Hardlopen op vakantie

Voor sommige is het misschien al voorbij, voor een aantal nog heel ver weg, maar voor de meeste komt het met rasse schreden dichterbij… de VAKANTIE! Heerlijk even genieten van het feit dat je niet hoeft te werken en lekker kan doen wat jij wilt. Een deel van jullie zal misschien thuis blijven, maar ik gok dat het grootste gedeelte lezers lekker even weg gaat. In Nederland of verder weg, even uit de dagelijkse sleur. En hoe lekker is het dan om ook even op de vakantie een rondje te gaan hardlopen.

10993416_987423397953920_3815920731840940724_n

Barcelona 2015

Denk dus bij het inpakken van je koffer of tas ook aan een setje hardloopkleding en een paar loopschoenen 😉 . Waarschijnlijk heb je wel genoeg aan een hempje/shirtje, korte broek, sokken en een sportbh. Maar het kan soms ook ineens fris zijn, zeker als je in een bergachtig gebied bent, neem dan even een dun extra laagje mee. Neem eventueel ook wat handwasmiddel mee zodat je het meteen met een klein beetje wasmiddel kan uitspoelen en kan laten drogen voor de volgende hardlooptrip.

Ikzelf vind het altijd prettig om eerst even bij te komen van de reis, even te wennen aan de temperatuur en eerst even ongegeneerd een dagje lekker lui te zijn. Even lekker niks, ook niet lopen enz. Vaak wel even een rondje door het dorpje/plaatsje waar we zitten waarbij ik alvast goed om mij heen kijk waar ik lekker kan gaan lopen. Na ongeveer 1 a 2 dagen begint het dan te kriebelen… en ga ik op pad. Goed ingesmeerd (want ik heb het nu even over zonvakantie’s) en met een klein beetje geld op pad.

Als ik weet dat ik langer dan 45 minuten op pad ben neem ik ook water mee, gewoon een flesje water, maar in Kroatië had ik mijn camelbag meegenomen. Dat laatste is dus even afhankelijk van het feit of we met de auto of met het vliegtuig op vakantie gaan en of er evt nog genoeg ruimte in de koffer is 😉 . Vaak zorg ik in ieder geval wel al dat ik vooraf al flink wat water heb gedronken en ook drink ik na het lopen net even wat meer. Op een warme bestemming verlies je toch net wat meer vocht dan dat je normaal doet.

Kroatië 2014

Kroatië 2014

Ondanks dat ik niet iemand ben die graag al vroeg in de ochtend hardloopt kan ik mij er op vakantie wel toe zetten. Mede door de warmte midden op de dag is het ook wel het verstandigst om dit te doen. Om daarna lekker aan te schuiven bij een heerlijk ontbijt. Ben je echt geen vroege ochtendloper dan is in de avond lopen misschien een optie. Dan wort het vaak weer iets koeler. Houdt er dan wel rekening mee dat het op sommige plaatsen wel al snel donker begint te worden.

Grappig verhaaltje over hardlopen voor het ontbijt. Tijdens mijn vakantie in 2013 ging ik met familie naar een klein dorpje in zuid Frankrijk. De bakker zat 7 kilometer verderop en was dus een prima afstand om te lopen. Alleen terug zou wat lastig worden, niet alleen omdat ik dan enorme hoeveelheid broodjes en croissantjes moest meenemen, maar ook omdat het alleen maar klimmen zou worden ;-). De oplossing was dat ik ruim op tijd op pad ging naar de bakker en mijn zus of vader met de auto een stuk later vertrokken. Zo hoefde ik bijna alleen maar bergafwaarts en kon ik makkelijk mee terug rijden. big-2

De blauwe grafiek waren de hoogtemeters ;-)

De blauwe grafiek waren de hoogtemeters 😉

Ik heb het geluk dat ik een redelijk richtingsgevoel heb en ook best aardig kan onthouden of ik ergens al ben geweest of niet. Maar vaak neem ik dan nog in het begin gewoon heel saai een route dat ik eerst zoveel kilometer de ene kant op ga, om vervolgens weer terug te rennen naar het hotel/huisje/appartement om daarna nog de andere kant zoveel kilometer op te gaan. Zo zie je wel iets van de omgeving, maar ben je niet ver weg. De kustlijn is hier vaak ook erg geschikt voor, eerst de zee aan je linkerschouder om na zoveel kilometer om te draaien en de zee aan je rechterschouder te houden.

big

Dit was op nog geen 2 kilometer van ons vakantiehuisje in Frankrijk

Er zijn natuurlijk ook website’s te vinden waar je routes kan maken of vinden ( Mapmyrun.com , Runmap.net , WalkJogRun.net  thebabbleout.com en natuurlijk Strava.com) maar zelf vind ik dit toch een stuk minder leuk. Ik ga zelf liever gewoon op pad en zie wel waar ik uitkom. Vaak pakt dit wel goed uit. En mocht ik echt verdwaald zijn kom je vaak met engels en eventueel wat handen en voeten werk een heel eind.

10608388_894700670559527_7918336720953344625_o

Kroatië 2014

Je kan natuurlijk ook locals of bekenden vragen of ze nog mooie hardlooproutes weten. Zo kwam ik na heel wat jaren weer terug in het dorpje Veli Losinj (Kroatië) en konden mijn oom en tante een prachtig pad langs de zee zien waar ik kon hardlopen. Van het ene dorpje naar het andere dorpje.

Heel belangrijk! Ren jezelf niet stuk! Je hebt vakantie! Deze moet ik vooral zelf ook goed in mijn oren knopen.. het is namelijk warm en waarschijnlijk is het een heel stuk minder vlak dan hier in het gedeelte van Nederland waar ik woon. Loop dus lekker op een easy tempo en geniet van het feit dat je lekker in een andere omgeving loopt.

10644284_894697297226531_4648988030712954217_o

Kroatië 2014

Ga eventueel gezellig samen met je partner/reisgenoot op pad. Is hij of zij geen hardloper, laat dan wel even weten dat je op pad bent en neem ook de contactgegevens van je partner/reisgenoot mee. Ikzelf draag daarom altijd tijdens het sporten buiten een speciaal armbandje met mijn gegevens en ‘in case of emergency’ gegevens erop. Je hoopt het natuurlijk niet, maar er kan altijd wat gebeuren.

Sommige hotels hebben een kleine sportzaal, mocht je dat prettiger vinden kijk of je eventueel daar gebruik van mag maken. Of check een lokale sportschool, mocht je echt niet zonder de gewichten kunnen 😉

Last but not least GENIET! Gaat het hardlopen op vakantie niet, ga niet zitten sippen. Pak het daarna weer lekker op. Maar geniet lekker van je vakantie!

Kroatië 2014

Kroatië 2014

P.s. iemand nog tips voor hardlopen op het Griekse eiland Kos, regio Kos-stad 😉

7 Comments

 • Fiona schreef:

  Ik doe het ook altijd lopen op vakantie, wij maken altijd een rondreis. Om de paar dagen een ander hotel,maar wat ik meestal doe, is op ongeveer 5km van het nieuwe hotel alvast kijken naar de weg of het geschikt is om te lopen. En dan gelijk als ik aankom in het hotel omkleden en gaan lopen. Het is de ideale manier om het nieuwe plekje te ontdekken. Leuk restauarant bekijken of iets dergelijks.
  Ik heb er nu alweer zin in, dit jaar wordt het Amerika waar ik ga lopen.

 • Linda schreef:

  Kos stad is super leuk om te lopen, gelukkig niet megagroot, ik weet wel dat er een super leuk bakkertje zit/zat met ijssalon (tip ga daar niet heen het is te lekker). Wij zaten aan een fietspad en daarnaast liep het strand en voetpad liep er ook nog (ook in Kos stad) het was makkelijk te lopen dus dat is fijn!
  In curacao liep ik ook in de ochtend een rondje hard en vervolgens liep ik terug naar de Appie (heel stom ben je op vakantie doe je boodschappen bij de Ap) en vervolgens liep ik uit met de broodjes en een pak melk in mijn handen). Bijna hetzelfde wat jij deed, alleen moest ik wel heuvel op lopen.
  Geniet van Kos!!!

 • Margo schreef:

  Ik heb ondertussen ook ontdekt dat het heerlijk is om op vakantie te hardlopen. Ik vind het geweldig om op die manier de omgeving te ontdekken. Een paar jaar terug waren we in Parijs. Ik twijfelde toen of ik wel of niet mijn hardloopspullen mee zou nemen; uiteindelijk besloot ik dat niet te doen, we waren er slechts 2 dagen. Ik heb nog altijd spijt dat ik toen daar dus niet kon hardlopen. Mij overkomt het niet mee; spullen gaan sowieso altijd mee nu!

 • Marjon schreef:

  Nog een tip: wanneer je niet zo´n goed richtingsgevoel hebt en de taal een barrière zou kunnen zijn, neem een visitekaartje van het hotel of de camping mee. Dan kun je dit, mocht je onverhoopt verdwalen, laten zien.

 • Mariska schreef:

  Heerlijk om hard te lopen op vakantie. Zomervakantie loop ik alleen,maar op stedentrip met vriendinnen zijn er gelukkig ook 2 die hardlopen leuk vinden.
  Ik ga over een maand naar Kos en hoop dat jij dan wat tips hebt
  Fijne vakantie ☀️

 • Jacqueline Louwe schreef:

  Ik kom nu heel wat jaartjes op Kos, en altijd gaan mijn hardloopschoenen en kleding mee.En er valt altijd weer een nieuwe route te ontdekken. Zo kwam ik vorig jaar langs de atletiekbaan van Kos. Maar nu is de vraag mogen en kunnen wij ook op de baan trainen, zodat ik ook de interval kan trainen, die ik normaal bij mijn eigen vereniging doe, Hoop gauw wat over te horen hierover

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *