De verlichte steegjes van Gouda

Lichtjesloop Gouda

Tijdens de Bruggenloop in Rotterdam vorige week kwam ik mijn loopmaatje van het eerste uur, Hans, tegen en hij vertelde mij dat zaterdagavond 13 december de lichtjesloop in Gouda zou zijn. Een avondloop van ongeveer 5km door de verlichte binnenstad van Gouda onder leiding van een gids. Dat klonk stiekem wel erg leuk. S’avonds vriendlief enthousiast gemaakt en zo gebeurde het…… een kleine week later stonden wij aan de start van deze loop.

Wij waren ingedeeld in groep A, samen met mijn moeder en haar vriend. Hans en Jolanda waren helaas ingedeeld in een andere groep, maar vooraf en daarna hebben we elkaar wel even gezellig weer gezien en gesproken. Rond 19:30 uur was het verzamelen bij het oude stadhuis van Gouda. Je moest daar op zoek naar je eigen gids, en al snel was onze gids, Martijn, met het bordje A gevonden. Nadat iedereen (circa 140 lopers) zijn/haar eigen gids had gevonden was het tijd voor een foto met de complete groep bij de trappen van het stadhuis. Even leuk lachen en toen weer allemaal naar je eigen gids. Martijn vertelde de belangrijkste regeltjes voor de avond en daarna was het tijd voor een kleine warming-up. Even een stukje ingelopen, wat oefeningetjes en toen terug richting het stadhuis. Daar eenmaal weer aangekomen was het wachten op de start.

Iets na 20:00 uur mochten wij als eerste groep vertrekken en onder luid applaus van de rest vertrokken wij de met kaarslicht-verlichte straten van Gouda in. Langs een watertje met allemaal verlichte kerstbomen naar de fabriek van de Punselie stroopkoekjes. Deze koekjes zijn na de stroopwafel de bekendste koekjes van Gouda. De eigenaar van de fabriek, Ronald Punselie, stond ons al samen met een verslaggever van de radio op te wachten om ons een kleine rondleiding te geven. Na deze korte rondleiding liet hij ons niet met lege handen vertrekken…. nee, we kregen allemaal een heerlijk punselie koekje mee. Deze werd door bijna iedereen meteen heerlijk opgepeuzeld en was het weer tijd om door te gaan. In bijna alle straten van de binnenstad stonden glazen potjes met waxinelichtjes (nepperds, maar ook een heleboel echte) een heel gaaf gezicht. Via de tuin van de kerk richting de volgende korte stop. Een bandje was aan het zingen en wij werden verwend met een bekertje warme chocolademelk. Daarna weer door de donkere straten en steegjes naar het volgende punt. De meeste lopers waren compleet behangen met lampjes van top tot teen en was een supergaaf gezicht. Ik voelde mij alleen wel behoorlijk underdressed met 1 lampje. Dus mocht je volgend jaar mee willen doen…. hoe meer, hoe beter 😉

De volgende stop was bij de Gouda Studio’s. Daar was iemand aan het zingen en konden wij meteen invallen met de klassieker… ”Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen “. Na luid applaus voor deze man nam een bandje plaats en deze begonnen een andere klassieker in te zetten….”Opzij, opzij, opzij”. Vrij snel daarna kwam de volgende groep al binnen en was het tijd om weer de duisternis op te zoeken. Via allerlei smalle zig-zag steegjes en voorbij een molen kwamen wij uiteindelijk bij de haven van Gouda aan. Jaja de haven waar Sinterklaas dit jaar aankwam en jawel… de pietenfabriek heb ik ook gespot. Dwars over de sluis bij de haven en daarna door het smalste steegje van Gouda ’t Oude Halletje. Dit steegje was zo smal dat ik denk dat mensen met claustrofobie hier echt niet doorheen durven. Over de Sint Jansbrug weer terug naar de kern van het centrum van Gouda, het stadhuis! Na ruim 45 minuten waren wij weer terug bij de trappen van het stadhuis en zat deze bijzondere loop erop. Daar kregen wij nog een mooi aandenken aan deze loop. In plaats van een medaille kregen wij een Tegeltje met daarnaast nog een kaarsje en een Punselie koekje. Het tegeltje is ook weer iets typisch Gouds. Er waren vroeger namelijk veel keramisten in Gouda en jaarlijks is er nu nog een pottenbakkersfestival in Gouda. Het tegeltje wat wij kregen heet het ‘Erasmusblauwtje’ en is gemaakt door Kees Moerings.

De after party hebben wij aan ons voorbij laten gaan omdat mijn moeder en ik allebei de volgende dag weer vroeg op moesten i.v.m werk.

Ik vond het een geslaagde loop en vond het erg leuk om een keer hieraan meegedaan te hebben! En het was een mooie vervanging voor mijn geplande 45 minuten zone 1 trainingsloop 🙂

1 Comment

  • Martijn van den Hoek schreef:

    Gaby,

    Wat een enorm leuk en gedegen stukje. Je hebt je er echt in verdiept.
    Wij hebben het erg leuk gevonden om met de verschillende groepen door de stad te lopen.
    Groeten, Martijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *