Alle antwoorden op jullie vragen

Okeeeejj die planning van een Q & A blog binnen 2 weken na het plaatsen van de eerste, dat ging hem niet helemaal worden. Het waren toch wel wat drukke weken en als klap op de vuurpijl kwam er ook nog een vervelende buikgriep om de hoek kijken. Maar goed… hier is die dan eindelijk. Allereerst bedankt voor de leuke vragen die jullie hebben gesteld en ik hoop dat jullie het net zo leuk vinden om te lezen als dat ik het vond om te maken. Veel leesplezier in ieder geval! En mocht je na afloop denken ‘chips, dat had ik nog van haar willen weten’, zet de vraag bij de reactie’s neer dan beantwoord ik deze nog eventjes voor je.

Gab3377_curious_blog

Is jou vriend ook aan het hardlopen
Toen mijn vriend en ik een relatie kregen liep ik al hard en was ik volop in training voor mijn 1e marathon. Hij weet dus eigenlijk niet beter dan dat ik hardloop. Hij is toen ook begonnen met hardlopen, maar helaas kreeg hij al vrij snel last van de ene na de andere blessure en heeft hij er na ruim een jaar zijn hardloopschoenen aan de wilgen gehangen. Wie weet pakt hij het ooit weer op, maar zijn passie ligt meer bij het windsurfen.

Wat vindt jou vriend er van dat jij zo graag hardloopt.
Ik heb het nooit echt aan hem gevraagd, maar volgens mij vind hij het wel prima. Zo lang ik maar een beetje rekening ermee houdt dat ik er niet altijd mee bezig ben. Dat ik ook gewoon tijd heb om met hem leuke dingen te doen enz. En hij steunt mij, zeker nu in aanloop naar Rotterdam, heel goed met de laatste zware loodjes en geeft mij een schop onder de kont als ik stiekem geen zin heb. Als ik een mooie tijd heb gelopen of een, voor mij, bijzondere prestatie heb neergezet dan weet ik dat hij stiekem best trots is.

Momenteel is koolhydraatarm eten helemaal in, wat is jouw advies qua eten en hardlopen.
Oei moeilijke vraag, dat is zoiets persoonlijks. Ikzelf probeer op de dagen dat ik niet sport of weinig kilometers hoef te lopen wel op te letten met wat ik eet. En dat betekent in mijn geval inderdaad wat minder koolhydraten. Als ik langere afstanden of wedstrijden heb dan probeer ik juist wel weer genoeg koolhydraten te eten, want ik moet natuurlijk wel genoeg energie hebben om te kunnen lopen. Ik heb hier ook wel lang mee gestoeid en ben vorig jaar uiteindelijk bij een diëtiste (everdien foodcoaching) terecht gekomen die zelf ook hardloopt en heeft mij handige tips gegeven om hier balans in te vinden.

Van welke kinderboeken was je vroeger fan?
Hahahahahaha heerlijke vraag, thnx Ron 😉 . Ik vond als kind de boeken van Jip & Janneke, Pluk van de Pettenflat en de Disney Boekenclub echt fantastisch! Later werden het meer de boeken van Pietje Puk & Carry Slee. Maar ook de boeken van de ‘Kippenvel’ serie heb ik verslonden.

Wat adviseer je mensen die willen gaan hardlopen maar het lastig vinden (of niet met werk kunnen regelen) om op een vast tijdstip te lopen.
Om dan te lopen wanneer het kan. Oké dat is natuurlijk een flauw antwoordt, maar zo is het uiteindelijk wel. Het is en blijft een ‘hobby’/uitlaapklep en het is niet je werk, dus moet je het inpassen wanneer het kan. Toen ik 5,5 jaar geleden begon met hardlopen, zorgde ik in ieder geval ervoor dat ik minimaal 1 rustdag had tussen 2 trainingen. Nu ik beter belastbaar ben, maakt dit voor mij niet zoveel meer uit en kan ik meerdere dagen achter elkaar lopen. Maar aan het begin hield ik dus echt een dag er tussen. En als je echt wilt starten met hardlopen, dan gaat het je lukken om de tijdstippen te vinden waarop het jou het beste uitkomt.

Hoe ben je begonnen met hardlopen en opgebouwd naar marathons.
Ik ben 5,5 jaar geleden begonnen met de podcast van ‘hardlopen met Evy’. Het was toen begin november en ik had als doel om in december (ergens vlak voor kerst) de Qmusic Santarun (5,5km) te kunnen rennen. Dat ging vrij gemakkelijk en ben toen uitgedaagd door een vriend om in maart de 10km te lopen bij de 20 van Alphen. In de tussentijd liep ik in januari mijn eerste 10 kilometer ooit samen met die vriend en uiteindelijk ben ik bij een hardloopclubje van zijn werk aangesloten. Na de 10 kilometer in maart ging ik steeds een beetje verder en bouwde ik het rustig aan uit. Het ging zo makkelijk dat ik gewoon een keer ergens later dat jaar spontaan 25 kilometer liep. Gewoon voor de grap. En zo ging ik steeds verder en 1,5 jaar na mijn 1e keer op hardloopschoenen liep ik mijn 1e marathon. Achteraf natuurlijk belachelijk snel, maar goed… op 2x kortdurend een licht overbelaste kuit ging het verder goed. Voor het trainen naar de marathon had ik een schema van de trainer van het hardloopclubje en deed ik alle trainingslopen bij CAV Energie in Barendrecht. 1609800_806891509340444_3365123249292559212_n

Waar haal jij je tijd vandaan om elke dag te lopen, naast je werk en huishouden.
Ik loop ‘gelukkig’ niet elke dag. Ik vind hardlopen heel fijn en vind het gaaf om ergens voor te trainen, maar ik vind het ook fijn om gewoon even een dag niet hard te lopen. Om gewoon even niks te doen. Maar ik snap dat het soms wel overkomt dat ik elke dag loop 😉 . Als ik moet werken, kan ik vaak prima voorafgaand of na afloop nog trainen. Het moeten dan natuurlijk geen trainingen zijn van ruim 20 kilometer, maar 15 kilometer kan prima. Wel moet ik er een beetje rekening mee houden dat als ik een avonddienst heb ik tot 23 uur aan het werk ben en scherp moet zijn. Ik kan dan niet al om 7 uur mijn bed uit om te trainen, want dan trek ik dat gewoon niet. Dan ben ik niet meer scherp om 23 uur en dat kan met mijn werk niet. Het huishouden probeer ik op mijn ‘rustdagen’ te doen en het huis is natuurlijk ook van mijn vriend, dus heeft hij hier ook een aandeel in. En heel decadent, maar 1x in de zoveel weken komt er een schoonmaakster voor een grote beurt. Dus dat scheelt gewoon een heleboel tijd.

Wat voor sporten doe je nog meer?
Naast het hardlopen probeer ik minimaal 1x in de week de sportschool in te duiken. Dit lukt helaas niet altijd, maar als ik wel ga doe ik daar of zelf krachttraining, Yoga of een les Crossfit. In de zomer vind ik het fijn om op de racefiets te stappen, maar ik hoef hier niet knetterhard op te fietsen. Ik vind het gewoon fijn, om lekker een rondje te fietsen, beetje sightseeing, maar dan wel op een lichtere fiets. Afgelopen jaar heb ik voor het eerst met een groepje een tocht gefietst en dat vond ik wel heel leuk. Aan het begin van deze week ben ik sinds jaren weer in het zwembad gedoken en heb ik een uurtje baantjes gezwommen. Dat was ook wel weer erg lekker en ga ik zeker vaker doen als ‘actieve rust’.

Volg je nog speciale trainingen.
Ik wist niet zo goed wat er met deze vraag bedoeld werd, dus ik heb hem maar geïnterpreteerd als in speciale ‘hardloop’ trainingen. Ik heb een schema die opgesteld wordt door Henny. Hij maakt mijn trainingen aan de hand van een doel die ik voor dat komende seizoen heb. Vanwege mijn onregelmatige werk heb ik geen vaste trainingsdagen en maakt hij mijn schema ook nog eens aan de hand van mijn werkrooster. Als ik bijvoorbeeld midden in een nachtdienstenreeks zit ben ik echt niet vooruit te branden en weet hij dat hij mij geen interval training moet voorschotelen. En natuurlijk blijft het schema een leidraad, maar het is wel een fijne hou-vast.

Vanaf welk moment voelde je je voor het eerst een echte runner?
Poeheeee wat een vraag, uhm ik heb eigenlijk geen idee. Misschien vanaf het moment dat ik 5 kilometer achter elkaar kon hardlopen? Ik heb echt geen idee. Eigenlijk zou het antwoordt moeten zijn, vanaf het moment dat ik besloot om de hardloopschoenen aan te trekken, maar dat vind ik wat ver gaan hahahaha. Wel heb ik vanaf les 1 alles bij gehouden met de app Endomondo, zo’n nerd was ik dan weer wel.  Schermafbeelding 2018-03-23 om 16.28.52

Zou je ooit kinderen willen en op wat voor termijn?
Vroeger riep ik heel hard ‘kinderen, dat is niks voor mij’. Inmiddels is die mening bijgedraaid en zie ik mijzelf ooit wel als moeder. Op welk termijn is natuurlijk lastig te zeggen, want ik weet niet A of het mij gegund is om kinderen te krijgen en B hoe snel dit dan bij mij gaat. Mijn studie is wel zo goed als klaar, maar ik wil eerst wel de uitslag van de marathon van Rotterdam afwachten. Want tja… stel dat ik een tijd loop voor Boston, dan zou het toch zonde zijn als ik die droom niet eerst nog even najaag.

Hoe lang werk jij nu in de zorg? en wat voor werk deed jij voor de zorg?
Ik werk augustus dit jaar alweer 10 jaar in de zorg. Dat was vanaf het moment dat ik mijn diploma HBO-Verpleegkunde op zak had. In die 4 jaar van mijn studie heb ik wel meerdere stages in de zorg gedaan, maar niet echt werk-werk. Ik heb meerdere bijbaantjes gehad, ben begonnen als 14 jarige bij Bakkerij ’t Stoepje op de markt en daarna bij 2 verschillende slagerijen als verkoopster. Ook heb ik nog vrijwilligerswerk gedaan in de vorm van duikles geven aan kinderen en stijldansen met mensen met een verstandelijke beperking.

Het zal soms best moeilijk zijn al die ‘borden’ in de lucht te houden.
Dat klopt en daardoor moest ik helaas afgelopen jaar ook erkennen dat dat niet meer allemaal ging. Daardoor moest ik even de keuze maken om mijn blog op een lager pitje te zetten, zodat ik wat meer ‘rust’ kreeg voor andere dingen. Dat was geen leuke keuze, maar achteraf wel een hele goede.

Wat vind jij het lastigst aan het bloggen?
Dat ik niet altijd op papier krijg wat ik in mijn hoofd heb zitten. Of dat ik gewoon helemaal niks weet om te schrijven. Ook heb ik weleens dat ik tijdens het hardlopen van alles bedenk voor mijn blog en dan thuis denk ‘wat was het ook alweer?’. Doordat bloggen niet mijn werk is voel ik minder de druk, van ik MOET nu wat posten/schrijven, maar ik vind het soms wel frustrerend als ik weken niks plaats. Gewoon omdat ik er of geen tijd voor heb of geen inspiratie. En ondanks heel veel positieve reacties blijven de negatieve reacties of opmerkingen altijd langer hangen en knagen. Dat vind ik ook lastig. Je zet jezelf toch een soort van op een toneel en iedereen mag gooien met wat ie maar wil en dat is niet altijd even aardig. Gelukkig komt dit niet vaak voor, maar toch onthou ik die dingen dan, helaas, makkelijker dan de positieve dingen.

Schrijf je eerst op papier of gelijk pc?
Gelijk op mijn computer, veel makkelijker.

Wanneer ga je nou eens een triathlon doen? Een wielrennersfiets heb je al.
Zeg nooit nooit, maar mocht ik het ooit gaan doen, dan zal het de kortste afstand worden puur vanwege mijn zeer geringe zwemkwaliteiten.

Wat zijn jou Guilty Pleasures?
Oehhhhhh CHOCOLAAAAAA, Oranje Tony’s en de M&M’s Pinda. Maar ribbelchips naturel is ook echt een zwak van mij. Bij de marathon van NYC had ik zelfs een zak chips in mijn finisher tas gegooid zodat ik wist waarvoor ik liep. En over iets meer dan 2 weken zal er bij de boodschappen ook echt een zak chips in het karretje belanden voor na afloop van de marathon 🙂 . Maar op non-food vind ik het heerlijk, als ik de deur niet uit hoef, heel de dag in mijn pyjama/huispakkie rond te lopen.

Wie is de eerste waarmee je hardgelopen hebt? 
Ik denk met mijn klasgenootje Lisanne toen ik in 1997 aan de ronde van Hans Verkerk mee deed met school. Ik was toen 10 jaar en dit was mijn eerste hardloopevent. De spierpijn daarna was zo verschrikkelijk heftig dat ik blij was dat de school er niet elk jaar aan mee deed 😉 IMG_3485

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *