Een tijd geleden kwam ik tijdens de expo bij de Zevenheuvelenloop in gesprek met Marjon over sportbh’s en dan met name van die ultrastevige. Mijn eerste reactie toen zij hierover begon was ‘Ik heb kleine borsten, die schudden niet zo erg, dus ik hoef geen ultrastevige sportbh’. Marjon is werkzaam voor ANITA Nederland B.V. ,een bekend BH merk dat onder andere ook diverse sportbh’s produceert. Zei vertelde mij dat het dragen van een juiste sportbh eigenlijk net zo belangrijk is als het dragen van de juiste hardloopschoenen. En dat dit niet alleen geldt voor mensen met grote borsten, maar ook voor mensen, zoals ik, met kleine borsten. Dit heeft mij aan het denken gezet en daardoor ben ik mij eens gaan verdiepen in borsten en beweging.
Bij iedere stap die je zet, bewegen namelijk je borsten mee. Niet alleen op en neer, maar ook heen en weer. En bij iedere beweging wordt de huid hierbij ook een klein beetje opgerekt. Je kan je wel voorstellen dat dit dus bij het hardlopen behoorlijk het geval is. Als je regelmatig hardloopt met een te ‘slappe’ sportBH beweegt alles nog erger en heb je kans dat het huidweefsel niet meer kan herstellen. Het gevolg zijn lelijke strepen (ook wel striae genoemd), die voor altijd zichtbaar blijven. Daarnaast wordt de huid slapper (niet alleen door het bewegen, maar ook door het ouder worden) en zal de zwaartekracht het gaan winnen. Of anders gezegd… je zal ‘hangtieten’ gaan krijgen. En zeg nou zelf… je wilt toch geen hangtieten krijgen?
Dames met grotere borsten zullen sneller merken wanneer ze een ‘te slappe’ sportbh dragen, niet zozeer vanwege het gaan hangen van de borsten, maar vanwege nek- en schouderklachten. Doordat grotere borsten zwaarder zijn, zullen ze ook meer ‘trekken’ aan de nek en schouderspieren met overbelastingsklachten tot gevolg.
De hippe leuke gekleurde sporttops (ik heb geleerd dat deze dus absoluut niet de classificatie ‘sportbh’ mag dragen) van bijvoorbeeld Nike of de H&M zullen daarom ook voor het hardlopen niet genoeg steun bieden. Ook al lijken ze misschien strak te zitten, ze bieden je borsten echt te weinig steun. Zelf liep ik ook regelmatig in zulke sporttops, maar ik heb ze nu verbannen tot de ‘pilatesles’ 😉 . De enige sportbh’s die mijn selectie voor het hardlopen overleefd hebben zijn die van de Hema en nu ook die van ANITA. Zeker nadat ik een rondje had gelopen met de sportbh van ANITA en daarna een rondje liep met een sporttop van Nike merkte ik meteen verschil. En als ik dat verschil al voel met mijn kleine borsten, zal iemand met grotere borsten dat verschil nog beter voelen.
Size does matter
Het bepalen van de juiste maat voor een goede sportbh is ook nog een dingetje. De meeste mensen blijken namelijk een verkeerde maat te dragen. Ik had bij ANITA 2 verschillende BH’s in de juiste maat (dacht ik) besteld, maar deze bleken veel’s te groot te zijn. Ik had ze in mijn ‘normale’ BH maat besteld, maar wat bleek… dit klopt vaak niet voor een sportbh. Uiteindelijk heb ik een hele passessie in de winkel gehad en heb ik meerdere maten aangehad totdat ik de voor mij perfecte sportbh had gevonden. Het zal ook wel weer een beetje per merk verschillen, maar ik weet wel dat ik vanaf nu mijn sportbh’s in een andere maat zal gaan kopen.
Een goede sportbh zorgt ook voor de afvoer van het transpiratievocht. Dus dat het niet blijft hangen in de bh (met de kans dat het vocht afkoelt en je dus zelf afkoelt), maar het verdampt. Als het verdampt is blijft de stof dus verder droog en zal je niet snel afkoelen. Ik zelf heb nooit enorm last van transpireren bij mijn borsten, maar ik kan mij er wel iets bij voorstellen. Een natte ‘kleffe’ top onder je shirt…. Brrrrr.
2 belangrijke punten
En dan een puntje wat ik altijd vreselijk vind (of eigenlijk 2), vooral als ik het terugzie op foto’s… ‘priemende punten’ of te wel harde tepels. Er zullen mensen zijn die er op kicken als ze het zien, maar ik vind het vreselijk ‘genant’ om het op een foto terug te zien. Gelukkig bestaan er sportbh’s met cups van een iets dikker stukje stof. Daardoor zie je de tepels iets minder snel, maar deze stof is vaak niet adement. Dus als je snel transpireert bij je borsten heb je kans dat de stof daar erg nat blijft. Het team van ANITA heeft daarom ervoor gekozen om de sportbh’s zonder deze dikkere stof uit te voeren, zodat ze goed het zweet blijven afvoeren. Daardoor zie je helaas wel eerder je tepels dan bij andere sportbh’s en ik vind dat echt wel een nadeel. Ik weet dat ze achter de schermen had bezig zijn om een dikkere stof te ontwikkelen die wel ademt, maar helaas is deze nog niet op de markt.
Welke draag ik nu tijdens het hardlopen
De sportbh’s van ANITA die ik nu in mijn collectie erbij zijn beide uit een verschillende lijn. De ‘DynamiX star‘ heeft zoals ik gewend ben een ‘kruis’ op mijn rug en daaronder nog een echte bh sluiting met haakjes. Soms is het een klein gevecht om zulke bh’s uit te krijgen, zeker in de zomer als ik uitgezweet heb na een training. Deze bh heeft daarvoor een handigheidje, je kan namelijk de schouderbandjes aan de voorzijde los maken waardoor die makkelijker uit kan. De bh is van een fijne zachte stof gemaakt en voelt daarom erg prettig aan.
De ander sportbh die ik heb geprobeerd van ANITA is de allerlichste sportbh die er bestaat. Niet qua ondersteuning, maar qua gewicht. De ‘Air control sportbh’ heeft geen ‘kruis’ op je rug, maar lijkt qua model meer op een ‘normale’ bh. Dat was gevoelsmatig even wennen, maar tijdens het sporten merk hier eigenlijk niks van en zit deze verder goed en stevig. Het voordeel van deze bh, hij trekt makkelijk aan en uit, ook als je bezweet bent 😉
Deze 2 types sportbh’s zijn in meerdere vrolijke kleurtjes beschikbaar, maar ook in bescheiden wit en zwart.
Naast de fijne sportbh’s van ANITA heb ik ook nog een type sportbh van de Hema. Deze draag ik eigenlijk al vanaf het begin en geven voldoende steun aan mijn kleine borsten. Of beter gezegd, ik dacht dat deze sportbh’s mij voldoende steun gaven. Want voor het schrijven van deze blog ging ik op zoek naar een plaatje van deze sportbh en kwam ik erachter dat deze niet geschikt blijken te zijn voor het hardlopen, maar juist voor minder intensieve sporten bedoeld is. OEPS! Deze sportbh heeft ook een kruis op de rug en een bh sluiting nog daaronder. Het voordeel van deze sportbh is dat ze een dikkere stof bij de cups hebben, dus minder snel zichtbare tepels. Een ander toch wel voordeel van deze bh’s is de prijs, ze zijn namelijk een stuk goedkoper dan de sportbh’s van ANITA. Maar ik moet wel bekennen dat het aan-en uittrekgemak van die van ANITA een stuk groter is. Dit type van de hema is alleen in grijs en wit beschikbaar.
Maar goed…. ik zal dus op zoek moeten naar andere, want zoals ik dus hierboven beschreef kwam ik er zojuist achter dat deze dus eigenlijk ook niet goed zijn. Hangtieten gevaar 😉
Maar hoe je het ook went of keert, je moet iets kopen wat goed bij jou past en genoeg steun bied voor tijdens het hardlopen. En dit geldt dus niet alleen voor de dames met grotere borsten, maar ook voor dames zoals ik, met kleinere borsten. De sportbh’s van ANITA zijn een stuk duurder, maar bieden wel op bepaalde punten meer comfort en kwaliteit. En aangezien ik ECHT geen hangtieten wil hebben als ik ouder wordt zal ik er vanaf nu ook echt op gaan letten welke sportbh’s ik aan trek tijdens het hardlopen.
7 Comments
Leuk geschreven weer, haha! Ik loop zelf met de Schockabsorber en ben inmiddels wel weer eens toe aan een nieuwe. Is Anita in de “gewone” sportzaak te koop, of alleen bij hardloopwinkels?
Anita is hier in alphen weet ik bij een BH speciaalzaak te koop. Maar kijk anders even hier http://www.anita.com/nl_global/shop-locator.html succes
Er zijn ook sport-BH’s met aansluiting voor de hartslagzender al gebruik ik die zelf niet maar dochter Natalie wel. Hierdoor heb je de elastische band niet nodig.
Klopt, maar ik heb zelf hartslagmeting aan de pols. En daarvoor deed ik gewoon mijn hartslagmeter onder de band van mijn bh. Ik had er zo 1 dus nooit nodig, maar ik weet van het bestaan af.
[…] (zelfs van mannen hihihi). Mocht je de blog ‘laat ze niet hangen’ gemist hebben, dan kan je hem hier […]
Maar je hebt van Nike toch ook speciale sport bhs voor zware ondersteuning voor het sporten. Zijn die dan ook niet goed?
Ik ken van nike alleen die leuke sporttops, die dus totaal geen steun geven. Heb de bh’s online even bekeken, maar heb ze nog nooit zelf in handen gehad, laat staan aangehad, dus over die types kan ik niks zeggen. Maar er staat idd bij dat ze voor zware sporten geschikt zijn. Ik ga het eens uitzoeken 😉