Just keep swimming

Wie mij op instagram volgt heeft het de afgelopen week meermaals voorbij zien komen, ik in een badpak. Ik deed namelijk mee aan de zwem4daagse. Waar ik tot 2 maanden geleden nog de welbekende drempel over moest om überhaupt naar het zwembad te gaan, ging ik deze week met veel plezier 4 dagen achter elkaar.

Toen ik een klein meisje was, was ik een echte waterrat. Ik vond zwemmen fantastisch en ondanks de beperkingen door mijn astma bleef ik er plezier in houden. En de beperkingen had ik wel, maar daar wilde ik eigenlijk niets van weten. Want ik wilde door evenveel hoepeltjes onder water als de rest van mijn groepje, ook al mocht ik er 1 of 2 minder doen. Ik kwam liever benauwd boven dan dat ik onderdeed voor de rest. Ik haalde meerdere zwemdiploma’s en vond het geweldig om naast de zwemlessen ook nog met familie te gaan zwemmen. Toen ik op het punt kwam dat ik bij de diploma’s kwam dat je de vlinderslag moest gaan doen en een soort van reddend zwemmen ben ik ermee gestopt. Vanaf dat moment ging ik nog wel vaak zwemmen, maar na de middelbare school hield dat ook wel op.

Twee jaar geleden kocht ik een tof badpak, maar steeds was de drempel hoog om te gaan. Tot dus een paar maanden geleden, toen ben ik gegaan en vond het heerlijk. Ik verlegde tijdens het zwemmen steeds meer mijn grens (eerst zou ik een half uur gaan, een half uur werd 1000 meter en 1000 meter werd een uur zwemmen). Wow dat was lang geleden en wat was dit fijn. De week later lag ik gezellig samen met mijn atletiektrainster een uur in het water en ook na de marathon ging ik lekker zwemmen. Helaas kwam er vanaf dat moment een vervelende verkoudheid opzetten en kon ik een paar weekjes niet. Via instagram kwam ik ineens een advertentie tegen over de zwem4daagse en werd nieuwsgierig. Wat bleek een week later zou het bij het zwembad bij mijn om de hoek zijn. En voor het eerst kon je nu op 3 tijdstippen op de dag zwemmen, perfect voor mij met mijn wisselende diensten. Mijn rooster liet het toe om te gaan en het leek mij een mooie uitdaging.

Ook Celeste (die tijdelijk een weekje bij mij in huis woonde) leek het een mooie uitdaging en zo geschiedde het dat we allebei op 1 mei aan onze eerste dag van de zwem4daagse begonnen.

Dinsdag
Ikzelf had heel de nacht gewerkt, maar ik besloot om toch maar eerst het zwembad in te duiken voordat ik mijn bed in zou gaan. Tijdens de zwem4daagse is het de bedoeling dat je als volwassenen 20 baantjes per keer zwemt en als kind 10. Mijn doel voor die dag waren dan ook 20 baantjes, maar eenmaal aan het zwemmen ging het eigenlijk prima en had ik weinig last van vermoeidheid door de nachtdienst. Ik maakte een uur vol, zwom 66 baantjes en ging toen naar huis om te slapen.

IMG_3180

Woensdag
Na wederom een nacht gewerkt te hebben, dook ik eerst 2 uurtjes mijn bed in. Lekker begin van mijn ‘Weekend’ 😉 . Ik had wederom wel gelijk kunnen gaan zwemmen na het werk, maar omdat vriendlief vandaag vrij was en hij gezellig mee wilde besloten we om naar het ‘lunchzwemmen’ in de middag te gaan. Ik had ergens in een la een zwembrilletje uit de oudheid gevonden en nam deze mee. Ik probeerde een baantje borstcrawl en moest bijna meteen aan het zuurstof. Oh my, wat was dat zwaar. De rest deed ik lekker weer op mijn ‘granny style’ schoolslag manier en zwom 69 baantjes.

IMG_3257

De rest van de dag ging ik gezellig met Nicky samen op pad. Ik had nog kadobonnen liggen die ik had gewonnen bij de vliegende vrouwenrun en kocht daar een nieuw zwembrilletje, een extra badpak en hardloopkleding voor Nicky voor. Daarna aten we nog lekker een ijsje in Boskoop en voelde het echt even als een soort van vakantiedagje.

Donderdag
Na een relatief kort nachtje stonden Celeste en ik iets voor 7 uur bij de ingang van het zwembad. Celeste was vandaag vrij en we hadden besloten om lekker vroeg te gaan zwemmen.

91a0c5f6-a99d-4a62-bdf0-89374a538a21
Met mijn nieuwe badpak en zwembril zwommen we samen in, om daarna toch een beetje onze eigen gang te gaan. Ikzelf probeerde het keerpunt voor de borstcrawl en woehoeee hij lukte. Het was echt megalang geleden dat ik die had gedaan, maar voelde eigenlijk een beetje zoals vanouds. De borstcrawl zelf deed ik zo nu en dan een half baantje, om dan verder te gaan met de schoolslag. Dag 3 zat er na 79 baantjes op.

IMG_3277

Aan het eind van de ochtend stapte Celeste en ik op de racefiets om een mooie route van ruim 50 kilometer te fietsten. Er stond een fris windje, maar eenmaal bezig was het best lekker. Doordat Celeste haar navigatie op een ‘surprise me’ route had gezet kwamen we ook op plekjes waar ik nog nooit was geweest.

IMG_3572

Eenmaal thuis maakte we een lekker lunch voor onszelf en deed ik niet veel meer dan lekker in het zonnetje liggen.

Vrijdag
Ondanks mijn vrije dag stond ik toch weer vroeg op. Celeste en Nicky moesten allebei werken, maar gingen nog voor die tijd zwemmen. Tja, dan is het wel zo gezellig toch. Ik had mijn zinnen op 80 baantjes gezet en het liefst binnen het uur. Ik oefende stukjes borstcrawl, maar zwom het merendeel wel gewoon de schoolslag. Uiteindelijk kwam ik met 81 baantjes het water uit en was mijn zwem4daagse meer dan voltooid. Ik kreeg na afloop van de badmeester mijn allereerste zwemmedaille overhandigd en dacht even aan mijn oma. Zij heeft de zwem4daagse heeeeeel vaak gezwommen (toen haar gezondheid het nog toeliet), maar is afgelopen jaar helaas overleden. Trots verliet ik het zwembad om daarna een lekker ontbijtje weg te werken.

IMG_3917

Rond 11 uur ging ik op pad om mijn 18 kilometer duurloop te gaan doen. Het was al behoorlijk warm, maar hoe later ik zou gaan, hoe warmer het zou worden. Het lopen ging best oke en met een paar korte stopjes onderweg om even goed te drinken en af te koelen was het best te doen. Ik merkte dat ik wel echt weer even aan die warmte moet wennen, maar met de komende dagen nog in het vooruitzicht komt dat vast goed.

IMG_4040

En mocht ik het nou echt te warm krijgen, dan maak ik gewoon een lekker duikje 😉 . Ik ga proberen om in ieder geval elke week een duikje te gaan maken en dan gewoon als een lekker ‘ontspannend’ uurtje te zien. Ik vind het zo grappig dat ik het een paar maanden geleden zo ‘buiten mijn comfortzone’ vond en dat ik het nu echt weer zo fijn vind als vroeger. En doordat ik nu ook weer een beetje de borstcrawl probeer op te pakken, heb ik nog genoeg uitdaging voor de komende periode.

IMG_3865

Ben jij ook wel eens zo uit je comfortzone gegaan en dat je er daarna achter kwam dat het echt wel heel leuk en fijn is?

Mocht je nou nieuwsgierig zijn geworden of de zwem4daagse ook nog bij jou in de buurt is dit jaar, check dan even de website van de zwem4daagse

IMG_3916-1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *