Getest: In-ear oordopjes voor hardlopers

Zoals de meeste mensen wel weten loop ik bijna altijd hard met muziek aan. Ik vind het heerlijk om een ‘beat’ op de achtergrond te horen en kan soms helemaal wegdromen in de muziek tijdens het hardlopen. oke niet iedereen begrijpt dit en dat is ook prima, ieder zijn/haar eigen ding toch. Het enige wat ik soms irritant vind zijn de draadjes van mijn iphone oordopjes. Ze blijven namelijk niet altijd lekker zitten en daardoor vallen de oordopjes soms nog wel eens uit mijn oren. Om dit probleem op te lossen heb ik de afgelopen tijd meerdere soorten draadloze bluetooth oordopjes uitgeprobeerd. Tijd voor een oordeel.

DSCN9233

Voordat ik alle specifieke punten per set ga benoemen, is het tijd voor de overeenkomsten. Het eerste wat mij bij alle sets opviel was dat er meerdere maten oordopjes bij zaten. Natuurlijk logisch, want iedereen heeft weer een ander formaat gehoorgang. Ikzelf heb redelijk kleine oren en had daardoor bij alle sets de kleinste oordopjes erop zitten. Alle 4 de sets zijn niet alleen geschikt voor het luisteren van muziek, maar ook om mee te bellen. Je zou ze dus ook in de auto kunnen gebruiken als je geen carkit hebt. Natuurlijk zit er bij elke set een oplaadsnoertje en een gebruikershandleiding met daarin hoe je het systeem moet koppelen met je telefoon. Bij alle 4 is het koppelen een fluitje van een cent en eenmaal een keer gekoppeld pakt ie heel snel de verbinding op met mijn telefoon als ik het bluetooth aanzet. Alle 4 heb ik ze getest met en zonder zonnebril en bij alle 4 ging dit bij beide varianten prima. Maar wat zijn dan de verschillen?? Tijd voor een rondje langs de diverse headsets

Avanca D1 Sports

De Avanca D1 Sports zijn oordopjes waarbij echt over het design is nagedacht. Geen losse wapperende snoeren en daarnaast superlicht (16 gram). Van alle 4 is dit de enige set waarbij de bediening ‘op’ de oren zit. Dit is even wennen, want je moet wel even goed onthouden op welk oor het knopje zit om een muziekje harder/zachter te zetten of op welk oor je een liedje kan skippen. Doordat alles ‘op’ je oren zit heb je wel iets grotere doppen op je oren, maar dit merk je niet tijdens het lopen en blijven ze gewoon prima zitten.

DSCN9234

De Avanca is een ‘in-ear’ oordop en zelf moest ik daar even wennen. Het voelt zo afgesloten van de buitenwereld en ik vind het zelf niet fijn en eigenlijk ook gevaarlijk om niks mee te krijgen van de wereld om mij heen. Mede daardoor had ik de muziek op de zachtste stand staan, maar eigenlijk was dit voor mij hard genoeg. De Avanca geeft een mooi vol geluid en is een genot om naar te luisteren. De set kan van zichzelf al tegen wat zweet en een kleine regenbui, maar mocht je gaan lopen in een enorme hoosbui dan zitten er ‘all weather’ beschermingshoesjes bijgeleverd. Deze kan je er natuurlijk ook gewoon standaard op doen (Op de foto zitten ze er bij mij NIET op) zodat je altijd goed beschermd bent.

DSCN9237

Als de Avanca D1 sports helemaal is opgeladen na 1 a 2 uur, dan kan je er 6 uur lang muziek mee luisteren. Lang genoeg voor een marathon of flinke duurtraining. Het bereik van de oordoppen is prima, waardoor ik gewoon mijn telefoon op mijn onderrug kon laten (daar waar ik hem bijna altijd heb tijdens het lopen) zonder dat ik haperende muziek had.

De Avanca D1 Sports is in meerdere kleuren verkrijgbaar (zwart, wit, roze, geel) voor een prijs van €49,95.

DSCN9232

Coda Wireless +Mic

Nummer 2 die ik heb uitgetest is de Coda Wireless. Een set oordopjes die mij door het design het meest doet denken aan mijn Apple oordopjes. Geen grote doppen in/op je oren, maar gewoon kleine in-ear oordopjes die met een draadje naar een soort van afstandsbediening gaan. En die afstandsbediening kan je door de ingebouwde magneet klemmen aan bijvoorbeeld je shirt, superhandig. Daarnaast kan je de snoertjes van de oordoppen om de afstandsbediening heen draaien en ze dan klem zetten met de magneet. Zo heb je geen irritante snoertjes die in de war zitten en is het altijd netjes opgeruimd. Deze set weegt nog lichter dan de voorgaande, namelijk maar 13 gram. Het geluid is wel iets ‘blikkeriger’ dan de Avanca, maar als je niet beter weet is het geluid gewoon prima. Het bereik daarentegen is voor mij wel een dingetje. Als ik de afstandbediening namelijk aan de voorzijde van mijn shirt heb geklemd en de telefoon op mijn onderrug heb zitten in mijn spibelt dan heb ik continue haperende muziek. Dit is simpel opgelost door mijn telefoon op mijn buik te dragen, maar zelf vind ik dit toch minder lekker lopen. Mocht jij dit wel normaal gesproken doen, dan is die ideaal. Tijdens mijn laatste run had ik de afstandbediening op mijn rug gehangen, niet ideaal voor de bediening, maar wel prima muziek ;-).

DSCN9243
De bediening op de afstandbediening is vrij eenvoudig. Er zijn namelijk 3 knoppen en als je eenmaal weet dat bijvoorbeeld kort drukken op de knop met een verhoogd streepje volume omhoog is en lang indrukken het volgende nummer is, dan kan een kind de was doen. Maar dan moet je eerst wel weten welke knop wat is en welke functie je krijgt als je kort drukt en lang drukt.

DSCN9239

Ook met deze oordoppen kan je flink zweten en een miezerbui doorkomen, maar als het echt hard regent dat vinden ze niet zo leuk.

Het opladen van de Coda duurt ongeveer 1 -1,5 uur, maar dan ben je wel verzekerd van 5 uur muziek. Ook lang genoeg voor een flinke duurtraining of marathon. Let wel op, de batterij indicatie die die weergeeft op je telefoon komt niet helemaal overeen met de daadwerkelijke hoeveelheid batterij. Zo was die volgens mijn telefoon halfvol, maar had ik na 2 kilometer geen muziek meer (toen ik er 18 te gaan had).

De Coda Wireless + Mic is van het merk iFROGZ en verkrijgbaar in de kleuren goud, rosé, zilver en zwart voor €29,95.

DSCN9242

JVC HA-EC30BT

Ik heb 2 verschillende headsets van JVC getest, waarvan dit de rode is. Bij beide sets kan je ervoor kiezen of dat je de echte ‘in-ear’ oordopjes erop wilt hebben of een type die iets meer open is. Met die laatste krijg je dus meer geluid van buitenaf mee, iets wat ik zelf wel prettig vond. Maar toch.. eerlijk is eerlijk, deze oordoppen zijn voor mij de minst favoriete. Niet door het geluid, want die is gewoon heel goed, maar puur door de pasvorm. Ze zaten gewoon niet zo lekker bij mijn, relatief, kleine oren. De dopjes die in de gehoorgang gaan zijn gewoon prima, maar daarna komt er stug blok die op de een of andere manier niet lekker bij mijn oren paste. Door de haakjes die om je oren heen gaan bleef het wel oké zitten, maar toch niet zo fijn als de andere 3. Aan de binnenzijde van deze blokjes zit wel speciaal anti-slip materiaal en daar is ook het kabeltje wat tussen de oordoppen inzit van gemaakt. Daardoor blijft het kabeltje wel goed in je nek zitten tijdens het lopen.

DSCN9228

Mocht je na het lopen je oordoppen uit willen doen kan je ze wel gerust om je nek laten hangen want door 2 magneetjes kan je de oordoppen aan elkaar klikken en kan je ze niet verliezen. Deze set is de zwaarste uit de test met 21 gram, maar goed… uiteindelijk is dat eigenlijk nog niks

IMG_2107
De bediening van de koptelefoon is heel simpel door een afstandbediening die aan het kabeltje zit tussen de 2 oordoppen in. Ook hier geldt, even weten even weten hoe de knopjes werken en een kind kan de was doen. De oordoppen zijn spatwaterdicht en kunnen een behoorlijke regenbui hebben.

Het opladen van deze set duurt ongeveer 3,5 uur, maar daarna kan je er wel weer 8 uur mee op pad. En het bereik van de set is groot genoeg om geen haperende muziek te hebben als je je telefoon meeneemt op je onderrug.

De JVC HA-EC30BT is in 4 kleuren verkrijgbaar (rood, zwart, blauw, geel) voor €69,95.

DSCN9229

JVC HA-ET50BT

En dit is dan de andere oordoppen set van JVC. Deze lijkt in veel eigenschappen op de set die ik hiervoor heb besproken. Zo is de geluidskwaliteit bij deze ook super, het bereik groot genoeg en is de bediening ervan even simpel. Daarnaast is ook hier de kabel van anti-slip materiaal gemaakt, is die spatwaterdicht en zitten er ook magneetjes aan de oordoppen waardoor je ze makkelijk aan elkaar kan klikken. Toch zijn er ook verschillen. Want de pasvorm is net even anders en daardoor voor mij een stuk prettiger.

DSCN9225

Ze hebben bij dit type in-ears ervoor gekozen om er een pivot motion fit op te zetten. Een zacht rubberen vinnetje die je kan draaien. Zo blijven de oordopjes net even beter zitten en zijn ze aan elk oor aanpasbaar. Het is even wennen, maar al vrij snel voel je dat rubberen vinnetje niet meer zitten en blijven de oordoppen prima zitten.

DSCN9226

Deze in-ears zijn een stuk lichter dan de andere van JVC namelijk 17 gram. Het opladen duurt van deze ook ongeveer 3,5 uur, maar je kan er daarna wel 9 uur mee sporten.

De JVC HA-ET50BT is in de kleuren geel, zwart en blauw verkrijgbaar voor €79,00.

DSCN9220

Speciale app

Bij de JVC in-ear oordopjes zit nog wel een leuk extraatje. Naast de nieuwe oordopjes hebben ze ook een speciale app ontwikkeld waarbij je je muziek kan gebruiken als ondersteuning voor je sportprestaties. De BPM functie (beats per minute) doorzoekt namelijk je muziekcollectie op het aantal BPM, zodat je kan sporten op het ritme dat bij de inspanning past. Via de functie ‘Pitch control’ kan je het tempo van je favoriete muziek zelfs een beetje aanpassen zodat het beter past bij het eventuele tempo, maar zonder zijn natuurlijke sound te verliezen. Naast dit alles kan je ook een soort van coaching krijgen tijdens het lopen. Wil jij 10 kilometer in 50 minuten lopen? Dan krijg je tijdens het lopen coaching of dat je goed bezig bent, wat harder of juist wat zachter moet lopen om de beoogde tijd te lopen. Mooi extraatje. Ikzelf heb dit geprobeerd met mijn iphone, maar wat ik daarbij wel een nadeel vond is dat het alleen de muziek uit je itunes pakt. Aangezien ik bijna alles met Spotify doe is mijn itunes dus nagenoeg leeg en was er zeeeeer weinig variatie onderweg. Ik heb geen Android en heb dat dan ook niet kunnen testen. Mocht je het zelf willen testen, dan kan je hier de versie voor IOS downloaden en hier voor Android.

unnamed

Er is heel wat te koop als het gaat om draadloze in-ear oordopjes en dit was nog maar een klein deel van wat er allemaal daadwerkelijk te koop is. Het blijft uiteindelijk iets heel persoonlijks en kan ik niet echt zeggen wat voor jou het beste is. Laat staan wat bij voor jou in het budget past, maar ik hoop dat ik met deze blog wel wat verschillen heb kunnen belichten zodat jij uiteindelijk misschien wat makkelijker een keuze kan maken.

Music does a lot. It can make time pass faster, your workouts much stronger, and make you feel less pain.

DSCN9245

Deze blog over de in-ear headsets is tot stand gekomen door een samenwerking met HDPHNS, JVC en IFROGZ, maar mijn mening blijft mijn mening. 

2 Comments

 • Dayanne schreef:

  Welke app gebruik je om te hardlopen?
  Ik zelf gebruik al jaren nike Run Club. Hierbij kun je kiezen of je spotify gebruikt, Apple music of iTunes zelf.

  Maar mijn vragen, ik zie dat je een sporthorloge om hebt, tenminste zo lijkt het. Welke is dat? en hoeveel functies heeft het en wat draagt het bij met de app die je eventueel gebruikt tijdens het hardlopen?

  Ik zelf ben van plan om later dit jaar de Apple watch aan te gaan schaffen zodat ik mijn iPhone niet mee mee hoef tijdens het hardlopen. Ook ik heb hem in de spibelt, maar de telefoons worden steeds groter waardoor ik het niet meer prettig vind. Ik zoek nu naar de juiste oordopjes die ook met de Apple wacht kunnen synchroniseren. Staat op de vier bovengenoemde oordopjes dat ze te gebruiken zijn met de Apple Watch?

  Alvast bedankt voor het testen!

  • Gabriëlla schreef:

   Hoi Dayanne

   Ik heb zelf een Garmin horloge die ik gebruik tijdens het hardlopen en heb dus gewoon de muziek van spotify.
   Dit is de Garmin 735XT, een horloge met een multisport functie. Erg duidelijk en compleet en ik heb daardoor geen aparte App nodig. Mocht je alleen een horloge zoeken voor het hardlopen dan is de garmin 235 een aanrader.
   Ik ben zelf niet bekend met de Apple watch, maar ik hoor daar wisselende berichten over de correctheid van de gegevens. Maar zelf kan ik daar dus weinig over zeggen. De apple watch werkt volgens mij met bluetooth en al deze oordoppen werken met bluetooth.

   Ik hoop dat ik je vragen heb kunnen beantwoorden

   Groetjes Gaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *