Hardlopers zijn doodlopers

Gisteravond ging ik sinds tijden weer eens naar de baantraining. Deze begint om 19:30 uur en aangezien ik op de fiets wilde ging ik op tijd weg. Ik fietste een route waar ik ook graag hardloop, namelijk langs de zegerplas. Ik was een beetje in gedachten en schrok mij rot. Er liepen ‘ineens’ 2 hardlopers op het fietspad. Ik had ze helemaal niet gezien, maar kon ze gelukkig last minute nog ontwijken. Waarschijnlijk hadden zij mij wel al gezien, aangezien ik op een goed verlichte fiets fietste, maar zij hadden helemaal NIKS van verlichting op of om. 1 van de 2 had wel een reflectie hesje aan, maar de ander helemaal niks en ook nog eens donkere kleding aan.

Niet veel later fietste ik in een heel donker stukje op de route en kwam de volgende onverlichte loper tegen… en je raadt het al een paar 100 meter weer 1. Door de 1e 2 lopers zat ik al alerter op de fiets, maar toch zag ik de lopers elke keer bijna niet. En als ik ze al niet zag met mijn fiets slakkengang, hoe zou het dan wel niet zijn vanuit een auto…

Lieve hardlopers die zonder verlichting en reflectie lopen…jullie zijn echt niet te zien! En jullie willen de quote ‘hardlopers zijn doodlopers’ toch geen eer aan gaan doen toch? Met 1 of 2 lampjes en het liefst een reflectie hesje ben je al een stuk meer zichtbaar dan met helemaal niks. En denk nou niet als je alleen een reflectievestje aan hebt dat je dan goed zichtbaar bent… want dat is totaal niet het geval. Je moet er echt nog iets bij dragen wat vanuit zichzelf licht geeft om gezien te worden.  Om de kosten kan het niet gaan, want voor een paar euro scoor je al van die mooie armbandjes met lampjes bij bijvoorbeeld de action. Dus wordt geen doodloper, maar loop als een kerstboom ;-). reflectie

3 Comments

 • Stefan Bakker schreef:

  Zo waar, ik ben er zelf ook al paar tegen gekomen die ik bijna op mijn stuur had liggen. Die ledhesjes en reflectie hesje zouden ze eigenlijk moeten verbieden. Als loper denk je dat je goed zichtbaar bent en voel jij je veilig, maar als voor de tegenligger ben je niet te zien.

  • Gabriëlla schreef:

   Ledhesjes zitten juist lampjes in… dus daarmee ben je wel zichtbaar (lig die ik heb wel). Maar ze moeten niet alleen met een hesje lopen zonder lampjes want dan zijn ze idd niet zichtbaar.

 • Ilse schreef:

  Reflectiehesjes werken wel voor auto’s maar vaak niet voor scooters met slecht afgesteld licht of voor fietsers (licht is vaak te zwak om echt goed te reflecteren)
  Maar goed punt! Als ik niet op het voetpad loop omdat er bijvoorbeeld een gedeeld fiets/voetpad is neem ik altijd een lichtje mee! Vind het niet altijd even fijn zitten maar ik hoef nog niet dood 😛

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *