maar heb relatief brede voorvoeten. Daar waar ik bij de Kayano 23 tot 2x toe na een marathon geruime tijd mijn grote teen niet meer voelde heb ik daar met deze schoen totaal geen last van. De schoen zit door een verandering aan het bovenwerk een stukje ruimer bij de tenen en dat is te merken. Oké ik heb er nog geen marathon opgelopen, maar ik merkte al vrij snel dat de tenen iets meer ruimte hebben. Ik had namelijk de schoenen mee naar een heel sportief weekend en had de laatste dag ineens opgezette voeten. Ik probeerde mijn Kayano’s 23 aan te krijgen, maar die zaten echt megastrak en niet lekker. Ik had gelukkig ook mijn nieuwe 24 mee en daar gleed ik zo in. Ze zijn dus echt iets breder. Ze hebben in het bovenwerk meer mesh verwerkt en daardoor zijn ze dus niet alleen wat ruimer geworden, maar ze ‘ademen’ ook meer. En dat is wel zo lekker, zeker tijdens een lange duurloop in de zomer.

IMG_1159

Om een betere fixatie van de enkel en hiel te creëren hebben ze gebruik gemaakt van een metaclutch. Deze X-vorm aan de buitenzijde van de schoen zorgt ervoor dat de schoen beter om je enkel heen zit. Om dit te ondersteunen zit er aan de binnenzijde van de schoen een memory foam. Deze is niet alleen lekker zacht, maar zorgt ervoor dat de binnenzijde van de hielkap gevormd wordt naar jou voet. De schoenen zitten daardoor beter aangesloten en ik glip daardoor (ondanks goed veterwerk) niet makkelijk meer mijn schoen uit aan de achterzijde. Ze zitten lekker stevig rondom de enkel, iets wat ik een veilig idee vind aangezien ik aan beide enkels geopeerd ben vanwege instabiliteit.

Ze hebben bij de Kayano 24 dezelfde demping in de middenzool gebruikt als bij de voorganger. Namelijk de flytefoam demping. Dit materiaal is 55% lichter dan andere vormen van demping en zorgt ervoor dat de schoen een stuk lichter weegt dan bijvoorbeeld mijn allereerste Kayano’s (de 19). De Flytefoamlaag neemt na elke landing weer zijn oorspronkelijke vorm aan en daardoor heb je dus bij elke pas die zet een optimale vorm van demping. Je kan je daardoor vliegensvlug over de weg verplaatsen. Ikzelf vind deze vorm van demping erg prettig. Het is zacht genoeg voor comfort, maar niet zo zacht dat je erin wegzakt. Ondanks dat ASICS geprobeerd heeft om de schoen lichter te maken is deze, mede door het anti pronatieblok, zwaarder dan een gemiddelde neutrale schoen. De schoen is daardoor eigenlijk bedoeld voor de langere afstanden. Ikzelf gebruik hem eigenlijk op alle afstanden, puur omdat ik ze gewoon comfortabel vind zitten. Als ik echt voor een snelle tijd ga wil ik nog wel eens switchen naar de lichtere ASICS DS trainers, maar dan moet de afstand niet langer zijn dan ongeveer 10 kilometer. Ik mis anders toch het comfort die de Kayano mij geeft.

De schoen is met name bedoel om op de weg hard te lopen, maar over verharde niet geasfalteerde gaat ook prima. Een rondje over het strand is ook geen probleem, maar baggeren door de blubber is niet aan te raden. Daar kan je beter echte trailschoenen voor nemen. De kans om uit te glijden is met deze schoenen namelijk iets groter dan met trailschoenen. Je mist dan echt de grip van een grovere zool.

IMG_3503_nieuw

Als we dan toch nog iets te ‘zeuren’ moeten hebben over deze schoen is het het gebrek aan reflectie. Tenzij je de lite show versie hebt, want die zit er vol mee. Voor de veiligheid had er van mij best wel wat reflecterend materiaal op elke Kayano mogen zitten.

Ondanks dat het om ‘hoe ze lopen’ gaat, is design ook wel een belangrijk dingetje. De Kayano 24 is er voor dames in 8 kleuren en voor mannen in zelfs 9 (en dan zeggen ze dat vrouwen ijdel zijn 😉 ). In de lite show versie is er voor beide geslachten in 2 kleuren. De verkoopadviesprijs is €180 en €190 voor de lite show versie en ze zijn onder andere hier te koop.

Maar het mag jullie wel duidelijk zijn, ik ben fan van deze schoen. Ze zitten mij als gegoten, ik heb maximaal comfort en ik ga er nog heel veel fijne kilometers op beleven.

IMG_4236

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *