Be open en luister naar alles om je heen

Enige tijd geleden ontving ik vanuit het merk Aftershokz de allernieuwste Aftershokz, namelijk de Aeropex. En inmiddels vliegen op instagram de winacties voor deze nieuwe koptelefoon om je oren. Maar wat is hier nu zo anders aan in vergelijking met de voorganger, de Trekz air? Ik ging op onderzoek uit en vergeleek ze beiden met elkaar.

Voor diegene die niet weten wat Aftershokz is even een korte samenvatting. Aftershokz is het merk die een koptelefoon hebben ontwikkeld die niet in je oren zit, maar net vóór je oor. Ze werken door middelijk van geleiding van trillingen via je gezichtsbeenderen waardoor je alsnog muziek hoort. Maar je oren zijn verder vrij, waardoor je ook nog eens alles om je heen hoort. Heel veilig dus.

Maar goed… we gaan door, wat is nu het verschil tussen de Aeropex en de Trekz-Air? Even voor de foto’s, de Aeropex de zwarte en de Trekz-Air de groene.

Allereerst het uiterlijk. De uiteinden van de Aeropex zijn een slag kleiner geworden (ongeveer de helft kleiner) en het ziet er net even gelikter uit. Hij is in zijn totaliteit 30% kleiner geworden en 15% lichter van gewicht.

Ondanks dat hij een stuk kleiner is geworden is het geluid er echter niet op achteruit gegaan. Sterker nog, er komt nu nog meer geluid uit. En ook zijn de lage tonen (de bass) duidelijker hoorbaar dan bij de voorganger. Maar om bass te creëren is er meer trilling nodig. De mensen die voor het eerst een Aftershokz opzetten moeten altijd even wennen aan de trillingen bij het oor (ik moest dat ook). Bij dit nieuwe model hebben ze echter de bass verbeterd, maar de trilling vermindert. Hoe? Ze hebben de uiteindes die op je gezicht zitten 30 graden gekanteld waardoor er meer ruimte is voor beweging, zonder dat je het dus voelt. Zeker als je Aftershokz tijdens het fietsen gebruikt merk je het verschil.

Nog een vooruitgang is dat de Aeropex nu volledig waterproof is. Daar waar de Trekz-Air wel al tegen een forse regenbui kon (spatwaterdicht), garanderen ze dat de Aeropex een half uur onder water kan liggen (mits het niet dieper is dan 1 meter).

Het opladen van de Trekz-air gaat met een micro-usb kabel, voor de Aeropex heb je een speciaal (magnetisch) kabeltje nodig. Deze zit natuurlijk bijgeleverd, sterker nog je krijgt er zelfs 2. Wat mij betreft een klein nadeel, want ik raak nog wel eens wat kabeltje tijdelijk zoek of vergeet ze mee te nemen als ik ergens naar toe ga. En wie heeft er tegenwoordig niet standaard een micro-usb kabeltje liggen?

Het opladen van de Aeropex geschiedt dus met een speciaal magnetisch kabeltje. Omdat het oplaadpunt niet netjes is wegwerkt achter een klepje zoals bij de Trekz-air hebben ze een visueel alarm ontwikkeld om te voorkomen dat je jezelf onder stroom zet als hij nat is van de regen of zweet.

Als je de koptelefoon op standje maximaal zet en even wilt genieten van een ‘fout’ nummer wil je natuurlijk niet dat diegene die naast je staat/zit/ligt/fietst/loopt kan horen. Ze hebben bij de vernieuwde Aeropex deze ‘geluidslekkage’ met 50% weten te verminderen. Wel zo prettig als je even naar K3 ofzo wilt luisteren ”hand in hand, oog om oog.. alle kleuren van de regenboog 😉 ”

En dan de luisterduur… daar waar de batterij kleiner is geworden is de luisterduur verlengd. De Trekz-Air gaat volledig opgeladen ongeveer 6 uur mee, de Aeropex nog 2 uur langer. 8 uur luistergenot, dat zijn heel wat kilometers zonder op te hoeven laden. En mocht je hem moeten opladen, binnen 2 uurtjes is die volledig opgeladen.

Kortom er is een hoop gesleuteld om deze nieuwe Aftershokz in een betere versie af te leveren. De Aeropex is kleiner, lichter, waterdicht, beter qua geluid en gaat ook nog eens langer mee. Wat mij betreft dus goed geslaagd!

De Aeropex is verkrijgbaar in 4 kleuren, grijs, zwart, donkerblauw en rood. De verkoopadviesprijs is €169,95.
De Trekz-Air is ook nog steeds te koop en verkrijgbaar in de kleuren, groen, grijs, donkerblauw en rood. En is al te koop voor €119,95. Beiden prima keuzes, maar de 1 net even wat nieuwer en geavanceerder dan de ander.

2 Comments

  • Willie schreef:

    Geen winactie deze keer? Jammer had ze graag gewonnen om me door de trainingen voor de midwinter marathon te loodsen. Na aanschaf van paar nieuwe schoenen (nodig voor hetzelfde doel haha) heb ik even de financiele middelen niet voor zulke mooie gadget

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *