Een ASICS allrounder: de FuzeX

Op 1 februari 2016 lanceerde ASICS een geheel nieuwe hardloopschoen inclusief bijbehorende kledinglijn, namelijk ‘de FuzeX’. Een naam waarbij ik eerder denk aan een titel van een spannend boek dan aan een paar hardloopschoenen, maar je kan met deze schoenen natuurlijk wel je eigen ‘verhaal’ schrijven 😉

IMG_0932

De FuzeX schoen is eigenlijk ontwikkeld voor de ‘nieuwe generatie’ hardlopers . De hardlopers die meer dan alleen willen hardlopen, maar ook ermee willen sporten in de sportschool, bootcampen of ze als hippe sneaker willen dragen. ASICS brengt met de FuzeX hardlopen terug naar de essentie: vrijheid, snelheid, spanning en fun. Maar ASICS zou ASICS niet zijn, als ze er geen hoogwaardige technieken in hebben gestopt.

Het eerste wat mij te binnenschoot toen ik de doos open maakte…’Holysmoke wat een rubber geur’! En dat kan ook wel kloppen want de buitenzool is gemaakt van een speciaal soort rubber wat schuurbestendige kwaliteiten heeft. Daardoor slijt de zool minder hard en wordt de afzet ook wat meer gedempt.

IMG_0954

De schoen zelf ziet er verder vind ik behoorlijk hip uit, zeker als ik hem vergelijk met alle andere hardloopschoenen die ik in mijn bezit heb. Ik zou deze namelijk ook zo als ‘sneaker’ onder een spijkerbroek dragen, iets wat ik met mijn ASICS Kayano’s echt nooit zal doen. En dat is nu ook net waar ASICS hoog op ingezet heeft. Naast comfort hebben ze ook aan een aantrekkelijk uiterlijk gewerkt, zodat er sneller voor deze schoenen gekozen zal worden dan een andere hardloopschoen. Natuurlijk moet je nooit hardloopschoenen om het uiterlijk kopen, maar als je de keuze hebt tussen meerdere paren die goed voor jou loopstijl zijn, kijk je daarna vaak wel naar het uiterlijk van de schoen (ik althans wel). En je hebt bij deze schoen ook nog eens de keuze uit 5 hele toffe verschillende kleurcombi’s.

De FuzeX is compleet naadloos en dat is fijn, het verkleint de kans op irritaties en blaren. Aan de buitenkant is reflecterend materiaal aangebracht, zo zijn ze niet alleen hip, maar ook veilig 😉 In de schoen is genoeg ademend materiaal aangebracht dat ervoor zorgt dat je voeten lekker koel en droog blijven tijdens het hardlopen.

Maar goed, zoals ik hierboven al beschreef, het gaat niet om het uiterlijk, maar om hoe de schoen loopt en zit. De eerste kennismaking met deze schoen ging niet geheel van harte, ze voelde krap, heel krap. Ik heb redelijk brede voeten en helaas dit probleem wel vaker bij schoenen van ASICS. Ik besloot daarom om ze maar eerst eens even goed in te lopen op mijn werk. Dat heeft goed geholpen, want ze werden gelukkig een stukje wijder en vormden zich mooi naar mijn voeten. Dus als je brede voeten hebt, laat je niet meteen afschrikken door de eerste kennismaking.

IMG_1028

Het hardlopen op de schoenen voelde verbazingwekkend stabiel, zeker als je bedenkt dat dit een schoen is voor de neutrale loper en ik eigenlijk de laatste 1,5 jaar al pronerende loopster ben. De laatste keer dat ik neutrale schoenen aantrok kreeg ik meteen weer last aan de binnenzijde van mijn enkels en dat heb ik met deze schoenen geen minuut gehad. Nu weet ik natuurlijk niet hoe het voelt als ik er 15 km op zou lopen (ik heb door mijn blessure er helaas alleen maar kortere afstanden op kunnen lopen), maar het verbaasde mij wel. De drop van de FuzeX is 8 mm en dat is een stukje lager dan de gemiddelde hardloopschoen (12 mm). Ik kon hier goed mee overweg en het voelde voor mij goed, maar wel iets om rekening mee te houden mocht je overwegen om deze schoenen aan te gaan schaffen. De reden van de 8mm drop is volgens ASICS om je aan te moedigen om snellere en gedurfde overgangen te maken tijdens je run.

IMG_0914
De schoen is verder niet alleen laag, maar ook nog eens helemaal plat. Plat als in de zin van, ‘de gehele zool staat van voor tot achter aan de grond’. Dus geen ‘holletje’ in het midden van de zool. Dit hebben ze gedaan om meer contact met de grond te hebben en om te lopen op gevoel en impulsen. Voor mijn gevoel is hierdoor de schoen ook iets stijver en minder soepel, maar daardoor wel weer stabieler.

De gel in de schoen is de nieuwe Fuze Gel en deze zit in 1 laag van voor tot achter, dus niet specifiek alleen onder de voorvoet en hak. Je hebt daardoor overal dezelfde demping.

Het lopen op de fuze X voelt voor mij heel licht! De makers hebben namelijk geprobeerd om de schoenen zo licht mogelijk te maken, maar wel dat hij nog stabiel blijft. Dus stabiel, maar zonder onnodige ballast. Niet alleen fijn voor tijdens het hardlopen, maar vooral ook voor tijdens het maken van hoge sprongen enz.

Ook in de sportschool en tijdens de bootcamp doen deze schoenen goed zijn werk. Oke je moet er niet allerlei oefeningen op een hele gladde laminaatvloer willen doen, want dan heb je kans dat je wel wat wegschuift.

IMG_0879

En dan het eindoordeel… Het zijn prima hardloopschoenen voor vooral de beginnende hardloper en de hardloper die ze wil gaan gebruiken voor korte afstanden. Ze zijn stabiel en licht, maar wel wat stijfjes. Ik zal ze zelf dan ook niet snel aantrekken bij een loop die langer is dan 10 kilometer, maar dit is natuurlijk een hele persoonlijke keuze. Op een korte afstand zal je ze mij wel nog zien dragen, want daar vind ik ze uitermate geschikt voor. Al met al heb ik er fijne kilometers op kunnen maken en weet ik nu dat ik ook makkelijk op deze schoenen een goed sprintje naar de bijna vertrekkende bus kan trekken als ik ze als sneakers aan heb 😉

De FuzeX zijn te koop in meerdere kleuren en de verkoop adviesprijs is €130,00.

De tight die ik aan heb op de foto’s is van de bijpassende FuzeX kledinglijn. De rest van de kledinglijn is erg kleurrijk en is onder andere hier terug te vinden. Maar binnenkort op mijn blog meer over deze kledinglijn.

And they lived happily ever after…The End!

IMG_1050

LET OP! Voor deze review heb ik de FuzeX getest en niet de FuzeX Lyte.

 *ik heb de schoenen van ASICS gekregen, dit verandert echter niks aan mijn mening*

5 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *