Hardlopen op de loopband een goed alternatief?

Vandaag stond eigenlijk de Bruggenloop op het programma, maar door de forse sneeuwval is deze helaas afgelast. En daar zit je dan,  thuis in plaats van in Rotterdam, de benen vol energie, zin om te lopen en buiten een witte en spekgladde wereld…. Balen. Helaas was het hier buiten echt niet loopbaar, zeker niet zonder iets van trailschoenen en daarom bleef ik uiteindelijk binnen. Het liefst had ik natuurlijk wel gegaan, maar omdat ik geen zin heb om te vallen en/of iets te breken blijf ik maar thuis. Ik zou natuurlijk op de loopband kunnen gaan lopen, maar dan moet ik alsnog eerst het weer trotseren om naar de sportschool te gaan. Helaas heb ik geen loopband in huis, anders had ik het wel geweten voor vandaag en waarschijnlijk ook morgen. Al hoop ik natuurlijk dat het morgen wel goed te doen is.

IMG_9256 2
Hardlopen op de loopband is niet echt mijn hobby, maar soms is het wel verdomde handig als alternatief. Zeker met dit soort weersomstandigheden waarbij je gewoon van de weg afglibbert als je niet uitkijkt. Ruim 2 jaar geleden liep ik wel een keer een duurloop op de loopband onder leiding van de fysio. Ik moest toen mijn pijntjes uitlokken op de loopband, maar ze kwamen maar niet. Omdat ik een trainingsachterstand had richting de marathon van NYC besloten we om dan maar de duurloop van 30km  op de loopband te doen. Rete saai, maar wel een ervaring rijker.

IMG_7653

Aangezien het hier in de omgeving behoorlijk hard (en lees ‘ zo hard dat de takken je om de oren waaien’ hard) kan waaien en ik het dan gewoon simpelweg te gevaarlijk vind om buiten te lopen stap ik nog wel eens op de loopband. Want een schemajunkie als ik ben probeer wel zo goed als het kan mijn schema te volgen en dus gewoon te lopen. Dit gebeurt minimaal 1 keer in het jaar, dus het valt nog te overzien. Maar wat ik dan wel een nadeel vind, is dat ik dan eerst naar de sportschool toe moet om te gaan lopen, in plaats van dat ik meteen vanaf huis kan gaan lopen. Iets wat ik dus juist zo fijn vind van deze sport.

FullSizeRender 2

Toch heeft het lopen op de loopband denk ik wel ook zo zijn voordelen. Zo zou ik er prima hoogtemeters op kunnen simuleren. Zoals de meeste weten woon ik in de polder en laat dat hier nou ongeveer net zo plat zijn als een pannenkoek. Met loopjes die over heuvels gaan ben ik over het algemeen dus ook niet vooruit te branden, simpelweg omdat ik het niet gewend ben. Nu gaat het in de natuur over het algemeen heuvel op en heuvel af, maar dit kan je prima op de loopband simuleren.

Lopen in het donker is niet mijn hobby, het liefst loop ik gewoon overdag. Ik zie de dingen beter, kan anticiperen en voel mij gewoon een stuk veiliger. Het gevoel van veiligheid is sinds de runlight gelukkig al een heel stuk opgeschaald, maar dan nog… liever loop ik gewoon overdag. Nu ontkom je er in de winterperiode niet aan, maar ik kan mij voorstellen dat menig man/vrouw mede daardoor zijn/haar rondje daardoor niet loopt. De loopband is dan wederom een uitkomst.

Wil je strak een bepaald tempo lopen, maar vind je dat zelf lastig…. je stelt het in en hop, hij blijft gewoon gaan. Strak op het tempo dat jij wilt. Je hoeft niet meer op je horloge te kijken ‘ga ik niet te snel, ga ik niet te langzaam’, nee je loopt precies dat tempo wat je wilt. Loop je op hartslag, dan is het natuurlijk een ander verhaal, dan zal je nog steeds op je horloge moeten kijken en het tempo van de loopband daarop aan moeten passen.

Ik kan niet lopen zonder muziek, maar doordat ik een deelnemer ben aan het verkeer heb ik mijn muziek niet al te hard. Klein voordeel van lopen op de loopband, de muziek kan zo hard als je wilt, je hoeft met niemand namelijk rekening te houden 😉 . Alleen let wel op, gehoorschade ligt zo op de loer.

En voor de echte binge watchers onder ons, je kan gewoon je favoriete Netflix serie verder kijken terwijl je aan het lopen bent 😉 . En voordat je het weet ben je een uur en 10 kilometer verder.

Voor moeders met hele kleine kinderen lijkt mij een eigen loopband thuis ook ideaal. Als de kids slapen kan je mooi even een training afwerken. Je hoeft niet te wachten totdat iemand anders op de kids kan letten en mocht er 1 wakker worden, ben je er zo bij. Ik heb hier natuurlijk geen ervaring mee, maar lijkt me wel handig.

IMG_5681

Nu lijkt het alsof ik een echte fan van het lopen op een loopband ben, maar het liefst loop ik gewoon lekker buiten hoor. Heerlijk in de frisse lucht, want oef vaak heb ik het snel warm op de loopband en kom ik drijfnat van het zweet de band af. Daarnaast loopt het toch net even anders op de band dan gewoon in de natuur en geniet ik juist van alles wat er in de natuur om mij heen gebeurt. Desalniettemin blijft het een mooi alternatief voor dagen of momenten dat het buiten niet verstandig is om hard te lopen. Of voor als je een flinke heuveltraining wilt doen, maar in de platte polder woont.

Gelukkig was mijn vriend vanmiddag nog wel even in voor een sneeuwballen gevecht, zo kon ik toch nog een beetje mijn energie kwijt 😉

IMG_9304 2

Heb jij interesse in het kopen van een loopband voor thuis, kijk dan eens bij Betersport, zij kunnen je goed adviseren met een loopband kopen.

 

3 Comments

 • Heleen schreef:

  Ik ben het volledig met je eens, buiten lopen is het allerfijnste! Ik heb afgelopen zaterdag een mooie loopband gekocht via Marktplaats en heb daar meteen gister mijn training op gelopen….ideaal! Fijn voor dagen met sneeuw en ijs of extreem harde regen, maar met gewoon lichte regen zal ik nog steeds bij voorkeur buiten gaan lopen…

  • Gabriëlla schreef:

   Wat superhandig Heleen, zeker nu idd. En met regen gewoon lekker buiten lopen, want dat is zo fijn.
   Veel plezier ermee en bedankt voor je leuke reactie

   Liefs
   Gaby

   • Heleen schreef:

    Nou, als het de hele dag giet van de regen zal ik nu ook op de band gaan, hoor, maar als ik met droog weer kan vertrekken en onderweg kans krijg op een bui dan ga ik wel gewoon buiten lopen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *