Met Osprey de wereld rond

Alweer een paar maanden geleden kreeg ik de mogelijkheid om een hardlooprugzak uit te zoek van Osprey. Mijn zoekcriteria waren daarbij veel vakjes en hij moest natuurlijk lekker zitten.Uiteindelijk kreeg ik er 2… De Duro 6 en de Duro 15 tijd voor een vergelijksblog van deze 2 rugzakken voor het hardlopen.

Links Duro 6, Rechts Duro 15

Mezelf kennende sleep ik mijn halve huisraad mee als ik een duurloop ga doen en wil ik genoeg ruimte hebben en vakjes aan de voorzijde zodat ik overal makkelijk bij kan. Dit was dus 1 van de zoekcriteria toen ik op de website van Ospreys ging kijken. Als snel kwam ik op de Osprey Duro 15 uit en bestelde deze. Al vrij snel had ik hem binnen, maar eerlijk is eerlijk… hij was groot.. heel groot. Ondanks dat ik mijn maat had gekozen (S/M) viel deze toch veel groter uit dan ik had gedacht. Maarrrr hij had wel heel vakjes, dat dan weer wel ;-). Ik mocht hem terug sturen, maar kreeg ook de mogelijkheid om nog een kleinere op te laten sturen.. de Duro 6. Zo kon ik ze goed vergelijken, dus dat deed ik.

Toen de Duro 6 binnenkwam was dit inderdaad meer het formaat wat ik in eerste instantie had verwacht van de 15, maar er zaten wel minder vakjes aan de voorzijde. Toen ik echter iets beter keek zag ik dat er best wel wat vakjes zaten en werd ik enthousiast en keek ik uit naar het moment dat ik eindelijk weer wat langere afstanden kon gaan lopen en ik ze kon gaan testen. De eerste kilometers met de Duro 6 werden tijdens de hittegolf gemaakt. Ik liep nog niet onwijze afstanden, maar het was wel heel fijn om water mee te kunnen nemen. Beide rugzakken worden namelijk geleverd met 2 softflask van 500ml, voor aan de voorzijde van de rugzak. Ik moest even wennen de softflaskBij de 15 wordt ook nog een waterzak van 2.5L. geleverd. In de 6 kan ook een waterzak aan de achterzijde, daar zit ook een speciaal ‘ophangsysteem’ in.

Het grote verschil in de rugzakken is eigenlijk de lengte. De 15 is echt een stuk langer en valt daardoor lager op de rug en heeft mede daardoor ook een band om de buik. De 6 valt wat hoger op de rug en heeft daarom die band niet om de buik. De band om de buik heeft als voordeel dat er extra zakjes (met ritsen) in verwerkt zitten, maar heeft als nadeel dat de tas ook meer huid ‘afdekt’ en dus wat warmer is. Natuurlijk het is allemaal adement spul, maar toch…ik zweet er wel extra onder.

Links Duro 6, Rechts Duro 15

De rugzakken zijn van zacht adement materiaal en leverde mij 0 schuurplekken op. Echt fijn! Want ik heb eerder nog wel eens jodelend onder de douche gestaan na een zomers loopje met een camelbag op mijn rug. De rugzakken zijn beide aan de bovenzijde met hele handige ‘klemmetjes’ vast te klemmen en te stellen. Ze blijven daardoor goed zitten tijdens het lopen en je voelt eigenlijk amper dat je er 1 op je rug hebt. Tuurlijk als je hem vult met bijna 2 kilo granola om ergens langs te brengen voel je dat er wat op je rug zit, maar niet vervelend.

Links Duro 6, Rechts Duro 15

Het enige waar ik echt even aan moest wennen waren de softflask aan de voorzijde. Aan het begin van mijn loopjes ga ik namelijk in plaats van cup A/B met een gevoelsmatige cup G de deur uit. Als  Lolo Ferrari de polder door. En hoe verder ik loop/meer drink hoe meer ik weer ‘mezelf’ wordt hahahaha. De softflask zijn overigens echt heel makkelijk te vullen en nu er eenmaal aan gewend vind ik het echt een top systeem! Geen gehannes meer met die slang van de waterzak.

Beide rugzakken hebben aan de voorzijde op de linkerschouderband een vak die je kan afsluiten met een rits. Dit vakje is niet waterdicht, maar wel groot genoeg om een telefoon in te doen. Verder zitten er ‘insteek’zakjes op beide schouderbanden en bij de 15 dus nog extra afsluitbare zakjes op de buikband. De rugzakken zijn uitgevoerd met een fluitje voor het geval dat je iemand moet alarmeren, of gewoon even iemand wilt nafluiten ;-).


De rugzakken heb ik ook met fietsen op de racefiets geprobeerd en zijn ook daarbij goed gekeurd. Wel heb ik ze dan zonder drinksysteem erin geprobeerd, puur om spullen mee te nemen. Ze hebben eventueel ook speciale rugzakken voor het fietsen, maar met deze gaat het dus ook prima. Enige wat er wel speciaal op de fietsrugzakken zit is een systeem waar je je helm aan op kan hangen.

Concluderend kan ik zeggen dat ik echt enorm enthousiast ben over de rugzakken. Genoeg opbergruimte, fijn drinksysteem en ze blijven goed zitten. Wel gaat mijn voorkeur uit naar de Duro 6, omdat deze net even wat beter bij mijn postuur en hardloopafstanden past. Loop je langere afstanden en wil je meer meenemen dan is de 15 wel misschien wat fijner. Zeker als je ook wat langer bent (en dus meer rug hebt) zal deze beter passen. Maar al met al, kan ik uren met deze rugzakken op mijn rug rondlopen en laat dat nou net datgene zijn waar ze voor bedoeld zijn.

De Duro 6 is verkrijgbaar voor een verkoopadviesprijs van €110,- en de Duro 15 voor €175,-
Beide rugzakken zijn in de kleuren Alpine Black en Phoenix Red verkrijgbaar.

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *