Enige tijd geleden kreeg ik een mailtje van Xselcior in Den Haag, of ik een loopanalyse in het spiksplinternieuwe motionlab wilde komen doen. Natuurlijk wilde ik dat wel doen. Niet alleen om te horen hoe het erg het gesteld is met mijn ‘ik loop als een natte krant’ houding, maar ook of er nog punten met betrekking tot mijn recente blessure uit zouden komen. Daarbij was ik ook heel benieuwd wat dat ‘motionlab’ nou voor vernieuwends zou zijn.
Tegenwoordig kan je zo ongeveer bij elke sportwinkel al een loopanalyse laten doen en met alle meetwaardes uit mijn Garmin kom ik ook al een heel eind. Dus tja, wat zou het motionlab mij nog meer kunnen bieden? Zonder verwachtingen stapte ik gewapend met 2 paar hardloopschoenen Xcelsior in Den Haag binnen. Huh? Maar dit lijkt gewoon een winkel? Met kledingrekken vol mooie sportkleding, diverse hardloopschoenen en zelfs sporthorloges en voeding. Maar ik zie ook allerlei machines die op die van de schoenmaker lijken… toch net even anders dan de gemiddelde sportwinkel. Niet veel later hoor ik dat het ook ooit als een sportwinkel is begonnen, maar inmiddels is het veel meer dan dat. Inmiddels heeft Xcelsior alles op het gebied van de voet en enkel onder de knie: Podologie, Sportpodologie, Echografie, Manuele Therapie, Podoposturale Podologie en houdingsgerelateerde klachten. En zo proberen ze zich voortdurend verder te ontwikkelen. En nu hebben ze dus ook een motionlab met alle nieuwste technieken met daarbij de deskundigheid van een bewegingstechnoloog.
Als eerst krijg ik een korte uitleg van bewegingstechnoloog Roxanne. Zij zal de test uitvoeren en is, zoals de naam het al zegt, gespecialiseerd in bewegingen. Kijk! En dat is al een verschil met de sportwinkel. Daar staan mensen die een opleiding krijgen om de beelden te analyseren, maar er niet echt een wetenschappelijke studie voor hebben gevolgd. En vaak zit er een commercieel belang achter. Hier kan je schoenen kopen, maar is niet het doel van de analyse.
Daarna mag ik meteen de loopband op. Ik heb 2 paar schoenen meegenomen, een neutraal paar en een paar met anti-pronatie. De neutrale schoenen heb ik gekregen door een samenwerking en vind ik soms fijn om korte afstanden op te lopen. Maar het meest loop ik op de anti-pronatie schoenen, omdat ik met name met mijn rechtervoet teveel naar binnen zak. Ik mag beginnen op de neutrale schoen en stap op de speciale loopband. Het is geen loopband zoals ik gewend ben uit de sportschool, maar een soort van rollerband. Ze hebben bewust voor deze speciale loopband gekozen, omdat deze dichterbij de werkelijkheid van het lopen op de straat komt. Daarbij is deze ook stabieler dan die in de sportschool en zal daardoor de metingen minder beïnvloeden.
Rondom mij staan meerdere camera’s opgesteld en het is echt ‘Big Brother’ is watching you. Tijdens de analyse wordt onder andere gekeken naar de stapgrootte, de grondcontacttijd, de afzetkracht, het voorover leunen tijdens het lopen, hoe je je voeten neerzet.
Eerst mag ik even wandelen om een beetje te wennen aan de band en daarna mag ik hardlopen waarbij de analyse gestart wordt. Na een paar minuutjes is dit klaar. Ik wissel van schoenen en mag gelijk beginnen aan de volgende analyse. Daarna mag ik ook nog even op mijn blote voeten lopen, zodat ze goed kan zien wat mijn ‘ongecorrigeerde’ loopstijl en houding is.
Wat blijkt… ik loop eigenlijk het best zonder schoenen hahahaha. Maar goed, dat is niet hoe ik normaal loop, maar met schoenen zijn er nog wel wat verbeterpunten. Ik loop wel beter op mijn anti-pronatieschoenen dan op de neutrale, maar stiekem wist ik dan wel al. Daarnaast loop ik teveel met een holle rug (mijn bekken teveel gekanteld), waardoor ik mijn knieën minder goed kan heffen en minder goed een ‘pendelpas’ kan maken tijdens het lopen. Daarnaast heb ik iets te grote passen, gaan mijn knieën teveel naar binnen, met name mijn rechterknie en zak ik teveel door mijn knieën. Toch lijkt het allemaal mee te vallen en loop ik eigenlijk best goed. Toch fijn om dat ook te horen. Ik krijg ter plekke tips en tricks en mag het meteen met mijn anti-pronatieschoenen aan uitproberen op de loopband.
Het gaat al iets beter, maar Roxanne geeft mij een ander paar schoenen en meteen valt het kwartje. Ik loop er een heel stuk beter en efficiënter op, dan op mijn eigen schoenen. Het zijn schoenen met een lagere hieldrop, wel nog steeds een fijne demping, maar wel neutraal. Eigenlijk heb ik wel echt die anti-pronatie nodig en kijken we of het met zooltjes erin beter wordt. Helaas is dat niet zo, maar ik weet wel dat ik door een iets lagere drop echt nog beter kan gaan lopen. Wel moet ik dan erop bedacht zijn dat bijvoorbeeld mijn achillespezen meer onder druk komen te staan en ik daar weer klachten van kan gaan krijgen.
Andere schoenen is natuurlijk niet alleen de oplossing, ik zal ook gewoon gerichte oefeningen moeten gaan. Ik weet door deze loopanalyse wat ik echt aan moet gaan pakken niet alleen om beter te gaan lopen, maar ook om blessures te voorkomen. Ook is er door deze loopanalyse een mogelijke verklaring voor mijn knieklachten en dat is ook fijn om te horen.
Tijdens en na afloop worden de beelden en de daaruit voortvloeiende getallen besproken. Er wordt een hoop gezegd en ‘help’ dat ga ik nooit allemaal onthouden. Gelukkig worden ook een uitgebreide analyse en de bijbehorende beelden en getallen netjes na een paar dagen per mail opgestuurd. De beelden blijven daarnaast ook bewaard waardoor je eventueel na een tijdje nog een keer een analyse kan laten doen waarbij ze de oude beelden erbij kunnen halen.
De loopanalyse neemt normaal gesproken ongeveer 30 minuten in beslag en zal altijd door een bewegingstechnoloog gedaan worden. Ik weet zeker dat dit voor elk type loper een mooie tool is om je loopstijl bij te schaven om zo eventuele blessures te voorkomen. Maar ook als je terugkerende blessures hebt kan het mooi inzicht geven waar het aan zou kunnen liggen en wat je er aan zou kunnen doen.
Wil jij ook zo’n analyse laten doen? Klik dan hier voor meer info. En hoe leuk! Met de code BLOG2019 krijg je tot 1 augustus €5 korting op de analyse.
Leave A Reply